Forum Suedia Info
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Flux RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Ultimele subiecte
» Impozitarea in Suedia
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyMar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku

» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyMier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel

» Numere personale in Suedia (personnummer)
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyJoi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox

» Şcolarizare/perfecţionare angajat
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptySam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov

» Locuri de munca Suedia
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyLun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip

» Caut chirie in Goteorg
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyDum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex

» Infiintare firma.
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyVin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc

» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyLun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit

» autoturism inmatriculat in Romania
Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 EmptyDum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X

Cine este conectat?
În total sunt 1 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici

Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010

2 participanți

In jos

Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 Empty Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010

Mesaj  cocoshel Dum Sept 05, 2010 4:47 am

Cetatenii romani care sunt inregistrati la Skatteverket inainte se 20 august 2010 ca locuitori in Suedia au drept de vot in alegerile locale. Cetatenii suedezi de origine romana sau cu dubla cetatenie au dreptul sa voteze si in alegerile generale pentru Parlamentul suedez. Sondajele de opinie indica o situatie de egalitate a sanselor, citeva voturi pot decide viitoarea guvernare. Sondajele indica de asemenea posibilitatea ca Sverigedemocraterna, partidul de extrma dreapta puternic xenob si sovin cu originea in organizatii naziste si rasiste sa intre in parlament si sa decida, datorita egalitatii dintre cele doua blocuri politice, viitoarea politica suedeza in materie de imigranti.

Partidele de dreapta, la guvernare din 2006, sunt grupate într-o alianță (Allians för Sverige - "Alianța pentru Suedia"
Partidul Moderat (Moderata samlingspartiet, Moderaterna), de orientare liberal-conservatoare
Partidul Popular Liberal (Folkpartiet liberalerna, fp), de orientare social-liberala
Partidul de Centru (Centerpartiet sau c) de orientare centrist-agrară, cu elemente liberale
Creștin-Democrații" (Kristdemocraterna) sau kd
Partidele de stinga, de opozitie, sunt reprezentate de:
Partidul Social Democrat al muncitorilor din Suedia ( Socialdemokraterna)
Partidul Mediului - Verzii (Miljöpartiet de gröna, mp), de orientare ecologista
Partidul de Stânga (Vänsterpartiet, v), fostul partid comunist

Forumul SuediaInfo este un forum adresat in special imigrantilor din Romania si romanilor pe cale de a emigra in Suedia. Care partid politic reprezinta cel mai bine interesul grupului din care facem parte? Cu siguranta partidele de dreapta dupa parerea mea si am sa incerc sa argumentez in ordine:

Cea mai buna alegere este Partidul Popular Liberal (Folkpartiet). A votat fara abtineri pentru dreptul la munca fara peioada de tranzitie a cetatenilor din Europa de Est din prima zi de la aderarea la UE. Jurnalista si scriitoarea romanca Ana Maria Narti a fost deputata din partea Folkpartiet intre 1999 si 2006. Este imigrant de prima generatie si a emigrat din Romania in 1970 la virsta de 34 de ani. Majoritatea romanilor sositi in Suedia la inceputul anilor `90 au obtinut dreptul de a locui in Suedia datorita Folkpartiet sub conducerea lui Bengt Westerberg. Internationalismul ocupa un loc foarte important in ideologia partidului. Comertul liber, politica consecventa proeuropeana si respingerea ferma a nationalismului agresiv sunt piloni de baza in ideologia partidului.
Centerpartiet si Kristdemokraterna au votat de asemenea fara abtineri pentru drepturi depline din prima zi a aderarii esteuropenilor la UE. Moderatiii au o politica mai conservatoare si au facut coalitie cu Socialdemocratii in 2005 la respingerea legii de amnestie pentru solicitantii de azil, propunere sustinuta de restul partidelor din parlament.
Cele mai importante reforme pentru imigranti adoptate de Alianta de dreapta au fost reducerea impozitarii pentru serviciile casnice (rut-avdraget) si posibilitatea obtinerii dreptului de munca pentru imigrantii non-EU care au o oferta de munca de la un angajator suedez. Micsorarea impozitarii pentru serviciile casnice a ”albit” mii de locuri de munca la negru in care lucrau imigrantii si a permis astfel accesul acestora la asigurarile sociale suedeze. Mii de nou veniti au avut posibilitatea de a obtine o prima slujba atit de necesara integrarii si supravietuiirii in prima faza. Sistemul de practica la un loc de munca a usurat mult integrarea. Partidele de stinga vor eliminarea acestor masuri pe motive pur ideologice de egalitarism si invidie tipic comunista.

Socialdemocratii reprezinta in principal interesele politice ale sindicatelor suedeze puternic protectioniste. Acestea fiind asociatii care reprezinta interesul de grup doar al membrilor lor se opun fatis sau pe ascuns oricarei concurente pe piata muncii din partea noilor veniti din afara Suediei. Sunt adeptii mentinerii privilegiilor celor aflati deja in sistem cu toate drepturile. Cei din afara sistemului le este oferita doar posibilitatea unor joburi de tip zilier pentru inlocuirea temporara a celor din sistem in functie de nevoile de timp liber ale acestora. Social democratii se opun direct sau pe ascuns masurilor reale de a integrare a imigrantilor rezervindule acestora doar sisteme de subventionare care creaza dependenta de sistem si programme generatoare doar de birocrati bine platiti.
Vänsterpartiet (fostul partid communist) nu mai are nevoie de prezentare, romanii au cunoscut pe pielea lor acest tip de ideologie.
Pentru cei care au convingeri de stinga recomand cu caldura Miljöpartiet. Este un partid mult mai realist si sincer angajat in integrarea tinerilor si imigrantilor. Solutiile oferite sunt tipice de stinga. Ecologismul lor este sincer chiar si atunci cind contravine intereselor de partid sau de moment.
cocoshel
cocoshel
Admin

Numarul mesajelor : 372
Data de inscriere : 29/04/2009
Localizare : Stockholm

Sus In jos

Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 Empty Re: Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010

Mesaj  Emil Joi Sept 23, 2010 7:32 pm

Ati citit articolul din Aftonbladet scris de romanca Alice Teodorescu? Foarte bine scris, la obiect se vede o maturitate politica si o mare putere de analiza ceea ce nu prea sintem obisnuiti in jurnalismul suedez.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7834728.ab

Emil
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 171
Data de inscriere : 10/07/2009

Sus In jos

Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010 Empty Re: Alegeri generale si locale in Suedia pe 19 septembrie 2010

Mesaj  cocoshel Sam Sept 25, 2010 7:11 am

Foarte bine scris articolul lui Alice Teodorescu. Am citit si o buna parte din cele peste 300 de comentarii. Majoritatea vin din partea votantilor sau simpatizantilor SD care vorbesc in soapta pe la colturi.
Binenteles ca nu trebuie demonizat nici un alegator sau partid politic ales in parlament in mod democratic. Au intrat SD in parlament, foarte bine, hai sa vedem ce pot in practica si nu doar in suflatul in trompeta populista. Am citit programul lor si nu pot constata decit copierea celor mai pupuliste propuneri de la celelante partide indiferent de culoarea politica. Solutia lor universala la toate este protectionismul. Au mai incercat si atii si nu a mers nicaeri In plus este direct contraproductiv pentru Suedia, o tara mica cu una dintre cele mai competitive economii din Europa si care traieste bine numai datorita exportului.
Un citat din articolul lui Alice Teodorescu mi-a retinut in special atentia:
Problemet handlar nämligen om en nästan patologisk rädsla för att ta i det obekväma
Pentru cei interesati de subiectul imigranti si integrare va recomand un articol din Dagens Nyheter: SVENSK? VAR GOD DRÖJ!
cocoshel
cocoshel
Admin

Numarul mesajelor : 372
Data de inscriere : 29/04/2009
Localizare : Stockholm

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum