Forum Suedia Info
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Flux RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Ultimele subiecte
» Impozitarea in Suedia
La un pahar de vorba EmptyMar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku

» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
La un pahar de vorba EmptyMier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel

» Numere personale in Suedia (personnummer)
La un pahar de vorba EmptyJoi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox

» Şcolarizare/perfecţionare angajat
La un pahar de vorba EmptySam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov

» Locuri de munca Suedia
La un pahar de vorba EmptyLun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip

» Caut chirie in Goteorg
La un pahar de vorba EmptyDum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex

» Infiintare firma.
La un pahar de vorba EmptyVin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc

» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
La un pahar de vorba EmptyLun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit

» autoturism inmatriculat in Romania
La un pahar de vorba EmptyDum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X

Cine este conectat?
În total sunt 4 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 4 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici

La un pahar de vorba

+5
danaque
vali_ol
VIKINGUL
dady3_0
Emil
9 participanți

In jos

La un pahar de vorba Empty Re: La un pahar de vorba

Mesaj  1parazit Mar Apr 03, 2012 4:00 am

anarhik a scris:baiatu asta emil e putin mai mult nazist numa el frate e in suedia de parca pamantu e numai pt el.Ba saracie am dat pe forumul asta sa vad viata de acolo pentru un concediu ceva da vad ca saracia din voi cei stabiliti acolo e primejdioasa. Ce dracu ai ma acolo cu salariu de 2000 euro pe luna ca aci in romanica ii faci din bisnita si nu stai ca un cotei intre straini sa i-ti musti buzele de oftica ca poate sa mai vina un romanas sa-ti ia painea. Ba sclavule in romania se traieste bine ba daca stii sa te misti plus ca aici te-ai nascut si nu poti niciodata sa resetezi amintirile si trecutul tau ca om. Urla frustrarea in tine si te chinui sa o exprimi ca pe un beneficiu da nu e taticu-le . Dupa ce muncesti tu acolo vreo20 ani o sa vii tot in romania ba bezmeticule sa faci matu mare statului roman prin consum.Auzi la el zghertoi ,manele nu sunt consumator da cred ca atunci cand te arde la ficat de amintiri si de dezradacinare asculti la greu pretenas cu dioptrii suedeze. O ardeti toti cu spania italia germania suedia duceti-va ba da in plimbare nu la munca ca sclavii ca de-aia l-ati impuscat pe pantofar sa va plimbati nu sa carati tucale pe 500e pe luna.Cred ca in romanica asa prosti cum suntem in ochii tai o ducem mai bine pentru ca inca nu suntem niste roboti care se socotesc si la ultimul e pe luna iar ala cu bmw si salam in masina isi traieste viata mai bine decat o sa treiesti tu vreodata in containerul ala de tara.
Citind postul asta inteligent a lui labarhik simt cum renaste in mine sentimentul national.....pacat ca-i vorba de o alta tara si eu nu-s rational. Laughing Laughing Hai ca-m luato razna prin lanul de porumb, m-am saturat de viata de robot din Suedia si si ma grabesc sa-mi iau bilete spre Romania pina nu s-or ocupa posturile de bisnitar in BMW cu salam in gura. Very Happy Very Happy
Ba labarhikule, te-ai cam murdarit la gura de limba romana lol! lol!
1parazit
1parazit
membru veteran
membru veteran

Numarul mesajelor : 59
Data de inscriere : 06/07/2009
Localizare : dupa blocuri

Sus In jos

Mesaj  Cristian Lun Apr 02, 2012 6:10 am

Scris de anarhik la data de Lun Apr 02, 2012 11:48 am
Auzi la el zghertoi ,manele nu sunt consumator da cred ca atunci cand te arde la ficat de amintiri si de dezradacinare asculti la greu pretenas cu dioptrii suedeze. O ardeti toti cu spania italia germania suedia duceti-va ba da in plimbare nu la munca ca sclavii ca de-aia l-ati impuscat pe pantofar sa va plimbati nu sa carati tucale pe 500e pe luna.
Hai salut anarhik ! Pai n-aveau cum sa ramana toti manelistii in Rom .. s-au raspandit prin lumea larga, si oricum gusturile ci.ca nu se discuta. Evil or Very Mad Unii asculta Salam, altii Abba , Modern Talking, altii Mozart.. Very Happy O ardem fiecare cum putem si-n Rom si-n diaspora.. Bine ca se apropie Pastele, mai facem cu totii o pauza bine meritata si ....mai punem ceva kg pe noi!!

Cristian
Cristian
membru veteran
membru veteran

Numarul mesajelor : 49
Data de inscriere : 18/07/2009
Varsta : 49
Localizare : Sverige

Sus In jos

La un pahar de vorba Empty ba da asta e in foame tare

Mesaj  anarhik Dum Apr 01, 2012 11:48 pm

baiatu asta emil e putin mai mult nazist numa el frate e in suedia de parca pamantu e numai pt el.Ba saracie am dat pe forumul asta sa vad viata de acolo pentru un concediu ceva da vad ca saracia din voi cei stabiliti acolo e primejdioasa. Ce dracu ai ma acolo cu salariu de 2000 euro pe luna ca aci in romanica ii faci din bisnita si nu stai ca un cotei intre straini sa i-ti musti buzele de oftica ca poate sa mai vina un romanas sa-ti ia painea. Ba sclavule in romania se traieste bine ba daca stii sa te misti plus ca aici te-ai nascut si nu poti niciodata sa resetezi amintirile si trecutul tau ca om. Urla frustrarea in tine si te chinui sa o exprimi ca pe un beneficiu da nu e taticu-le . Dupa ce muncesti tu acolo vreo20 ani o sa vii tot in romania ba bezmeticule sa faci matu mare statului roman prin consum.Auzi la el zghertoi ,manele nu sunt consumator da cred ca atunci cand te arde la ficat de amintiri si de dezradacinare asculti la greu pretenas cu dioptrii suedeze. O ardeti toti cu spania italia germania suedia duceti-va ba da in plimbare nu la munca ca sclavii ca de-aia l-ati impuscat pe pantofar sa va plimbati nu sa carati tucale pe 500e pe luna.Cred ca in romanica asa prosti cum suntem in ochii tai o ducem mai bine pentru ca inca nu suntem niste roboti care se socotesc si la ultimul e pe luna iar ala cu bmw si salam in masina isi traieste viata mai bine decat o sa treiesti tu vreodata in containerul ala de tara.

anarhik
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 1
Data de inscriere : 01/04/2012

Sus In jos

La un pahar de vorba Empty vremea in Suedia

Mesaj  Alex Basarabia Sam Apr 30, 2011 5:22 am

Salut tuturor,
Spune-ti, cum e timpul acum? cum e vara? cum e in ianuarie? octombrie? care e diferenta timpului din nord si sud? Ploile sunt dese? Zapada multa? Shocked

Alex Basarabia
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 1
Data de inscriere : 30/04/2011

Sus In jos

La un pahar de vorba Empty La un pahar de vorba

Mesaj  dady3_0 Vin Oct 15, 2010 6:31 am

danaque a scris:
dady3_0 a scris:Ca vorba aceea: daca mergeam la capsuni prin Spania si nu eram inginera poate eram si eu ce este danaque in Suedia:)
Recunosc: am fost desconspirata Very Happy
(...si eu, care vroiam sa ma dau inginera; asta e, nu mi-a reusit, poate data viitoare!)

Va urez tuturor wk fain si sa ne vedem prin parc la alergat (functie de parasuta, bineinteles).

Ha en trevlig helg!

Am avut ocazia in viata sa vad locuri si sa cunosc oameni de pretutindeni. Asta numai pe propriile noastre forte (ale mele si ale sotului meu). Impreuna cu sotul meu sunt capabila sa imi traiesc viata modest fara sa ma retin de la un lucru sau sa mananc prost. Nu datorez nimanui nimic si profit de orice ocazie sa ma duc in vacante (fiind experta in a cauta cele mai bune oferte pe piata). Suntem doi oameni normali, fara pretentii de boemi (aviz Emil) care stim sa ne dramuim banii si ne bucuram de orice clipa din viata. Cuvintele spuse de voi sunt poate spuse din rautate sau din nestiinta. Cert este ca fara a fi "Parasuta" sau "Parapanta" cu spusele sau nespusele voastre, eu am avut placerea sa vad toate aceste locuri minunate si sa traiesc experiente minunate. Vorbele se duc, faptele raman. Voi comentati si insultati iar noi ne plimbam:)
Un weekend placut!

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Numarul mesajelor : 51
Data de inscriere : 18/08/2010

Sus In jos

Mesaj  Emil Vin Oct 15, 2010 5:45 am

dady3_0 a scris:
Emil a scris:
Apoi din acest salariu traiesti decent in Suedia o persoana, dar 2 persoane mori de foame

ca tehnician IT sau electrician cam atita se cistiga in Suedia 22000-23000 Kr. netto. Nu mori de foame 2 persoane cu venitul asta. Atita cistig eu ca sambo a mea inca nu cistiga nimic ca merge la scoala si nici de la CSN nu poate sa ia nimic ca nu are 2 ani in Suedia. iti fac o socoteala asa in mare sa vezi.

Chiria la un ap. cu 3 camere de 73 m 5500Kr.
Curent cam 350
Internet 220
telefon 60
Asigurare de casa 165
Asigurare de somaj+ cotizatie la sindicat 460
Asigurare de masina 365
Asigurare de pensie privata plus asigurare de viata 500
Abonament radio tv 165
Sa zicem in mare cam 8000 kr. te costa hangaralele si iti mai ramin 14000-15000 pe luna. pe mincare si diverse cheltuieli nu dai mai mult de 7000-8000 pe luna. Poti pune deoparte cel putin 5000 pe luna. Asa ca te descurci foarte bine cu venitul asta.

Metaforic vorbind am spus ca "mori de foame", dar tu ai uitat sa spui ca 8000 kr costa mancarea numai la 2 presoane pe luna si asta daca gatesti zilnic. Plus abonament metrou 700 kr pe luna la doua persoane este 1400 kr, deci din cei 5000 kr mai raman doar 3600 kr, iar din acestia mai platesti si benzina la masina cu care mai iesi in weekend, haine, cate o masa la restaurant, cel putin o data pe saptamana (dupa cum observ tu nu iesi deloc), cate o discoteca la fel din cand in cand (numai la o discoteca pe putin se duc 360 kr), plus daca mergi la medic trebuie sa platesti de fiecare data. Ca sa nu mai pun in calcul ca trebuie sa mai cumperi si detergent si alte lucruri de care te folosesti intr-o luna in casa, deci nu mai poti pune nimic deoparte. Ajungi sa traiesti ca in Romania, sa nu strangi nici un "leu".....atunci ce rost mai are sa traiesti prin straini???? Pai la acest nivel traiam in tara...
Repet dupa cum spuneam nivelul de viata nu e pt toti la fel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eu cu sotul meu cheltuim fff mult pe an in multe placeri ca de exemplu: snowbording, zburat cu parapanta, vacante, benzina la masina ca eu merg zilnic cu ea, iar sotul meu benzina la motocicleta ca merge zilnic cu ea, restaurante, ca mancam in fiecare zi in timpul saptamanii cand muncim, iar in weekend iesim impreuna la un restaurant si ne vedem cu prietenii la baruri, discoteci, mini-vacante.
Apoi Emil spune lucrurilor pe nume: in Suedia un director nu castiga acesti bani, tu da, dar nu un director, care castiga mult mai mult, deci acea romanca minte de ingheata apele:)
ia spune-ne tu acuma unde minti ? daca folositi masinile zilnic tu si sotiorul tau atunci ce rost are sa va luati si abonamente de metro? Cum puteti voi asa doua persoane care se respecta sa va umiliti si sa va duceti cu metroul la un loc cu "prostimea"? este o rusine, pe bune. Laughing Laughing

Emil
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 171
Data de inscriere : 10/07/2009

Sus In jos

Mesaj  vali_ol Vin Oct 15, 2010 5:07 am

VIKINGUL a scris:mah tata , si eu ascult manele .....
fac gratare aici la talibani in suedia , ce este rau in asta ??

Mah vikinge, mi-or dat lacrimile cand te-am simtit asa sentimental ! Sincer! Cand eram departe, si io ascultam manele la un pahar. Nu zic ca e rau sa asculti manele, zic doar ca o parte din cei care asculta DOAR manele sunt un pic limitati si vad lucrurile putin deformat. Cand stai intr-un oras unde cele mai bengoase masini au numere de Frankfurt si magazia de mp3-uri burdshite cu salam ( florin salam- vezi salam rrrrrrrrrrregueton), iti faci o imagine. Eu stiu ca tu esti ceva mai bronzat Smile , ai spus-o chiar tu. Iar daca manelele sunt traditia ta, cu tot respectul, ar trebui sa te mandresti cu asta !

vali_ol
membru
membru

Numarul mesajelor : 10
Data de inscriere : 30/09/2010

Sus In jos

La un pahar de vorba Empty Cum sa ajungi cu parasuta in Suedia (pardon, pe net)

Mesaj  danaque Vin Oct 15, 2010 4:59 am

dady3_0 a scris:Ca vorba aceea: daca mergeam la capsuni prin Spania si nu eram inginera poate eram si eu ce este danaque in Suedia:)
Recunosc: am fost desconspirata Very Happy
(...si eu, care vroiam sa ma dau inginera; asta e, nu mi-a reusit, poate data viitoare!)

Va urez tuturor wk fain si sa ne vedem prin parc la alergat (functie de parasuta, bineinteles).

Ha en trevlig helg!

danaque
membru
membru

Numarul mesajelor : 26
Data de inscriere : 13/05/2010

Sus In jos

Mesaj  Emil Vin Oct 15, 2010 4:22 am

nu eram inginera
Inginera in parapoante de la Spiru? Laughing Laughing

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Vin Oct 15, 2010 4:04 am

danaque a scris:
Emil a scris:
te bufneste risu nu? si ii mai face si mincinosi pe romanii de pe aici. ha ha ha ...auzi se da cu parasuta...ha ha ha Laughing Laughing Laughing

... bai, si am vrut sa merg si eu in Spania la cules capsuni, ca uite... pana acum as fi mancat si eu la restaurant, as fi vazut si eu cum e cu snowboardul. Si de mi-ar fi spus astia ca sunt o parasuta le-as fi spus "asa e bai fraierilor, ca daca va intereseaza eu stiu sa ma dau cu parapanta". Laughing

Eu stiam ca unii romani sunt laudarosi si mincinosi, ca am mai intalnit cativa pana acum (ca de altfel si americani, etc), dar sunt unii care mint de ingheata toata Marea Baltica.

Draga danaque pt bagajul tau de cunostinte afla un nou lucru ca exista o mare diferenta intre PARASUTA si PARAPANTA. Sunt 2 lucruri total diferite. Apoi daca "Si de mi-ar fi spus astia ca sunt o parasuta"(citez pe danaque), cu siguranta stiai sa le spui care e diferenta dintre cele 2 cuvinte.
Explicatie din dictionar:
PARAȘÚTĂ s. f. 1. dispozitiv în formă de umbrelă, pentru lansarea din avion în timpul zborului.
Din pacate nu am gasit o explicatie a cuvantului parapanta, dar va las un site sa vedeti ce este: http://www.parapanta.com/
Asa ca in lumea asta sunt o gramada de oameni care habar nu au ce vorbesc inainte de a critica pe cineva. REPET: Calitatea de viata nu pt toti e la fel!!!!! Ca vorba aceea: daca mergeam la capsuni prin Spania si nu eram inginera poate eram si eu ce este danaque in Suedia:)

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  Emil Vin Oct 15, 2010 3:42 am

ca doar suntem in tara cu rata de sinucidere cea mai mare din lume.
Nu-i de mirare cind dau astia mereu de specimene ca tine. Laughing Laughing v-ati inmultit ca sobolanii.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Vin Oct 15, 2010 3:36 am

danaque a scris:
Emil a scris:
te bufneste risu nu? si ii mai face si mincinosi pe romanii de pe aici. ha ha ha ...auzi se da cu parasuta...ha ha ha Laughing Laughing Laughing

... bai, si am vrut sa merg si eu in Spania la cules capsuni, ca uite... pana acum as fi mancat si eu la restaurant, as fi vazut si eu cum e cu snowboardul. Si de mi-ar fi spus astia ca sunt o parasuta le-as fi spus "asa e bai fraierilor, ca daca va intereseaza eu stiu sa ma dau cu parapanta". Laughing

Eu stiam ca unii romani sunt laudarosi si mincinosi, ca am mai intalnit cativa pana acum (ca de altfel si americani, etc), dar sunt unii care mint de ingheata toata Marea Baltica.
Iti vine sa-ti iei catrafusele si sa te duci dreaqu prin Africa cind dai de asa specimene p-acilea. Laughing Laughing or avea aia parapoante p-acolo?

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  danaque Vin Oct 15, 2010 3:26 am

Emil a scris:

danaque
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  Emil Vin Oct 15, 2010 3:17 am

danaque a scris:
Emil a scris:
Apoi din acest salariu traiesti decent in Suedia o persoana, dar 2 persoane mori de foame

ca tehnician IT sau electrician cam atita se cistiga in Suedia 22000-23000 Kr. netto. Nu mori de foame 2 persoane cu venitul asta. Atita cistig eu ca sambo a mea inca nu cistiga nimic ca merge la scoala si nici de la CSN nu poate sa ia nimic ca nu are 2 ani in Suedia. iti fac o socoteala asa in mare sa vezi.

Curent cam 350
Internet 220
telefon 60
Asigurare de casa 165
Asigurare de masina 365
Abonament radio tv 165
Sa zicem in mare cam 8000 kr. te costa hangaralele si iti mai ramin 14000-15000 pe luna. pe mincare si diverse cheltuieli nu dai mai mult de 7000-8000 pe luna. Poti pune deoparte cel putin 5000 pe luna. Asa ca te descurci foarte bine cu venitul asta.
Pai deh mai Emile. Cand o sa ai su tu 2 case, 2 masini si motocicleta (adica nu bicicleta asa cum e prin Landskrona), cand o sa vezi si tu Africa (dracu' te-a pus sa vii in Suedia?), si multe alte galaxii si constelatii dintr-un univers la care muritorii ca noi nu accedem, o sa vezi ca, cu 22000 skr mori de foame Laughing

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

La un pahar de vorba Empty Ba nu-i adevarat :o)

Mesaj  danaque Vin Oct 15, 2010 3:11 am

Emil a scris:

Curent cam 350
Internet 220
telefon 60
Asigurare de casa 165
Asigurare de masina 365
Abonament radio tv 165
Pai deh mai Emile. Cand o sa ai su tu 2 case, 2 masini si motocicleta (adica nu bicicleta asa cum e prin Landskrona), cand o sa vezi si tu Africa (dracu' te-a pus sa vii in Suedia?), si multe alte galaxii si constelatii dintr-un univers la care muritorii ca noi nu accedem, o sa vezi ca, cu 22000 skr mori de foame Laughing

danaque
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  VIKINGUL Vin Oct 15, 2010 3:07 am

sa traiti bine ....

Ultima editare efectuata de catre VIKINGUL in Vin Oct 15, 2010 8:58 am, editata de 1 ori

VIKINGUL
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 72
Data de inscriere : 09/06/2009

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Vin Oct 15, 2010 2:23 am

Emil a scris:

Curent cam 350
Internet 220
telefon 60
Asigurare de casa 165
Asigurare de masina 365
Abonament radio tv 165

Metaforic vorbind am spus ca "mori de foame", dar tu ai uitat sa spui ca 8000 kr costa mancarea numai la 2 presoane pe luna si asta daca gatesti zilnic. Plus abonament metrou 700 kr pe luna la doua persoane este 1400 kr, deci din cei 5000 kr mai raman doar 3600 kr, iar din acestia mai platesti si benzina la masina cu care mai iesi in weekend, haine, cate o masa la restaurant, cel putin o data pe saptamana (dupa cum observ tu nu iesi deloc), cate o discoteca la fel din cand in cand (numai la o discoteca pe putin se duc 360 kr), plus daca mergi la medic trebuie sa platesti de fiecare data. Ca sa nu mai pun in calcul ca trebuie sa mai cumperi si detergent si alte lucruri de care te folosesti intr-o luna in casa, deci nu mai poti pune nimic deoparte. Ajungi sa traiesti ca in Romania, sa nu strangi nici un "leu".....atunci ce rost mai are sa traiesti prin straini???? Pai la acest nivel traiam in tara...
Repet dupa cum spuneam nivelul de viata nu e pt toti la fel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eu cu sotul meu cheltuim fff mult pe an in multe placeri ca de exemplu: snowbording, zburat cu parapanta, vacante, benzina la masina ca eu merg zilnic cu ea, iar sotul meu benzina la motocicleta ca merge zilnic cu ea, restaurante, ca mancam in fiecare zi in timpul saptamanii cand muncim, iar in weekend iesim impreuna la un restaurant si ne vedem cu prietenii la baruri, discoteci, mini-vacante.
Apoi Emil spune lucrurilor pe nume: in Suedia un director nu castiga acesti bani, tu da, dar nu un director, care castiga mult mai mult, deci acea romanca minte de ingheata apele:)

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Vin Oct 15, 2010 1:58 am

Emil a scris:
fac cursul de suedeza si profesoara mea nu stie sa scrie in suedeza si e corectata de elevi, care habar nu au sa vorbeasca suedeza....imagineaza-ti, plus ca nu stie sa explice diferenta dintre adjectiv si substantiv...
Ai tu ghinion (ca de obicei se pare Laughing ) si ai dat de vreun profesor idiot, dar eu dupa cite imi aduc aminte am avut profesori buni si competenti si sambo a mea zice ca este multumita de profesorii pe care ii are. Ar putea fi mai buni dar asta este te multumesti cu ce ai nu trebuie cautati la dinti. Suedeza se invata mai putin la scoala mai mult afara in viata de zi cu zi. Si-ti ma dau un sfat (cu toate ca nu meriti ca esti tupeista si obraznica) nu mai cauta prietenia romanilor a ciulhabilor sau a hablaitorilor ci cauta prietenia suedezilor (daca esti in stare bineinteles, ceea ce nu cred) ca sa poti invata bine si corect limba si sa te poti integra in societate sa poti face ceva in tara asta. (dar dupa atitudinea pe care o ai nu prea cred ca vei putea face ceva pe aici decit sa te vaiti tot timpul) eu zic ca mai bine pentru tine este s-o tai de pe aici cit mai repede posibil.
Draga Emil, ti-am cerut eu vreun sfat??? Din cate imi amintesc nu, asa ca mai bine ai cere inca o data administratorului sa iti stearga contul, ca se pare ca mai mult jignesti lumea pe aici decat sa o ajuti in ceva, asa ca mai bine te-ai pune a invata programare decat sa butonezi pe acest site.
Cat daca am eu prieteni suedezi aici....Emil eu aici locuiesc la suedezi si am, nu unu,l ci mai multi prieteni suedezi si restul latino americani si spanioli. Romani nu am nevoie, ca daca toata lumea ar fi ca tine imagineaza-ti, ne impuscam:), ca doar suntem in tara cu rata de sinucidere cea mai mare din lume. Chestia e ca nu caut prietenia romanilor ci mi se pare normal sa saluti cand ai pe cineva coleg in scoala unde studiezi...dar astia sunt romanii....No Comment!!!!

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  VIKINGUL Vin Oct 15, 2010 12:59 am

Vali , cand o sa te hotarasti tu sa vii aici , legile se vor schimba si vei avea acte prin 2050. mai este o solutie sati faci acte ...daca faci dovada cu bani ca ai cu ce sa te intretii , vei dobandi acte : nr personale . iti sugerez sa te duci mai in nord , ca aici e cam jale prin sud , nu mai ai loc de talibani pe nicaieri.
fiecare iti da sfaturi dupa experienta lor , si uite ...ai vazut ce sfaturi ti.am dat eu , ti.ai facut 2-3 idei .....mah tata , si eu ascult manele .....
fac gratare aici la talibani in suedia , ce este rau in asta ??
nu te mai baza pe engleza , ca nu faci nimik aici cu ea ...doar sa faci cumparaturi si atat .......tre sa inveti suedeza , ca altfel cum vii asa in suedia cu sperante , pleci falimentat sigur inapoi in romania.
zici ca vii in martie? ai grija ca aici este frig pana in mai ....anu asta nici zapada nu s.a topit in aprilie ....in martie ninge tata aici , si este un frig greu .
ia de aici , siteul de limba suedeza unde invata toti emigrantii din suedia la scoli : www.digitalasparet.se , si in fiecare seara dupa rugaciune ...iati puradeii pe langa tine si exersati limba vikingilor .
traim vremuri grele , si aici ......prin strainatate nu este nici o fericire .....

VIKINGUL
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  vali_ol Joi Oct 14, 2010 9:22 pm

Hej !
Multumesc de raspuns, dady3_0!
Despre raceala romanilor din Suedia am auzit cate ceva, chiar am primit recomandarea de la unul care a stat vreo doua luni in Malmö sa nu ma puna naiba sa vorbesc cu romani daca vreau sa merg in Suedia. Cand am intrat pe acest forum, desi nu il citisem pe tot, m-am indoit putin de ce auzisem inainte. Dar se pare ca in oarecare masura avea dreptate. Si eu am trait ca emigrant, si am avut de-a face la un moment dat si cu 12 natii diferite, insa mai invidiosi si mai egoisti ca romanii nu am vazut. La fel ca tine, am prieteni spanioli, portughezi sau brazilieni in casa carora ma simt "acasa" oricand , cand romanii cu care ies zilnic in parc cu copilul se poarta de parca am face cunostinta pentru prima data in fiecare zi cand ne intalnim. Cu toate astea, am zis ca, la fel cum spui tu de State, in Suedia romanii sunt mai izolati, iar comunitatea ar avea toate sansele sa fie ceva mai unita. Prostii. Poate doar in club, sa isi rupa tenisii pe vreo manea, imbratisati, ca mai apoi sa nu se mai recunoasca dupa ce au iesit pe usa. Era undeva unul care zicea ca si la biserica stau grupati cu ochii in patru sa nu cumva sa ii intrebe cineva de chirie sau de lucru. Desigur, multi sunt care zic: maine plec in Suedia, si ajung cum zice prietenul meu Emil, ghertoi muritori de foame. Asta nu inseamna ca daca eu intreb, ca un necunoscator al vietii din Suedia, ce conditii sunt ACUM acolo, sa fiu etichetat direct si fara drept de apel ca un viitor muritor de foame sub poduri. Am zis ca o sa vreau sa merg in Suedia in martie. Am tot timpul sa ma razgandesc sau sa ma ambitionez mai tare. Nu am zis ca vand tot aici si plec maine, iar daca ma vede vreunul de pe forumul asta cersind, e obligat sa ma ajute. Cu tot respectul, cred ca fiecare trebuie sa fie responsabil de viata si actiunile lui, iar judecatile de valoare pe care le emit unii nu ar avea ce sa caute in discutiile de pe aici.
Cat despre tara asta in care este rau, intr-adevar, e foarte rau. Dar pentru multi care vad Suedia ca o solutie, nu sunt matzele cele care ii imping sa plece, ci voma pe care le-o provoaca un sistem cretin, corupt si ireparabil. Iar cand stii ce inseamna "normal", totul aici ti se pare de un grotesc penibil.

vali_ol
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  Emil Joi Oct 14, 2010 1:42 pm

fac cursul de suedeza si profesoara mea nu stie sa scrie in suedeza si e corectata de elevi, care habar nu au sa vorbeasca suedeza....imagineaza-ti, plus ca nu stie sa explice diferenta dintre adjectiv si substantiv...
Ai tu ghinion (ca de obicei se pare Laughing ) si ai dat de vreun profesor idiot, dar eu dupa cite imi aduc aminte am avut profesori buni si competenti si sambo a mea zice ca este multumita de profesorii pe care ii are. Ar putea fi mai buni dar asta este te multumesti cu ce ai nu trebuie cautati la dinti. Suedeza se invata mai putin la scoala mai mult afara in viata de zi cu zi. Si-ti ma dau un sfat (cu toate ca nu meriti ca esti tupeista si obraznica) nu mai cauta prietenia romanilor a ciulhabilor sau a hablaitorilor ci cauta prietenia suedezilor (daca esti in stare bineinteles, ceea ce nu cred) ca sa poti invata bine si corect limba si sa te poti integra in societate sa poti face ceva in tara asta. (dar dupa atitudinea pe care o ai nu prea cred ca vei putea face ceva pe aici decit sa te vaiti tot timpul) eu zic ca mai bine pentru tine este s-o tai de pe aici cit mai repede posibil.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Joi Oct 14, 2010 1:16 pm

Intrebarea era pusa momeala pentru Emil, care in mod sigur mi-ar fi dat un raspuns cu lovituri sub centura, sa-mi treaca pofta de pomana in Suedia LUI.
Bai fraiere stricat eu ti-am spus ca nu este bine de venit in Suedia acuma ca viata este grea pe aici acum, dar in definitiv ce kilu meu ma intereseaza pe mine ce vei tu sa faci? Vino si mori de foame pe aici si ai sa vezi cu ochii tai si ai sa simti cu propriu stomac cind o sa-ti ghiortaie de foame. Daca nu ai spate aici, sa te tina careva cel putin 2 ani in spate sau daca nu ai aranjata o munca din Ro cu contract clar in alb, mori. ca bani ca sa te intretii aici pina inveti limba si-ti gasesti de munca nu ai tu. Iar Suedia nu este a mea, este a urmasilor si urmasilor nostrii in veacul vecilor, ghertoiule. Laughing Laughing

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Joi Oct 14, 2010 1:06 pm

Emile, cand o sa mananci si tu ceva struguri, poate o sa uiti ce nenorocit ai fost la bucale...In rest, numa' bine !
Nenorocit? Probabil, asa am fost cu totii acolo in perioada comunista, tu ai fost f-un imparat sau f-un rege probabil. Laughing eu cred ca te jucai cu putzulica-n tzarina, gaozare. Laughing
Stiu ma, toti aveti bani, terenuri, proprietati, firme, masini bengoase, goldeanu, una alta, dar va ghiortaie matzele de foame. Laughing Unu nu zice adevarul...bai fratele meu mi-e foame, este rau in tara asta si d-aia vreau sa plec ca nu-mi ma ajung banii de la o luna la alta.

Ultima editare efectuata de catre Emil in Joi Oct 14, 2010 2:02 pm, editata de 2 ori

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Joi Oct 14, 2010 12:30 pm

Curent cam 350
Internet 220
telefon 60
Asigurare de casa 165
Asigurare de masina 365
Abonament radio tv 165

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Joi Oct 14, 2010 11:41 am

vali_ol a scris:Vikingule, sa traiesti si tu bine ! Multam de raspuns!
In esenta, cam asta voiam sa aud de la voi, lucrurile care se discuta seara la o bere, nu numaidecat legislatia Suediei in materie de imigranti, de astea te lovesti cand esti acolo. Fiecare dintre noi avem anumite intrebari care nu isi gasesc raspunsuri complete citind doar toate mesajele de pe forum, iar cand multe raspunsuri sunt date de un anumit personaj cu o doza de sarcasm, iti cam piere pofta sa cauti informatii printre randuri.
Cat despre banii pentru SFI, nu sunt genul care sa stea la coada pentru aghiazma. Intrebarea era pusa momeala pentru Emil, care in mod sigur mi-ar fi dat un raspuns cu lovituri sub centura, sa-mi treaca pofta de pomana in Suedia LUI.
De ce am ales Suedia? 1.Vazut din afara, e singurul loc unde nu esti "roman sau bulgar" cu restrictiile aferente. 2.E o tara a carei clima si mediu natural sunt foarte asemanatoare cu locurile unde am crescut, desi asta ar putea fi ultimul criteriu. 3. Cand ai o familie, pui interesul comun in balanta. Educatia copilului si mediul in care se dezvolta este pe primul loc. 4. Limba engleza te ajuta, desi e un ajutor infim.Tot engleza pune o bariera romanilor cu 4 clase sa inunde carciumile din Suedia, ceea ce e un avantaj pentru punctul trei. 5. Am lucrat si ca sofer, iar in Suedia, pentru inceput, se zice ca se cauta uneori asta. Am intrebat, mi s-a raspuns, in alt topic. 5. Chirie rezonabila. Si as mai putea continua cu cateva motive, mai subiective. Dar asta e ce vad eu. Tocmai pentru a ma lamuri daca e asa sau nu, am intrat pe acest forum si voi rumega suficient pana voi lua o decizie.

Vali bine ai venit pe acest forum!
Iti pot spune ca Suedia e tara ideala pt copii dar educatia nu e buna in aceasta tara, dovada ca o gramada de suedezi nu stiu sa scrie corect propria lor limba. Suedia e tara care investeste destul de mult in educatie dupa Finlanda, dar nivelul de educatie nu e bun. E cert ca un copil daca e bun, sistemul il ajuta sa se ridice investind in el. Poate te intrebi de ce stiu cum e educatia aici...fac cursul de suedeza si profesoara mea nu stie sa scrie in suedeza si e corectata de elevi, care habar nu au sa vorbeasca suedeza....imagineaza-ti, plus ca nu stie sa explice diferenta dintre adjectiv si substantiv....apoi e logic ca nu sunt profesori buni in SFI pt ca e doar un curs gratis si oare de ce sa investeasca statul in ceva care e gratis? Mai e o chestie: iti dau o serie de informatii in suedeza ca daca nu studiezi bine acasa degeaba mergi la scoala ca nu intelegi nimic....si asta o fac cu un scop, ca sa nu treci in 2 luni de cursul 1B ca sa poti lua bonusul SFI....interesanta viata prin Suedia, nu?Smile Ca tot veni vorba de SFI ma apuca dracii cand imi amintesc ca am in clasa o romanca din Alba Iulia, care mama frate parca a venit din regatul Angliei si era mare asistenta medicala, cu mari pile prin Romania si a ajuns in Suedia casatorita cu un "suedez"(cum spune ea) vezi doamne, ca e in fond roman si e mare director in IT pe aici, cu facultate facuta aici (ca vezi mai avea alta prin Romania) si castiga numai 22000kr adica in jur de 2350 euro pe luna ( de parca eu am venit cu pluta in Suedia si habar nu am cat castiga un director pe aici si mai ales in IT.....vorba aceea, daca era director nu castiga un rahat cat spune ea).... si acum vine partea interesanta nu da nici BUNA ZIUA. Ii spun Salut sau La revedere si nu raspunde. Cand i-am spus ca nu e logic sa castige asa de putin sotul ei ca un director, atunci nu e director, a preferat sa imi raspunda: " nu imi place sa vorbesc despre asta si sa ma laud".............Doamne ma minunez!!!!!!!!!!!!!!!! Romanii din Suedia sunt groaznici!!!!Mint de ingheata Dunarea!!!! Pai un IT tehnician poate avea acest salariu, nu un director. Apoi din acest salariu traiesti decent in Suedia o persoana, dar 2 persoane mori de foame!!! Suedia e groaznic de scumpa!!! Eu o pot clasifica la nivelul Scotiei....pana si Anglia e mai ieftina.
In alte tari oameni buni, romanii sunt mai deschisi, mai prietenosi, dar aici sunt speriati de bombe, ca vezi doamne au ajuns in Tara Minunilor si nu exista loc decat pentru un singur roman pe aici. Ma credeti ca ma doare sufletul ca sunt romanca si ca cel putin nu pot vorbi cu o cetatean din tara mea in alta tara fara sa ii cer nimic???? Cum e posibil ca sa vorbesc cu rusi, cu latini, spanioli, tailandezi si romani nu???? Stiati ca in USA romanii se ajuta? Poate e singura tara unde romanul se ajuta, ma rog pana la un punct si acolo, dar se ajuta cel putin.....si stiti de ce cred, ca e la capatul pamantului si poate se simt prea izolati. Ca sa nu mai spun ca in Irlanda nu stiu cum sa te faca mai repede "prieten" si apoi sa profite din toate punctele de vedere. O diferenta e in tarile latine: Franta, Spania, Italia, oamenii sunt mai deschisi, te ajuta cat pot unii si altii mai putin, dar in general sunt altfel.....oare de ce? posibil ca romanii suntem un popor latin si de aceea???? mereu exista o explicatie, dar eu inca nu am gasit-o!!!
Din fericire cum vb limba spaniola cei mai buni prieteni ai mei, prin lume, sunt spaniolii si latino-americanii, ca de romani nu te poti apropia.

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  vali_ol Joi Oct 14, 2010 8:26 am

Vikingule, sa traiesti si tu bine ! Multam de raspuns!
In esenta, cam asta voiam sa aud de la voi, lucrurile care se discuta seara la o bere, nu numaidecat legislatia Suediei in materie de imigranti, de astea te lovesti cand esti acolo. Fiecare dintre noi avem anumite intrebari care nu isi gasesc raspunsuri complete citind doar toate mesajele de pe forum, iar cand multe raspunsuri sunt date de un anumit personaj cu o doza de sarcasm, iti cam piere pofta sa cauti informatii printre randuri.
Cat despre banii pentru SFI, nu sunt genul care sa stea la coada pentru aghiazma. Intrebarea era pusa momeala pentru Emil, care in mod sigur mi-ar fi dat un raspuns cu lovituri sub centura, sa-mi treaca pofta de pomana in Suedia LUI.
De ce am ales Suedia? 1.Vazut din afara, e singurul loc unde nu esti "roman sau bulgar" cu restrictiile aferente. 2.E o tara a carei clima si mediu natural sunt foarte asemanatoare cu locurile unde am crescut, desi asta ar putea fi ultimul criteriu. 3. Cand ai o familie, pui interesul comun in balanta. Educatia copilului si mediul in care se dezvolta este pe primul loc. 4. Limba engleza te ajuta, desi e un ajutor infim.Tot engleza pune o bariera romanilor cu 4 clase sa inunde carciumile din Suedia, ceea ce e un avantaj pentru punctul trei. 5. Am lucrat si ca sofer, iar in Suedia, pentru inceput, se zice ca se cauta uneori asta. Am intrebat, mi s-a raspuns, in alt topic. 5. Chirie rezonabila. Si as mai putea continua cu cateva motive, mai subiective. Dar asta e ce vad eu. Tocmai pentru a ma lamuri daca e asa sau nu, am intrat pe acest forum si voi rumega suficient pana voi lua o decizie.

vali_ol
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  VIKINGUL Joi Oct 14, 2010 5:02 am

sa traiti bine ....

Ultima editare efectuata de catre VIKINGUL in Vin Oct 15, 2010 9:14 am, editata de 1 ori

VIKINGUL
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  vali_ol Mier Oct 13, 2010 4:24 am

Nah bre, pana la urma se dau bani daca inveti suedeza sau nu?
Apropo', si io am mashina, casa si vreo doua terenuri care fac bani, nu gluma...Motocicleta o sa imi iau cand mai creste piata organelor, ca e cam ieftin rinichiul si ficatul in ziua de azi...Emile, cand o sa mananci si tu ceva struguri, poate o sa uiti ce nenorocit ai fost la bucale...In rest, numa' bine !

vali_ol
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Lun Oct 11, 2010 12:42 am

Emil a scris:
Eu nu spun ca o duc sau am dus-o excelent, doar am avut un trai decent, dar vreau mai mult. De ce? Pt ca stiu ca pot si merit!
Si cam ce ai vrea tu draga, daca nu-ti ajung 2 case o masina si mtocicleta? Laughing Laughing palate regale, probabil vrei sa-i iei locul printesei Viktoria? ma faci sa rid pe bune. Deci tu care ai atitea ai venit in Suedia sa te umilesti si sa ceri un loc de practica si nici pe ala nu l-ai primt? se poate, chiar asa? Tu in Suedia crezi ca ai sa te imbogatesti? Eu am impesia ca esti doar o fitzoasa care numai gura este de tine si vezi ca nu-ti merge pe aici si o dai cotite.
Succes in cautari.

Smile)) Asta e parerea ta si nu o comentez:)))) Succes la o viata decenta iti doresc!

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  Emil Dum Oct 10, 2010 11:11 am

Eu nu spun ca o duc sau am dus-o excelent, doar am avut un trai decent, dar vreau mai mult. De ce? Pt ca stiu ca pot si merit!
Si cam ce ai vrea tu draga, daca nu-ti ajung 2 case o masina si mtocicleta? Laughing Laughing palate regale, probabil vrei sa-i iei locul printesei Viktoria? ma faci sa rid pe bune. Deci tu care ai atitea ai venit in Suedia sa te umilesti si sa ceri un loc de practica si nici pe ala nu l-ai primt? se poate, chiar asa? Tu in Suedia crezi ca ai sa te imbogatesti? Eu am impesia ca esti doar o fitzoasa care numai gura este de tine si vezi ca nu-ti merge pe aici si o dai cotite.
Succes in cautari.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Dum Oct 10, 2010 10:51 am

Emil a scris:
dady3_0 a scris:
Emil a scris:
Emil, poate am fost mai explicita acum si m-ai inteles.
Nu am inteles o iota. In ce tari ai mai fost si ti-a fost mai usor? daca ti-a fost mai usor si mai bine acolo atunci de ce ai mai venit aici?
P.S. asta cu primitul banilor pentru SFI am auzit-o prima data de la tine. Probabil comuna unde locuiesti are un sistem din asta ca prin alte parti nu exista asa ceva. Sau a facut careva misto de tine si te-a pacalit? Very Happy

Am fost in Spania, USA si Irlanda. In Spania si USA am lucrat iar in Irlanda am studiat piata la fel cum fac acum aici. De bine mi-a mers peste tot, desi pot recunoaste ca in Spania fiind prima tara mi-a fost greu la inceput. In Suedia sunt aici sa studiez piata si daca simt ca e tara ok pt mine raman, daca nu plec de unde am venit.(poate te intrebi de ce Suedia, ca am auzit ca are un sistem social bine pus la punct, dar se pare ca pe mine nu ma avantajeaza prea mult, acum dupa ce am studiat piata). Decizia e deja luata. Cat despre SFI exact cum spunea Vikingul si Cocoshel trebuie sa te mai interesezi, nimeni nu a facut misto de mine, ci e adevarat.
ce chestie, sa-ti mearga bine undeva si sa pleci de acolo. Eu unul n-as pleca din Suedia in nici o alta tara pentru ca-mi place si-mi merge bine aici. de bine n-ai plecat tu de pe acolo de asta sint sigur. Laughing
Probabil asta cu platitul SFI este ceva nou ca pe aici prin Skåne n-am auzit sa fie.

Emil dupa cum ti-am spus nu pt fiecare persoana nivelul de trai este la fel. Poate tu daca castigi sa locuiesti intr-o casa buna, sa mananci si sa mai pui ceva la "ciorap" si poate o vacanta pe an inseamna trai bun....dar pt mine poate ca asta nu inseamna trai bun. Fiecare in viata vedem viata cu ochi diferiti. Acum cat de bine am trait prin alte tari si ca "vai imi mergea asa de prost ca am venit aici" ...."Asa de prot numesti tu": cand mi-am permis sa vad toata Europa, o gramada de tari din Africa, USA, sa am masina, motocicleta, 2 case si sa mananc la restaurant zilnic.....poate pt tine asta inseamna post, dar pt altii nu.....poate ca am alte motive sa ma mut, dupa cate ti-am spus ajutoarele sociale, dar din cate am vazut nu ma intereseaza ca dupa cum am proprietati nu pot sa obtin asa ceva, deci nu ma avantajeaza tara asta. Ciudat este ca romanii de aici sunt cu nasul pe sus si nici nu dau cel putrin Buna Ziua la celorlati romani si ca toti se lauda ca o duc excelent, numai ca acel excelent e la fiecare diferit. Eu nu spun ca o duc sau am dus-o excelent, doar am avut un trai decent, dar vreau mai mult. De ce? Pt ca stiu ca pot si merit! Acum Emil, draga Emil, ma intreb oare cum e viata pt tine in Suedia.....sper ca nu ca a celorlalti romani sa stea cu chirie si sa aiba ultimul tip de BMW, ca numai taranii manelisti au asa ceva si habar nu au pe ce lume traiesc, ca sa nu mai spun ca macar Parisul sau Roma nu au vazut niciodata.....ca vorba aia pt ce dracu traim pe lumea asta, nu luam nimic cu noi in cealalta lume, decat doar AMINTIRILE. Nu jignesc pe nimeni, doar mi-am exprimat parerea despre ce si cum vad eu viata aici si in general. Oricum, bafta tuturor si mai ales tie Emil.

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  Emil Dum Oct 10, 2010 9:30 am

dady3_0 a scris:
Emil a scris:
Nu am inteles o iota. In ce tari ai mai fost si ti-a fost mai usor? daca ti-a fost mai usor si mai bine acolo atunci de ce ai mai venit aici?
P.S. asta cu primitul banilor pentru SFI am auzit-o prima data de la tine. Probabil comuna unde locuiesti are un sistem din asta ca prin alte parti nu exista asa ceva. Sau a facut careva misto de tine si te-a pacalit? Very Happy

Am fost in Spania, USA si Irlanda. In Spania si USA am lucrat iar in Irlanda am studiat piata la fel cum fac acum aici. De bine mi-a mers peste tot, desi pot recunoaste ca in Spania fiind prima tara mi-a fost greu la inceput. In Suedia sunt aici sa studiez piata si daca simt ca e tara ok pt mine raman, daca nu plec de unde am venit.(poate te intrebi de ce Suedia, ca am auzit ca are un sistem social bine pus la punct, dar se pare ca pe mine nu ma avantajeaza prea mult, acum dupa ce am studiat piata). Decizia e deja luata. Cat despre SFI exact cum spunea Vikingul si Cocoshel trebuie sa te mai interesezi, nimeni nu a facut misto de mine, ci e adevarat.
ce chestie, sa-ti mearga bine undeva si sa pleci de acolo. Eu unul n-as pleca din Suedia in nici o alta tara pentru ca-mi place si-mi merge bine aici. de bine n-ai plecat tu de pe acolo de asta sint sigur. Laughing
Probabil asta cu platitul SFI este ceva nou ca pe aici prin Skåne n-am auzit sa fie.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Dum Oct 10, 2010 9:08 am

Emil a scris:

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  VIKINGUL Dum Oct 10, 2010 7:20 am

Don Emil , este adevarat ce spune doamna Daddy .
in unele komune aici , se dau banii astia ...a si pus don cocoshel un link despre asa ceva .
se mai schimba si lumea asta ......

VIKINGUL
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Dum Oct 10, 2010 6:08 am

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  dady3_0 Dum Oct 10, 2010 4:38 am

Ca sa mergi la SFI primesti 6000 kr daca treci de nivelul 1B, 8000 kr daca treci de 2C si 12000 kr daca treci de nivelul 3D. Si aceasta informatie nu e valabila numai pt cei din afara UE ci si pt cei din UE, dar numai in cazul in care declara ca vine in Suedia sa studieze. Si iti spun acest lucru pt ca m-am interesat si nu numai o data ci de mai multe ori, dar pt faptul ca am declarat ca vin in Suedia sa muncesc si sa ma stabilesc nu primesc acesti bani. Mi se pare o absurditate! Suedezii care spun ca au democratie si ca nu fac discriminari, ei insusi fac acest lucru.
Ce influenta are sistemul suedez asupra romanilor sa nu se dezvolte? Pai uite de ex. se incepe cu o mica dicriminare de a nu te ajuta la un curs de suedeza, apoi faptul ca nici un curs de practica nu ti se ofera desi intelegi suedeza la un nivel ok si poti vb si alte limbi, deci integrare in societate zero. Sistemul suedez spune ca daca imi vorbesti limba te angajez(desi majoritatea vb engleza fff bine), dar si atunci intervine alt lucru, relatiile, care se folosesc numai intr-un sistem comunist. Ca sa te dezvolti ca o persoana in aceasta tara ai nevoie cel putin de 2 ani ( si ma refer la cineva bine pregatit si destul de agil). Ca sa urci pe o pozitie la un loc de munca, nu stiu de cat timp mai ai nevoie si daca intr-adevar reusesti, deoarece sistemul e mult prea "patrat" ca sa iti de-a voie.
Romanii sunt obisnuiti sa se dea cu capul de sus, sa accepte ca asta e, ca suntem ceea ce suntem si ca trebuie sa o luam de jos ca sa ajungem sus, deoarece asa am fost educati....dar alte nationalitati gandesc ca se poate intra intr-un sistem si de sus si sa ajungi si mai sus, ceea ce aceasta tara nu iti ofera aceasta oportunitate. Si spun acest lucru deoarece am locuit in 3 tari, deci cunosc 3 sisteme de guvernare, 3 mentalitati, iar Suedia e a 4, desi cunosc destul de putin despre ea, mi-a fost de ajuns sa imi fac o idee. Alte tari iti ofera sansa sa te integrezi mai usor si sa ajungi sus in mai scurt timp ajutandu-te prin alte modalitati de a invata limba, ceea ce Suedia ca tara nu iti ofera. E un puct personal de vedere. Cu siguranta sunt persoane care nu sunt de acord cu mine si mi se pare normal ca fiecare sa isi aiba punctul lui de vedere, e logic, fiecare vede viata de alta forma. Eu ma bucur ca am avut ocazia sa cunosc cate ceva din cultura suedeza ca sa pot aprecia alte culturi si sa pot face diferente. Emil, poate am fost mai explicita acum si m-ai inteles.

dady3_0
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  Emil Dum Oct 10, 2010 3:34 am

dady3_0 a scris:Pt toti care fac SFI puteti sa luati ca pe un sfat. Cand ajungi in Suedia si te inscrii aici e bine sa declari ca vi sa studiezi suedeza si sa cunosti cultura suedeza. Asa in momentul cand faci SFI poti obtine bani pt ca studiezi. Daca declari ca vi in Suedia sa muncesti si sa te stabilesti, in momentul cand faci SFI nu mai obtii nici un ban.
Sa stiti ca mie mi se pare asa de ciudat acest regim Social Democrat cum il numesc suedezii, deoarece eu il numesc un "Comunism" care le confera suedezilor starea de bine si celorlalti strani din UE un gust amar. Parerea mea personala este ca pt un roman venit din Romania direct in Suedia sistemul suedez le vine ca o manusa, dar pt un roman care a trait si prin alte tari acest sistem nu ii aduce beneficii si nici nu il lasa sa se dezvolte.
Bafta tuturor care fac SFI si se stabilesc in aceasta tara!
Da? Cine iti da bani ca sa te duci la SFI? Eu chestia asta n-am auzit-o. Regim social-democrat? de 4 ani in Suedia la putere este un regim de dreapta, Suedia nu mai este ce a fost odata. Eu nu ineleg ce le face sistemul romanilor de nu-i lasa sa se dezvolte? Explica mai amanuntit.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare