Căutare
Ultimele subiecte
Cine este conectat?
În total sunt 1 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 1 Vizitator Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii
+17
Florin (alias Vikingul)
eliza
Solstice
costel igorov
krism
panaia
david29
cristian_d
monicahnd
GeorgianaLaura
virgil
roxypoxy20
brigadir
arrall
cocoshel
dady3_0
danaque
21 participanți
Pagina 2 din 2
Pagina 2 din 2 • 1, 2
...
Multumesc de primire, cocoshel!
La Skatteverket din Landskrona am aplicat pentru personnummer, dosarul fiind procesat la Malmö.
Am reusit sa-mi fac cont la SEB, nu au fost prea pretentiosi. Acum ma invart intr-un nou cerc: chirie-job. Da-da-faptul ca imigranti cu resurse proprii e adevarat ca sunt pasari rare pe aici. Firmele nu imi inchiriaza intrucat nu am contract de munca, nu prea pricepea tipa de pe acolo ca sunt pe resurse proprii, intreba intr-una de unde voi plati chiria daca nu am job;intr-un final a zis ca e nevoie de girant, un angajat de aici din Suedia care sa garanteze pentru mine; am sunat la cei de pe blocket iar multi dintre ei ca au refuzat sa vorbeasca in engleza, aproape ca mi-au inchis telefonul.
Aici e cam plin de imigranti, la SFI abia daca voi putea incepe in martie.
Cat despre Migrationverket, au trecut 2 saptamani de cand am trimis plicul cu acte pentru uppehållsrätt si nu am primit niciun raspuns. Ma tem ca va trebui sa ajung la Malmö sa depun din nou , intrucat am tot sunat si m-au pus in asteptare 12 min, ei n-au raspuns nici dupa 20, iar intr-o alta zi m-au pus in asteptare 44 min!!!
Toate bune!
PS: Cat despre traducerile legalizate, cred ca au valoare cand le veti trimite la Stockholm pentru echivalare. Prietenii mei asa au facut, au venit din tara cu ele traduse si legalizate.
La Skatteverket din Landskrona am aplicat pentru personnummer, dosarul fiind procesat la Malmö.
Am reusit sa-mi fac cont la SEB, nu au fost prea pretentiosi. Acum ma invart intr-un nou cerc: chirie-job. Da-da-faptul ca imigranti cu resurse proprii e adevarat ca sunt pasari rare pe aici. Firmele nu imi inchiriaza intrucat nu am contract de munca, nu prea pricepea tipa de pe acolo ca sunt pe resurse proprii, intreba intr-una de unde voi plati chiria daca nu am job;intr-un final a zis ca e nevoie de girant, un angajat de aici din Suedia care sa garanteze pentru mine; am sunat la cei de pe blocket iar multi dintre ei ca au refuzat sa vorbeasca in engleza, aproape ca mi-au inchis telefonul.
Aici e cam plin de imigranti, la SFI abia daca voi putea incepe in martie.
Cat despre Migrationverket, au trecut 2 saptamani de cand am trimis plicul cu acte pentru uppehållsrätt si nu am primit niciun raspuns. Ma tem ca va trebui sa ajung la Malmö sa depun din nou , intrucat am tot sunat si m-au pus in asteptare 12 min, ei n-au raspuns nici dupa 20, iar intr-o alta zi m-au pus in asteptare 44 min!!!
Toate bune!
PS: Cat despre traducerile legalizate, cred ca au valoare cand le veti trimite la Stockholm pentru echivalare. Prietenii mei asa au facut, au venit din tara cu ele traduse si legalizate.
monicahnd- Membru nou
- Numarul mesajelor : 3
Data de inscriere : 18/11/2010
Varsta : 44
Localizare : Landskrona
Multumec de informatii.
M-am gandit si eu la treaba cu masina dar nu-mi folosea pentru cont bancar si SFI ,adica cele mai importante si urgente nevoi ,pentru mine ca sa nu mai zic de dispensar pentru copil , ca nici nu vor sa-mi vacineze copilul fara numar personal nici macar contra cost.Adica nu am dreptul la VIATA fara cele 4 cifre?In Romania chiar daca se uita doctorul chioras la tine ca nu dai spagutza tot isi face datoria si-ti examineaza copilul.
Nu prea am detaliat povestea cu Skatte ca sa-ti dai seama de ce sunt convins de reaua lor intentie dar am sa detaliez.Avem toate actele necesare apostilate in Suedeza + extrase de cont (50000euro)+ asigurari private (cu despagubiri in valoare totala de 150000euro) + apartament in Hässleholm.
La primul contact telefonic ni s-a spus ca mai vor inca o data actele inclusiv cele in limba romana !?!
Dupa ce le-am dus si am asteptat iarasi 2 sapt. ne zice ca nu e buna asigurarea ca vrea card EU care card se da numai angajatilor romani.Dupa ce ne-am tiganit si am ajuns la sefa functionare-i nu au mai cerut card EU au zis ca nu e buna asigurarea.Asigurare pe care am platit bani frumosi.Le-am dat site-ul sa verifice asigurarea si valabilitatea on-line. Dupa alte asteptari dupa expertii masii au decis ca nu e buna.Si atunci dce fac ? Ii trimitu lui experta lu peste o asigurare IDENTICA cu am mea cu singura diferenta ca este emisa de firma Suedeza iar valoarea despagubirilor in total este de 12000 EURO !!! Adica net inferioara din punctul asta.Imi raspunde o avocata de la Skatte ca e ok si ca in baza ei imi dau nr personal.Din principiu nu am vrut sa platesc peste 2000 de euro o asigurare pe care o am deja , nu de alta dar nu sunt gascan.Dupa treaba asta am sunat si am intrebat ce face ,reevalueaza dosarul sau nu .Raspunsul lor a fost nu.Le-am cerut in scris decizia si cand a venit scrisoarea am facut apel .Cand vine inapoi decizia ,daca nu am vandut casa pana atunci , merg mai departe cu ei la curtea administrativa si le cer si niste depagubiri.In alta ordine de idei nu trebuie sa-mi dea Migrationsverket dreptul de rezidenta este suficient sa faci dovada ca ai depus actele,ceea ce am si facut.
Oricum legile sunt intotdeauna interpretabile, dar sunt convins ca daca eram un arabete sau tigan imi sarea-u cu numerele in doua saptamini cel tarziu de frica sa nu tip ca ma discrimineaza.Asa nefiind colorat pot sa dea in mine si familia mea intr-o veselie.Oricum as privi nu pot sa accept ca sa am exact 0 drepturi cu toata cetatenia EU.Si in continuare afirm ca Suedezii sunt XENOFOBI si RASISTI.Si nu doar prin prisma problemeimele cu Skatte.Ca dovada ca nici ei nu se pot ascunde la infinit vedem ca apare cate un pistolar din 10 in 10 ani Numai daca ma gandesc la Romanii pe care i-am cunoscut aici ,personal sau pe internet, marea majoritate lucreaza cot la cot cu arabeti si alte neamuri de invandrare in meserii din astea apreciate , ori sterg batranii la ... gura ori pe handicapati sau ceva asemanator.Ideea e ca am venit aici sa traim mai bine si sa avem libertati si drepturi numai ca libertatile si drepturile nu sunt pentru toata lumea ci e doar propaganda comunista.Aici in Sverige este minunat si toata lumea se simte ocrotita de stat si in siguranta si toti avem drepturi egale si oportunitati ... Cum spuneam propaganda comunista , Ceausescu cred ca avea de invat de aici.Asa ca renunt dupa 4 luni de sistem minunat de minunat pentru dragii de tovarasi si ma duc unde s-a inventat democratia lasan Republica Sverie pentru tovarasii cu ochi albastrii caci numai pentru ei e republica pentru invandrare este mai degraba regimul bueghezo mosieresc. Va rog sa nu-mi luati postarea in nume da rau ci ca atare , adica o scurta prezentare a realitatii vazute prin ochii unui neatarnat.
Au revoir.
Nu prea am detaliat povestea cu Skatte ca sa-ti dai seama de ce sunt convins de reaua lor intentie dar am sa detaliez.Avem toate actele necesare apostilate in Suedeza + extrase de cont (50000euro)+ asigurari private (cu despagubiri in valoare totala de 150000euro) + apartament in Hässleholm.
La primul contact telefonic ni s-a spus ca mai vor inca o data actele inclusiv cele in limba romana !?!
Dupa ce le-am dus si am asteptat iarasi 2 sapt. ne zice ca nu e buna asigurarea ca vrea card EU care card se da numai angajatilor romani.Dupa ce ne-am tiganit si am ajuns la sefa functionare-i nu au mai cerut card EU au zis ca nu e buna asigurarea.Asigurare pe care am platit bani frumosi.Le-am dat site-ul sa verifice asigurarea si valabilitatea on-line. Dupa alte asteptari dupa expertii masii au decis ca nu e buna.Si atunci dce fac ? Ii trimitu lui experta lu peste o asigurare IDENTICA cu am mea cu singura diferenta ca este emisa de firma Suedeza iar valoarea despagubirilor in total este de 12000 EURO !!! Adica net inferioara din punctul asta.Imi raspunde o avocata de la Skatte ca e ok si ca in baza ei imi dau nr personal.Din principiu nu am vrut sa platesc peste 2000 de euro o asigurare pe care o am deja , nu de alta dar nu sunt gascan.Dupa treaba asta am sunat si am intrebat ce face ,reevalueaza dosarul sau nu .Raspunsul lor a fost nu.Le-am cerut in scris decizia si cand a venit scrisoarea am facut apel .Cand vine inapoi decizia ,daca nu am vandut casa pana atunci , merg mai departe cu ei la curtea administrativa si le cer si niste depagubiri.In alta ordine de idei nu trebuie sa-mi dea Migrationsverket dreptul de rezidenta este suficient sa faci dovada ca ai depus actele,ceea ce am si facut.
Oricum legile sunt intotdeauna interpretabile, dar sunt convins ca daca eram un arabete sau tigan imi sarea-u cu numerele in doua saptamini cel tarziu de frica sa nu tip ca ma discrimineaza.Asa nefiind colorat pot sa dea in mine si familia mea intr-o veselie.Oricum as privi nu pot sa accept ca sa am exact 0 drepturi cu toata cetatenia EU.Si in continuare afirm ca Suedezii sunt XENOFOBI si RASISTI.Si nu doar prin prisma problemeimele cu Skatte.Ca dovada ca nici ei nu se pot ascunde la infinit vedem ca apare cate un pistolar din 10 in 10 ani Numai daca ma gandesc la Romanii pe care i-am cunoscut aici ,personal sau pe internet, marea majoritate lucreaza cot la cot cu arabeti si alte neamuri de invandrare in meserii din astea apreciate , ori sterg batranii la ... gura ori pe handicapati sau ceva asemanator.Ideea e ca am venit aici sa traim mai bine si sa avem libertati si drepturi numai ca libertatile si drepturile nu sunt pentru toata lumea ci e doar propaganda comunista.Aici in Sverige este minunat si toata lumea se simte ocrotita de stat si in siguranta si toti avem drepturi egale si oportunitati ... Cum spuneam propaganda comunista , Ceausescu cred ca avea de invat de aici.Asa ca renunt dupa 4 luni de sistem minunat de minunat pentru dragii de tovarasi si ma duc unde s-a inventat democratia lasan Republica Sverie pentru tovarasii cu ochi albastrii caci numai pentru ei e republica pentru invandrare este mai degraba regimul bueghezo mosieresc. Va rog sa nu-mi luati postarea in nume da rau ci ca atare , adica o scurta prezentare a realitatii vazute prin ochii unui neatarnat.
Au revoir.
Probleme cu numere si cont
Salutare tuturor si bine v-am gasit!
Foarte folositoare toate informatiile gasite pe forum si multe dintre ele actualizate. Multumiri mii!!!
Tocmai am obtinut personnummer dupa 8 saptamani de asteptare...Nu fara peripetii si daca nu as fi fost usor insistenta spre a-mi sustine dreptatea probabil ca eram deja in avion spre Ro.
Initial mi s-a spus sa astept pana la 6 saptamani. In a 4-a saptamana m-am prezentat la Skatteverket sa "aud evolutia" si mi s-a spus ca termenul se poate prelungi pana la 8 saptamani. Fix dupa 6 sapt,pe 8 nov, am primit o scrisoare cum ca trebuie sa fac dovada unui cont activ, deci sa completez dosarul cu un extras de cont, ceea ce am si facut (cardul european de sanatate a fost suficient, nu au cerut alta asigurare).Trec si cele 8 saptamani si mi-am spus ca e cazul sa-i sun..ori e alba ori e neagra, dar sa stiu un raspuns. Pe 22 nov am sunat sa aflu ca de fapt nu mi s-a acordat personnummer pe motiv ca nu am suficienti bani pt a ma intretine 1 an de zile (minim 100 000 Sek) Am zis ca asa ceva nu se poate...nu stiu sa faca corect niste socoteli...(eu prof de mate deja aveam numai calcule in minte ) peste 34 mii ron si peste 5 mii euro (dupa ce s-a consultat cu un coleg) insemnau 81 mii sek. Am insistat ca leii romanesti au valoare. Cea care se ocupa de dosarul meu a spus ca va astepta o colega care vorbea romaneste si va reveni cu un telefon (dupa aproape jumatate de ora de conversatie telefonica in incercarea de a o lamuri...nu era convinsa de socoteala). Am tot asteptat vreo 3-4 ore si sun din nou, spunandu-i ca am sunat si la banca din Romania si ca am peste 120 mii sek. Mi s-a dat dreptate si mi s-a spus ca mi se va acorda personnummer atat mie cat si fiului meu.Apoi m-a sunat (cu nr. ascuns--mentionez pt ca am citit intr-o postare anterioara) si numerele mi-au fost comunicate prin telefon, urmand ca miercuri pe 24 sa le primesc si prin posta, ceea ce s-a si intamplat. In scrisorica au mentionat ca refuzul mi l-au dat pe 19 nov ( FALS!, NU AM PRIMIT NIMIC PRIN POSTA si nici telefonic pe 19), ca au dreptul revenirii asupra unei astfel de decizii, nu au mentionat motivul razgandirii...mai mult au dat de inteles ca eu nu as fi avut suficiente dovezi pana la data de 19 nov, nu ca ar fi fost eroarea lor. Important e ca am primit personnummer.
Am ajuns si la Arbetsförmedlingen si am ramas surprinsa ca functionarele de acolo nu prea se descurcau cu engleza ...eu sunt abia la inceput cu suedeza...
Ieri am fost la Svedbank si surpriza: nu am putut sa-mi deschid cont caci nu am IDkort, care nu se mai face la banca ci la Skatteverket. Pt IDkort am nevoie de permisul de sedere de la Migra ..pe care nu-l pot face online ca sunt "pe fonduri proprii"(deci mai intai personnummer apoi Migra)....mai mult, pt IDkort am inteles ca e nevoie de o persoana care sa ma recunoasca...e necesar sa fie cetatean suedez?sau este suficient sa fie un emigrant cu 2 ani vechime de exemplu??
Tot pentru IDkort am citit ca e nevoie de pasaport de dupa 2006, biometric, ceea ce nu am desi e facut in 2007. Parca cineva a facut IDkort cu pasaport normal, aici pe forum am citit..trebuie sa recitesc
Cam atat, va tin la curent . Azi din nou pe drumuri sa ma inscriu la scoala si mai incerc si la SEB poate imi vor face ei cont fara IDkort
Muuulta rabdare (eu sunt inzestrata, slava Domnului!), nervi de otel si numai bine tuturor!
Foarte folositoare toate informatiile gasite pe forum si multe dintre ele actualizate. Multumiri mii!!!
Tocmai am obtinut personnummer dupa 8 saptamani de asteptare...Nu fara peripetii si daca nu as fi fost usor insistenta spre a-mi sustine dreptatea probabil ca eram deja in avion spre Ro.
Initial mi s-a spus sa astept pana la 6 saptamani. In a 4-a saptamana m-am prezentat la Skatteverket sa "aud evolutia" si mi s-a spus ca termenul se poate prelungi pana la 8 saptamani. Fix dupa 6 sapt,pe 8 nov, am primit o scrisoare cum ca trebuie sa fac dovada unui cont activ, deci sa completez dosarul cu un extras de cont, ceea ce am si facut (cardul european de sanatate a fost suficient, nu au cerut alta asigurare).Trec si cele 8 saptamani si mi-am spus ca e cazul sa-i sun..ori e alba ori e neagra, dar sa stiu un raspuns. Pe 22 nov am sunat sa aflu ca de fapt nu mi s-a acordat personnummer pe motiv ca nu am suficienti bani pt a ma intretine 1 an de zile (minim 100 000 Sek) Am zis ca asa ceva nu se poate...nu stiu sa faca corect niste socoteli...(eu prof de mate deja aveam numai calcule in minte ) peste 34 mii ron si peste 5 mii euro (dupa ce s-a consultat cu un coleg) insemnau 81 mii sek. Am insistat ca leii romanesti au valoare. Cea care se ocupa de dosarul meu a spus ca va astepta o colega care vorbea romaneste si va reveni cu un telefon (dupa aproape jumatate de ora de conversatie telefonica in incercarea de a o lamuri...nu era convinsa de socoteala). Am tot asteptat vreo 3-4 ore si sun din nou, spunandu-i ca am sunat si la banca din Romania si ca am peste 120 mii sek. Mi s-a dat dreptate si mi s-a spus ca mi se va acorda personnummer atat mie cat si fiului meu.Apoi m-a sunat (cu nr. ascuns--mentionez pt ca am citit intr-o postare anterioara) si numerele mi-au fost comunicate prin telefon, urmand ca miercuri pe 24 sa le primesc si prin posta, ceea ce s-a si intamplat. In scrisorica au mentionat ca refuzul mi l-au dat pe 19 nov ( FALS!, NU AM PRIMIT NIMIC PRIN POSTA si nici telefonic pe 19), ca au dreptul revenirii asupra unei astfel de decizii, nu au mentionat motivul razgandirii...mai mult au dat de inteles ca eu nu as fi avut suficiente dovezi pana la data de 19 nov, nu ca ar fi fost eroarea lor. Important e ca am primit personnummer.
Am ajuns si la Arbetsförmedlingen si am ramas surprinsa ca functionarele de acolo nu prea se descurcau cu engleza ...eu sunt abia la inceput cu suedeza...
Ieri am fost la Svedbank si surpriza: nu am putut sa-mi deschid cont caci nu am IDkort, care nu se mai face la banca ci la Skatteverket. Pt IDkort am nevoie de permisul de sedere de la Migra ..pe care nu-l pot face online ca sunt "pe fonduri proprii"(deci mai intai personnummer apoi Migra)....mai mult, pt IDkort am inteles ca e nevoie de o persoana care sa ma recunoasca...e necesar sa fie cetatean suedez?sau este suficient sa fie un emigrant cu 2 ani vechime de exemplu??
Tot pentru IDkort am citit ca e nevoie de pasaport de dupa 2006, biometric, ceea ce nu am desi e facut in 2007. Parca cineva a facut IDkort cu pasaport normal, aici pe forum am citit..trebuie sa recitesc
Cam atat, va tin la curent . Azi din nou pe drumuri sa ma inscriu la scoala si mai incerc si la SEB poate imi vor face ei cont fara IDkort
Muuulta rabdare (eu sunt inzestrata, slava Domnului!), nervi de otel si numai bine tuturor!
monicahnd- Membru nou
Data de inscriere : 18/11/2010
Varsta : 44
Localizare : Landskrona
Re: Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii
Salut Virgil si bine ai venit pe forumul nostru!
Din pacate regulile privind inscrierea cetatenilor EU in registrul de evidenta a populatiei s-au schimbat de prin iunie. Celebrul personnumer este acordat de catre Skatteverket numai dupa inregistrarea dreptului de sedere la Migrationsverket. Acesta institutie primeste cererea ta si fara personnummer. Daca nu ai un contract de munca in jur de 25 ore/saptamana poti incerca inscrierea dreptului de sedere prin resurse proprii.
In practica ai o multime de probleme daca nu ai personnummer. Mai ai si alternativa obtinerii unui numar personal provizoriu (samordningsnummer) pina intri in sistem si indeplinesti conditiile pentru un personnummer. Cu samordningsnummer poti sa deschizi cont in banca, sa te angajezi si sa rezolvi majoritatea problemelor legate de existenta unui personnummer.
Cea mai simpla si rapida modalitate de a obtine samordningsnummer este sa cumperi un autoturism inmatriculat in Suedia. Dupa ce ai obtinut numerele, vinzi masina sotiei si apoi copiilor. La sfirsit poti sa vinzi inapoi masina primului propietar in cazul cind acesta este un unchi binevoitor sau amic care vrea sa te ajute
http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Fordon/Agarbyte/
Te asigur ca cei de la Skatteverket nu te-au sunat cu numar ascuns intentionat. Pur si simplu majoritatea apelurilor care trec printr-o centrala proprie cu numeroase numere de interior sunt cu numar ascuns. Este ceva normal in special pentru institutiile si companiile mari.
Problema ta se rezuma in practica la necunoasterea unor dispozitii si reguli care s-au schimbat recent. Inainte de iunie 2010 era foarte usor sa obtii numerele personale. Regulile s-au schimbat din motive bine intemeiate. Trebuie pur si simplu sa fii bine informat si sa depui de prima data toate actele necesare la un dosar. Birocratia suedeza este foarte bine pusa la punct si eficienta in interesul cetateanului.
Este usor sa tragi concluzia ca functionarii sau angajatorii suedezi sunt xenofobi daca nu ai primit o decizie pozitiva. Parerea mea personala este ca marea majoritate a suedezilor nu sunt xenofobi ci dimpotriva extrem de toleranti.
Succes si nu renunta asa usor!
Din pacate regulile privind inscrierea cetatenilor EU in registrul de evidenta a populatiei s-au schimbat de prin iunie. Celebrul personnumer este acordat de catre Skatteverket numai dupa inregistrarea dreptului de sedere la Migrationsverket. Acesta institutie primeste cererea ta si fara personnummer. Daca nu ai un contract de munca in jur de 25 ore/saptamana poti incerca inscrierea dreptului de sedere prin resurse proprii.
In practica ai o multime de probleme daca nu ai personnummer. Mai ai si alternativa obtinerii unui numar personal provizoriu (samordningsnummer) pina intri in sistem si indeplinesti conditiile pentru un personnummer. Cu samordningsnummer poti sa deschizi cont in banca, sa te angajezi si sa rezolvi majoritatea problemelor legate de existenta unui personnummer.
Cea mai simpla si rapida modalitate de a obtine samordningsnummer este sa cumperi un autoturism inmatriculat in Suedia. Dupa ce ai obtinut numerele, vinzi masina sotiei si apoi copiilor. La sfirsit poti sa vinzi inapoi masina primului propietar in cazul cind acesta este un unchi binevoitor sau amic care vrea sa te ajute
http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Fordon/Agarbyte/
Te asigur ca cei de la Skatteverket nu te-au sunat cu numar ascuns intentionat. Pur si simplu majoritatea apelurilor care trec printr-o centrala proprie cu numeroase numere de interior sunt cu numar ascuns. Este ceva normal in special pentru institutiile si companiile mari.
Problema ta se rezuma in practica la necunoasterea unor dispozitii si reguli care s-au schimbat recent. Inainte de iunie 2010 era foarte usor sa obtii numerele personale. Regulile s-au schimbat din motive bine intemeiate. Trebuie pur si simplu sa fii bine informat si sa depui de prima data toate actele necesare la un dosar. Birocratia suedeza este foarte bine pusa la punct si eficienta in interesul cetateanului.
Este usor sa tragi concluzia ca functionarii sau angajatorii suedezi sunt xenofobi daca nu ai primit o decizie pozitiva. Parerea mea personala este ca marea majoritate a suedezilor nu sunt xenofobi ci dimpotriva extrem de toleranti.
Succes si nu renunta asa usor!
cocoshel- Admin
- Numarul mesajelor : 372
Data de inscriere : 29/04/2009
Localizare : Stockholm
Acte migra si pn
Buna!
Pot sa vin cu o confirmare referitoare la asigurarea de sanatate depusa la Migra. Este suficient cardul european, sau o adeverinta care sa-l inlocuiasca.
Am si totusi o neclaritate legata de actele pentru PN. Pe site-ul lor scrie ca trebuie sa am o dovada a starii mele civile. Daca sunt necasatorita mai trebuie sa aduc vreun document?
Multumesc pentru ajutor.
Pot sa vin cu o confirmare referitoare la asigurarea de sanatate depusa la Migra. Este suficient cardul european, sau o adeverinta care sa-l inlocuiasca.
Am si totusi o neclaritate legata de actele pentru PN. Pe site-ul lor scrie ca trebuie sa am o dovada a starii mele civile. Daca sunt necasatorita mai trebuie sa aduc vreun document?
Multumesc pentru ajutor.
GeorgianaLaura- Membru nou
Data de inscriere : 09/11/2010
Varsta : 39
NESIMTITII DIN SKATTEVERKET !!!
Salutare tuturor.
Suntem o familie cu un copil de 1 an si asteptam ca nesimtitii din spatele birourilor Skatteverket sa-si faca treaba de 100 de zile.Am asteptat 3 saptamani de cand am depus actele pana le-am dat primul telefon sa-i intrebam de sanatate.
Raspunsul nesimtitilor a venit in 4 zile carandu-mi certificatele de nastere si de casatorie , din nou.
Le-am dat ce au vrut.
Dupa 2 saptamani ii sunam din nou pe nesimtiti.
Raspunsul, nu e in regula cu asigurarea.
Cica trebuie asigurare de familie iar eu am 3 polite ,cate una de membru de familie
!!!Niste nesimtiti !!!
Asigurare privata de calatorie in SE in valoare totala de 150000 euro valabila 1 an .
Vrea individa cardul european.
Ii explicam ca acel card este pentru angajatii din RO iar noi nu muncim in RO noi locuim in SE si asa va ramane.
DEGEABA, parca vorbesti cu peretii.
Am trimis zeci de mail-uri la Skatte reclamand abuzul functionarei.
Nimic.
Am facut rost de adresa unui superior al functionarei siam mai trimis niste mail-uri iar in CC am bagat si biroul central al Skatte.
Intr-o seara ma suna cu numar ascuns sefa individei si-mi spune ca EI nu sunt scoliti si nu stiu cum sa interpreteze asigurarea familiei mele.
Ca un baiat saritor ma ofer sa-i trimit documentatia + link-ul unde se poate verifica online valabilitatea politelor.
Zis si facut .
Mai asteptam 2 saptamani si ii sunam din nou pe nesimtiti cerandu-le un raspuns.
Nimic.
Am inceput din nou asaltul cu mail-uri si ma suna din nou cu numar ascuns sefa individei si-mi spune ca ne refuza emiterea numerelor.
Ii cer sa faca in scris aceasta iar dupa 5 zile primim scrisoarea .
Scrisoare scrisa ca pentru idioti ,sau de idioti , in fine printre altele ne comunica faptul ca suntem cetateni UE . CE?
Am asteptat 3 luni pt asta ?'
Si ca trebuie sa avem dreptul de sedere de la Migrationsverket.
Aici clar ca am inebunit cand recunoaste ca sunt cetatean UE dar nu imi recunoaste drepturile.
In fine ,nu am mai dormit in noaptea aia si m-am documentat despre legile SE si cetatenia UE.
Conform acestor legi angajatii de la Skatte fac ,in cel mai frumos caz , un abuz.
Nici un cetatean UE nu trebuie sa primeasca drept de sedere pentru ca acesta este conferit prin cetatenia europeana conform directivei europene 2004/38.
In fine a doua zi am facut apel la decizia Skatte insirandu-le paragrafe si articole din legile lor si le-am enumerat pe deasupra ca am cumparat un apartament si nu putem plati avgift-ul asigurarea si energia electrica.
A trecut o saptaman de cand am facut apel si de maine dimineta incepem iar cu mail-uri.
Cam asta e cu experienta Skatteverket a familiei Campeanu.
Concluzia este ca birocratia te mananca de viu in SE iar functionarul de stat este clar xenofob si nu da doi bani pe lege cand esti emigrant.
Va tin la curent.
Suntem o familie cu un copil de 1 an si asteptam ca nesimtitii din spatele birourilor Skatteverket sa-si faca treaba de 100 de zile.Am asteptat 3 saptamani de cand am depus actele pana le-am dat primul telefon sa-i intrebam de sanatate.
Raspunsul nesimtitilor a venit in 4 zile carandu-mi certificatele de nastere si de casatorie , din nou.
Le-am dat ce au vrut.
Dupa 2 saptamani ii sunam din nou pe nesimtiti.
Raspunsul, nu e in regula cu asigurarea.
Cica trebuie asigurare de familie iar eu am 3 polite ,cate una de membru de familie
!!!Niste nesimtiti !!!
Asigurare privata de calatorie in SE in valoare totala de 150000 euro valabila 1 an .
Vrea individa cardul european.
Ii explicam ca acel card este pentru angajatii din RO iar noi nu muncim in RO noi locuim in SE si asa va ramane.
DEGEABA, parca vorbesti cu peretii.
Am trimis zeci de mail-uri la Skatte reclamand abuzul functionarei.
Nimic.
Am facut rost de adresa unui superior al functionarei siam mai trimis niste mail-uri iar in CC am bagat si biroul central al Skatte.
Intr-o seara ma suna cu numar ascuns sefa individei si-mi spune ca EI nu sunt scoliti si nu stiu cum sa interpreteze asigurarea familiei mele.
Ca un baiat saritor ma ofer sa-i trimit documentatia + link-ul unde se poate verifica online valabilitatea politelor.
Zis si facut .
Mai asteptam 2 saptamani si ii sunam din nou pe nesimtiti cerandu-le un raspuns.
Nimic.
Am inceput din nou asaltul cu mail-uri si ma suna din nou cu numar ascuns sefa individei si-mi spune ca ne refuza emiterea numerelor.
Ii cer sa faca in scris aceasta iar dupa 5 zile primim scrisoarea .
Scrisoare scrisa ca pentru idioti ,sau de idioti , in fine printre altele ne comunica faptul ca suntem cetateni UE . CE?
Am asteptat 3 luni pt asta ?'
Si ca trebuie sa avem dreptul de sedere de la Migrationsverket.
Aici clar ca am inebunit cand recunoaste ca sunt cetatean UE dar nu imi recunoaste drepturile.
In fine ,nu am mai dormit in noaptea aia si m-am documentat despre legile SE si cetatenia UE.
Conform acestor legi angajatii de la Skatte fac ,in cel mai frumos caz , un abuz.
Nici un cetatean UE nu trebuie sa primeasca drept de sedere pentru ca acesta este conferit prin cetatenia europeana conform directivei europene 2004/38.
In fine a doua zi am facut apel la decizia Skatte insirandu-le paragrafe si articole din legile lor si le-am enumerat pe deasupra ca am cumparat un apartament si nu putem plati avgift-ul asigurarea si energia electrica.
A trecut o saptaman de cand am facut apel si de maine dimineta incepem iar cu mail-uri.
Cam asta e cu experienta Skatteverket a familiei Campeanu.
Concluzia este ca birocratia te mananca de viu in SE iar functionarul de stat este clar xenofob si nu da doi bani pe lege cand esti emigrant.
Va tin la curent.
emigrare suedia
Buna eu tocmai m-am hotarat sa ma mut in Suedia.Vin aici de la varsta de 3 ani si acuma am luat hotararea sa ma mut aici.Am fost la skateverket si mi-am depus actele pentru cnp lor si dupa 7 zile am primit o scrisoare ca imi trebuie dovada ca am banii in banca si ca am cardul de sanatate.Mama mea mi le-a scos si le-a tradus in engleza si le-a legalizat-Contul meu de euro e la o banca in Romania pentru ca am inteles ca aici nu poti sa iti deschizi cont in banca daca nu ai cnp lor.Maine ma duc din nou la skateverket pentru ca mi-au trimis si un formular pe care sa il completez sa imi spuna daca am toate actele bune sau mai trebuie ceva.Din cate am citit la voi pe forum sunt foarte multe persoane care au probleme cu obtinerea cnp suedez.E chiar asa de greu?
roxypoxy20- Membru nou
- Numarul mesajelor : 2
Data de inscriere : 13/11/2010
Buna arrall si bine ai venit pe forum.
Intr-adevar problemele sunt multe si de multe ori regulile si legile se bat cap in cap.
Apropo de nemtii mentionati de cocoshel. Am gasit chiar un articol in care o familie de nemti trece exact prin ceea ce treci tu. (articolul este in suedeza dar poti sa-l traduci cu google translate)
- http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5508077
Neamtul la un moment dat mentioneaza ca are firma de reparat si instalat acoperisuri in Germania si vrea sa deschida o firma in Suedia. Pentru aceasta, cei de la taxe i-au cerut sa obtina un personnummer. Personnummer-ul se obtine doar daca obtii un upphovsrätt(drept de sedere) de la Migra. Pentru obtinerea acestuia ai nevoie insa de un serviciu stabil in Suedia..... cerc inchis.
Insa cu rabdare cred ca pana la urma vei reusi.
Un prieten de al meu a fost in aceeasi situatie acum un an. El insa a cumparat o masina si in baza acestui lucru i s-a facut personnummer. Din cate am inteles aceasta este o procedura standard deoarece nu poti cumpara o masina in Suedia daca nu existi in baza lor de date si aceasta este posibila doar daca ai numere personale. Logic nu?
Intr-adevar problemele sunt multe si de multe ori regulile si legile se bat cap in cap.
Apropo de nemtii mentionati de cocoshel. Am gasit chiar un articol in care o familie de nemti trece exact prin ceea ce treci tu. (articolul este in suedeza dar poti sa-l traduci cu google translate)
- http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5508077
Neamtul la un moment dat mentioneaza ca are firma de reparat si instalat acoperisuri in Germania si vrea sa deschida o firma in Suedia. Pentru aceasta, cei de la taxe i-au cerut sa obtina un personnummer. Personnummer-ul se obtine doar daca obtii un upphovsrätt(drept de sedere) de la Migra. Pentru obtinerea acestuia ai nevoie insa de un serviciu stabil in Suedia..... cerc inchis.
Insa cu rabdare cred ca pana la urma vei reusi.
Un prieten de al meu a fost in aceeasi situatie acum un an. El insa a cumparat o masina si in baza acestui lucru i s-a facut personnummer. Din cate am inteles aceasta este o procedura standard deoarece nu poti cumpara o masina in Suedia daca nu existi in baza lor de date si aceasta este posibila doar daca ai numere personale. Logic nu?
Am revenit cu o noua intrebare: care este povesetea cu migra?.....trebuie sa ne inregistram si acolo?......care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de demers?.....Multumesc pt respuns cocosel!!!!! Nu ma asteptam sa vina atat de repede intr un loc unde totul se misca atat de incet.
arrall- Membru nou
Data de inscriere : 04/11/2010
Am atasat o asigurare de sanatate facuta la o firma privata din romania care sa acopere majoritatea evenimentelor cauzatoare de boala sau deces....de fapt asta mi-au cerut.....apoi au vrut dovada ca am suficienti bani sa traiesc aici....am luat bancile la rand si niciuna nu a vrut sa-mi primeasca banii si sa-mi faca un cont. Intentionam sa atasez extrasul de cont . Atunci m-am prezentat cu banii la ghiseu cu intentia de ai pune pur si simplu pe masa functionarei....eram foarte nervoasa ca traiesc asa ceva. Am ajuns la ghiseu... mi-au studiat documentele si a cerut extrasul de cont desii stiau foarte bine ca nu ai cum avea asa ceva...atunci i-am spus raspicat ca extrasul meu de cont este in hartii de 500E si ca il voi arata imediat....foarte surprinsa de gestul meu a zambit in coltul gurii si a cerut o altfel de dovada.... Eram in culmea enervarii...eu voiam sa ii arat banii si ea cerea dovada ca am bani....stupid dar adevarat. In final am atasat un contract de vanzarare ........ cam asta e povestea.....acum astept raspunsul unui for superior acum.....care trebuie sa decida daca primesc numere sau nu....oricum nu voi lasa povestea asa in cazul unui nou refuz...intentionez sa platesc un avocat si sa merg pana in panzele albe.....
arrall- Membru nou
Bine ai venit arall pe acest forum!
Dupa cite am inteles te incadrezi la categoria cetatean european cu mijloace proprii. Nu esti singura din aceasta categorie care are probleme. Parerea mea este ca autoritatile suedeze nu prea au rutine si norme de aplicare a legii libertatii de circulatie a cetatenilor europeni care detin mijloace suficiente de intretinere proprie. In Suedia nu prea dau navala nemtii, spaniolii sau francezii cu bani pentru a se stabili aici. Mai degraba miscarea este in sens invers, suedezii cu mijloace suficiente si pensionarii mai instariti se muta in Spania sau Franta atrasi de clima mediteraneana. Pur si simplu este o situatie neobisnuita pentru autoritatile suedeze si se asteapta directive de la autoritatile superioare.
Ceva mi se pare totusi ciudat in relatarea ta. O decizie (beslut) fara motivatie este ceva foarte neobisnuit in Suedia. Acte de studii pentru un simplu personnumer? N-am auzit niciodata de asa ceva, exceptie poate fac cei ce fac o cerere de inregistrare pentru studii in Suedia.
Un aspect foarte important pentru toti cei care sunt in situatia ta si despre care s-a mai scris pe forum este asigurarea medicala. Ai atasat la cerere cardul european de asigurat sau o asigurare privata? Casa de asigurari (försäkringskassan) nu are norme clare in privinta asta. Am incercat sa aflu raspunsul la intrebarea asta dar dupa trei ore de surfing pe internet in paginile mai multor autoritati si institutii suedeze m-am lasat pagubas. Nici ei nu stiu, informatiile pe tema asta sunt foarte difuze.
Dupa cite am inteles te incadrezi la categoria cetatean european cu mijloace proprii. Nu esti singura din aceasta categorie care are probleme. Parerea mea este ca autoritatile suedeze nu prea au rutine si norme de aplicare a legii libertatii de circulatie a cetatenilor europeni care detin mijloace suficiente de intretinere proprie. In Suedia nu prea dau navala nemtii, spaniolii sau francezii cu bani pentru a se stabili aici. Mai degraba miscarea este in sens invers, suedezii cu mijloace suficiente si pensionarii mai instariti se muta in Spania sau Franta atrasi de clima mediteraneana. Pur si simplu este o situatie neobisnuita pentru autoritatile suedeze si se asteapta directive de la autoritatile superioare.
Ceva mi se pare totusi ciudat in relatarea ta. O decizie (beslut) fara motivatie este ceva foarte neobisnuit in Suedia. Acte de studii pentru un simplu personnumer? N-am auzit niciodata de asa ceva, exceptie poate fac cei ce fac o cerere de inregistrare pentru studii in Suedia.
Un aspect foarte important pentru toti cei care sunt in situatia ta si despre care s-a mai scris pe forum este asigurarea medicala. Ai atasat la cerere cardul european de asigurat sau o asigurare privata? Casa de asigurari (försäkringskassan) nu are norme clare in privinta asta. Am incercat sa aflu raspunsul la intrebarea asta dar dupa trei ore de surfing pe internet in paginile mai multor autoritati si institutii suedeze m-am lasat pagubas. Nici ei nu stiu, informatiile pe tema asta sunt foarte difuze.
cocoshel- Admin
eu nu mai inteleg nimic....poate ma ajuta cineva cu informatii
Am venit in suedia acum 4 luni si de atunci ma chinui sa obtin nenorocitele astea de numere. Am depus prima aplicatie imediat si numerele mi-au fost respinse fara niciun motiv, fara explicatii. Am depus toate actele necesare ....am inclusiv pasaport biometric. Am intrebat ce nu este in regula si toti functionarii au ridicat din umar sau mi-au dat un nr de tel la care nu raspunde nimeni.Am depus a 2 aplicatie acum 2 luni si dupa 3 zile m-am pomenit cu o scrisoare in care mi se cerea sa depun acte suplimentare....am depus asigurari de sanatate facute in tara ( si timise prin fax de prieteni) pt mine si baiatul meu si dovada ca am bani sa traiesc in suedia un an de zile. Apoi au vrut actele de studii si am depus copii dupa diploma universitara si foaia matricola tradusa si autentificata in limba engleza. Au trecut 2 luni de atunci ....am incercat astazi sa aflu ce se intampla si am aflat cu stupoare ca dosarul meu se afla la un for superior care trebuie sa decida daca voi primii numere pt ca mi-a fost respinsa aplicatia prima data. Ce parere aveti?.... A mai patit cineva asa ceva?....Apopoooooooo....am incercat in zadar sa deschid un cont in bancile de aici.....esec total....multumesc
arrall- Membru nou
Noi informatii
danaque a scris:Tocmai m-am intors de la Skatteverket.
Functionarul de acolo s-a miscat "ceas" in comparatie cu ce stiam eu de acasa. Cum a decurs procedura:
- m-a intrebat daca am fost la Migrationsverket; i-am raspuns ca am trimis prin posta formularul 141011 chiar "ieri"; asa ca povestea a continuat mai departe. Ce s-ar fi intamplat daca i-as fi spus ca inca nu am fost la "migra" ? - nu stiu sa raspund.
- mi-a cerut pasaportul (fiind electronic presupun ca le va fi mai usor sa verifice ce au ei de verificat)
- mi-a inmanat 2 formulare in care a trebuit sa completez datele de identificare, cand am venit, unde stau, pe ce perioada raman in Suedia, scopul sederii, date despre partener/sot/sambo/etc
- pentru ca am motivat ca ma voi intretine din surse proprii am anexat si niste copii dupa dovezi a "resurselor financiare" de care dispun, copie dupa contractul de inchiriere apartament
- in max 30' am terminat, la plecare mi-a spus ca dosarul va fi trimis la Malmo si ca va fi procesat si voi primi raspuns in max 8 saptamani (prin posta).
Cam asta e tot. Personal mi se pare mult de asteptat, as fi interesata sa stiu cam in cate zile ati primit voi raspuns efectiv.
Mult succes celorlati si functie de cum evolueaza lucrurile o sa mai postez concluziile si pataniile mele.
PS: urmeaza sa trimit si la Migrationsverket actele (prin posta ca e mai rapid), ce e important este ca am reusit sa le depun la Skatteverket si sa nu fiu nevoita sa astept 3 luni un raspuns de la "migra" inainte de a ma putea duce si la Skatteverket. Uneori o minciuna nevinovata te poate ajuta in toata birocratia asta.Sper!
Au trecut deja 6 saptamani. Dupa fix 6 saptamani mi-a sosit si numarul personal, intr-un plic marca Skatteverket Malmo
La o zi distanta mi-a sosit un alt plic de la aceeasi institutie prin care ma anunta sa completez un formular (din plic) prin care declar modul prin care mi-am dobandit dreptul de sedere in SE (munca, student, pensie sau fonduri personale, reuniune familiala). Eventual (se mentioneaza in formular) pot trimite dovada dreptului de sedere pe care am primit-o de la Migra, daca e cazul (as vrea eu).
Ce concluzii am tras eu pana aici si ce pot impartasi si cu ceilalti despre venirea in SE (cand nu ai contract de munca, nu esti venit la studii, nu esti sambo/ruda cu cineva din SE ci vi cu fonduri personale):
premise:
- sa ai +/- 10 mii EUR in buzunar, sa cunosti lb engleza la nivel conversational si sa fi iesit macar de 2 ori din satul natal la plimbare prin oras (la oras "hora" se "joaca" altfel decat la in vatra satului, iar asta o sa vezi din momentul in care vei cumpara primul bilet de tren si pana cand platesti cu numerar la primul super-hyper market)
- sa cauti inainte de a veni in SE (absolut) toate informatiile de care esti capabil referitoare la SE (costul vietii, educatie, social, sistem politic, comunitate, etc)
- daca te-ai informat si stii unde vei ajunge si la ce te inhami atunci poti sa treci la punctul urmator altfel inchide browserul sau navigheaza pe "nevasta de fermier" sau "nora impotriva soacra" sau alte emisiuni de "divertisment autentic romanesc"
- cauta pe net chirii prin agentii imobiliare (desi mai degraba sunt societati care au in patrimoniu blocuri de locuinte intregi pe care le ofera spre vanzare/inchiriere), cu cat mergi in orase mai mici (<30 mii locuitori) cu atat probabilitatea de a gasi locuinte disponibile (cu pret intre 350-550 EUR/luna) este mai mare; in pret intra chiria + canal + apa calda/rece + cablu TV 10-15 posturi + caldura + gunoi, exclusiv net si curent; avantajul de a gasi o locuinta la prima mana este net superior fata de "la mana a 2-a", nu intru in detalii aici (eventual cauta pe forum raspunsuri si exemple)
- daca ai reusit sa finalizezi toate etapele anterioare atunci 75% din greu a trecut; vino in Suedia, ai deja un acoperis deasupra capului si +/- 10K de pornire
- mergi numaidecat la Skatteverket in orasul in care te-ai stabilit (nu amana nicio zi, fiecare zi intarziata se va intoarce impotriva ta); aplica pentru numerele personale, fara ele nu existi oricati K de euroi crezi ca "ai pe tine" (pe bune!); atentie: este important ca numele tau sa fie prezent pe usa apartamentului (chiar o hartie lipita cu scoci transparent, daca nu cumva agentia ti-a lipit numele pe cutia postala sau pe usa apartamentului); orice hartie primesti prin posta (de la facturi de chirie la notificari, raspunsuri oficiale, etc., totul vine prin posta si postasul "nu se descurca" fara numele scris pe usa)
- inarmeaza-te cu rabdare, poate dura si 8-10 saptamani (declara unii functionari de la Skatteverket) pana primesti nr personale; ai suficient timp in care sa cunosti locurile, obiceiurile, sa cunosti vecinii, normele si conduita pe care trebuie sa o ai in noua patrie; apropos: daca nu stii Suedeza e o perioada optima sa te familiarizezi cu ABC-ul acestei limbi (vezi cursuri pe net, Rosetta Stone, cursuri Pimsleur, etc)
- ti-au venit numerele personale intr-un final, inregistreaza-te la Migra; atentie: procedurile/legislatia in vigoare stipuleaza faptul ca trebuie sa te inregistrezi la Migra in max 90 zile de la intrarea in tara (deci cel tarziu de la data declarata oficial la Skatteverket), altfel este posibil (zic ei) sa te respinga Migra pe motiv ca n-ai respectat legislatia/procedurile; si odata respins de Migra nu poti contesta decizia acestora.
PS: cati imigranti s-au inscris oficial la Migra si cati stau "pe naspa" dar cu nr personale deja luate?
Pana aici am ajuns eu, o sa revin cu detalii dupa ce depasesc urmatoarele etape:
- ma inregistrez la Migra
- primesc dreptul de sedere (fiti optimisti, daca ati ajuns pana aici restul nu este decat un joc al mintii, cel mai inteligent gaseste intotdeauna iesirea din labirint!)
- ca sa fie treaba treaba pana la sfarsit, imi iau si buletin (aka ID kort) ca sa imi fie mai usor sa ma identific pe viitor
Nota: daca vreti sa va bagati net (cu abonament/contract platit lunar deci nu cartele prepaid 3G) inainte de a avea nr personale probabil ca nu veti reusi si mai mult va veti complica viata; fara nr personale nu existati si ca atare e foarte posibil sa primiti facturi la plata, dar netul in apartament n-o sa-l aveti activat in veci, pana nu va vin si comunicati mai departe (furnizorului) nr personal.[list][*]
Sper sa ajute pe cineva(*) informatiile de pana acum.
(*) orice roman are dreptul la o sansa pe lumea asta, indiferent de etnie. Daca vreti atunci cu siguranta veti reusi.
Inchei in spiritul forumului: sa nu crezi ca cineva e mai bun ca tine! Ce e important este sa fi tu mai bun decat ceilalti (si aici nu ma refer la "mai smecher", "mai descurcaret", cum multi rom(m)ani au demonstrat ca daca vor atunci pot fi)
danaque- membru
- Numarul mesajelor : 26
Data de inscriere : 13/05/2010
Localizare : Sverige
Sfaturi utile @cocoshel
O idee excelentacocoshel a scris:Parerea mea, incearca la ghiseu prima data, poate au ceva directive prin computer precum o suma, asigurarea necesara etc.Poti sa-ti faci o imagine si daca nu-ti convine spui ca revii pentru completari si ai timp sa te documentezi.
O informatie la fel de utila.cocoshel a scris:Din cite stiu nu pot sa-ti impun o suma exacta ca "mijloace proprii" ,acest lucru se decide individual. In principiu nu te pot refuza daca ai in jur de 350 euro lunar+bani de chirie (norma de ajutor social).
Nu stiu daca am mentionat, in plus fata de cardul European de sanatate am si o asigurare de calatorie. Pentru cei interesati cateva recomandari MAE (click aici). La nevoie o sa fac si o asigurare medicala "beton".cocoshel a scris:Cardul european de asigurare acopera doar costurile ingrijirii medicale absolut necesare din punct de vedere medical (medicinskt nödvändig). Expresia folosita de migra este asigurare completa (heltäckande). Nu stiu ce sa spun, aici trebuie facute sapaturi mai adinci pentru a intelege sistemul. Poti incerca doar cu cartea europeana. S-ar putea sa existe o forma de contributie proprie la försäkringskassan in cazul tau.
Si uite asa am mai invatat ceva astazi...cocoshel a scris:Ai putea eventual sa mentionezi in plus ca vrei sa si studiezi. Ceva de genul " stiinta genusului - genusvetenskap", doctorat in feminism, ai auzit din Romania ca Suedia are o competenta unica in lume in domeniu. Vor avea cu siguranta un orgasm spontan.
Multumesc si salutari tuturor.
danaque- membru
Contractul de inchiriere la prima mina este cel mai usor de controlat. Birocratii iubesc enorm lucrurile usor de controlat. In plus ai fost controlata o data de proprietarul imobilului la capacitatea de plata si lipsa datoriilor, credibilitatea ta la categoria "mijloace proprii" este deja pe trei sferturi dovedia.
Poti sa trimiti formularul si prin posta. Decizia se ia oricum la sediul central in Norrköping, functionarul de la ghiseu nu prea are habar de un sistem destul de complicat. Parerea mea, incearca la ghiseu prima data, poate au ceva directive prin computer precum o suma, asigurarea necesara etc.Poti sa-ti faci o imagine si daca nu-ti convine spui ca revii pentru completari si ai timp sa te documentezi. Nu am mai fost demult pe la Migra dar dupa cite i-mi amintesc au si desfiintat ghiseul pentru EU, te trimit online sau la posta.
Din cite stiu nu pot sa-ti impun o suma exacta ca "mijloace proprii" ,acest lucru se decide individual. In principiu nu te pot refuza daca ai in jur de 350 euro lunar+bani de chirie (norma de ajutor social).
Cardul european de asigurare acopera doar costurile ingrijirii medicale absolut necesare din punct de vedere medical (medicinskt nödvändig). Expresia folosita de migra este asigurare completa (heltäckande). Nu stiu ce sa spun, aici trebuie facute sapaturi mai adinci pentru a intelege sistemul. Poti incerca doar cu cartea europeana. S-ar putea sa existe o forma de contributie proprie la försäkringskassan in cazul tau.
Ai putea eventual sa mentionezi in plus ca vrei sa si studiezi. Ceva de genul " stiinta genusului - genusvetenskap", doctorat in feminism, ai auzit din Romania ca Suedia are o competenta unica in lume in domeniu. Vor avea cu siguranta un orgasm spontan.
Am cunoscut o persoana care a aplicat cu "fonduri proprii". Fondurile erau insa "beton armat" a fost suficient sa le trimita o copie dupa contractul de cumparare cu cash fara banci si rate al unei vile plus o asigurare privata cu toate bolile posibile sau inca nedescoperite. A rezolvat totul intr-o saptamina.
Succes si sa auzim numai de bine!
Poti sa trimiti formularul si prin posta. Decizia se ia oricum la sediul central in Norrköping, functionarul de la ghiseu nu prea are habar de un sistem destul de complicat. Parerea mea, incearca la ghiseu prima data, poate au ceva directive prin computer precum o suma, asigurarea necesara etc.Poti sa-ti faci o imagine si daca nu-ti convine spui ca revii pentru completari si ai timp sa te documentezi. Nu am mai fost demult pe la Migra dar dupa cite i-mi amintesc au si desfiintat ghiseul pentru EU, te trimit online sau la posta.
Din cite stiu nu pot sa-ti impun o suma exacta ca "mijloace proprii" ,acest lucru se decide individual. In principiu nu te pot refuza daca ai in jur de 350 euro lunar+bani de chirie (norma de ajutor social).
Cardul european de asigurare acopera doar costurile ingrijirii medicale absolut necesare din punct de vedere medical (medicinskt nödvändig). Expresia folosita de migra este asigurare completa (heltäckande). Nu stiu ce sa spun, aici trebuie facute sapaturi mai adinci pentru a intelege sistemul. Poti incerca doar cu cartea europeana. S-ar putea sa existe o forma de contributie proprie la försäkringskassan in cazul tau.
Ai putea eventual sa mentionezi in plus ca vrei sa si studiezi. Ceva de genul " stiinta genusului - genusvetenskap", doctorat in feminism, ai auzit din Romania ca Suedia are o competenta unica in lume in domeniu. Vor avea cu siguranta un orgasm spontan.
Am cunoscut o persoana care a aplicat cu "fonduri proprii". Fondurile erau insa "beton armat" a fost suficient sa le trimita o copie dupa contractul de cumparare cu cash fara banci si rate al unei vile plus o asigurare privata cu toate bolile posibile sau inca nedescoperite. A rezolvat totul intr-o saptamina.
Succes si sa auzim numai de bine!
cocoshel- Admin
"Fonduri proprii" vs. "Caut loc de munca"
Sper ca parerea ta sa fie impartasita si de functionarul care va frunzari dosarul.cocoshel a scris:Existenta unui contract de inchiriere propriu la prima mina ar trebui, dupa parerea mea, sa fie cel mai rapid mod de a confirma existenta unei locuinte/adrese de locuit.
Corect!cocoshel a scris:Pasaportul biometric nu are nici o legatura cu obtinerea unui personnummer, se poate face lucrul asta chiar si cu cartea de identitate. Pasaportul biometric este singurul document acceptat pentru obtinerea cartii de identitate suedeze.
Asta inseamna ca ar trebui sa ma duc in persoana cu actele acolo.cocoshel a scris:Cel mai rapid se obtine inscrierea dreptului de sedere la Migrationsverket prin metoda electronica.
http://www.migrationsverket.se/info/1231.html
Formularul asta electronic are o singura problema in cazul tau. Nu exista o rubrica unde sa bifezi "mijloace proprii" exista doar alternativa "lucrez!" sau "studiez".
Am luat de la CNAS acel Card European de Asigurari de Sanatate. Din cate cunoasteti voi ce fel de asigurare medicala "functioneaza" la migra?cocoshel a scris:Ce fel de asigurare medicala le-ai aratat, una privata sau asigurarea EU pe care fiecare cetatean EU o are daca este inregistrat la casa nationala de asigurari de sanatate ?
Apropos: la Skatteverket nu mi-au cerut nici un fel de document referitor la asigurarea medicala. La migra inca nu am fost, dupa cum spuneam ieri, dar urma sa trimit actele prin posta (dupa ce am citit postul tau ma intreb daca nu e mai intelept sa merg in persoana acolo).
Eu sper doar ca "fondurile proprii" sa nu se intoarca impotriva mea (din Ro m-am ales cu o mentalitate capitalista - banul nu are miros si culoare - insa desi statul suedez este cel mai mare capitalist in S, nu stiu daca suntem pe aceeasi lungime de unde in aceasta chestiune). Oare era mai bine sa spun ca "imi caut de munca" ? Insa din cerintele "migra" pentru acordarea dreptului de sedere rezulta foarte clar cele 4 situatii in care poti fi acceptat: working, studying, family members, own funds.
La prima nu ma incadram caci nu am un contract (si de ce sa mint, chiar n-am nevoie). La a 2-a inca nu ma incadrez, desi dupa ce voi invata mai bine suedeza intentionez sa fac niste cursuri (Lund e aproape si are scoli bune). La a 3-a nu se pune problema.
Singura si cea din urma este "own funds" (click aici). Aici se cere:
- copie dupa pasaport (act de identitate) valid
- documente care sa confirme ca dispui de suficiente fonduri pentru a te intretine (a fi intretinut) in S
- documente care sa dovedeasca faptul ca ai asigurare medicala completa si valida in S (poate fi cardul european de sanatate acceptat ca fiind "o asigurare completa" ? - asta e intrebarea)
Cel putin dpdv "legal" corespund cu acest profil, problema este sa nu interpreteze ei dupa cum le convine (asa cum se intampla de multe ori si in Ro).
Din cate observ majoritatea (daca nu 100%) din cei care au postat pe forum s-au incadrat in primele 3 cazuri. Daca exista macar o persoana care a aplicat cu "fonduri proprii" il/o rog sa ne impartaseasca (cu detalii ) povestea lui/ei.
Cele bune si sa auzim numai de bine!
danaque- membru
In Stockholm dureza mai putin intre 2 zile si citeva saptamini. O importanta foarte mare o are locuinta. In cazul cind locuesti in gazda, prezenta proprietarului de apartartament cu contractul lui la ghiseu in momentul depunerii cererii face minuni. Fara proprietar dar cu indicarea numarului de telefon al acestuia, unde ei pot verifica, poate dura o saptamina. Doar cu adresa dureaza ceva mai mult trebuie verificat acceptul celui care primeste in spatiu prin corespondenta.
Existenta unui contract de inchiriere propriu la prima mina ar trebui, dupa parerea mea, sa fie cel mai rapid mod de a confirma existenta unei locuinte/adrese de locuit.
Pasaportul biometric nu are nici o legatura cu obtinerea unui personnummer, se poate face lucrul asta chiar si cu cartea de identitate. Pasaportul biometric este singurul document acceptat pentru obtinerea cartii de identitate suedeze.
Cel mai rapid se obtine inscrierea dreptului de sedere la Migrationsverket prin metoda electronica.
Formularul asta electronic are o singura problema in cazul tau. Nu exista o rubrica unde sa bifezi "mijloace proprii" exista doar alternativa "lucrez!" sau "studiez". Din experienta mai multor compatrioti stiu ca este foarte important sa ai dosarul beton din prima la Migra, in caz contrar te incurci in corespondente si completari de dosar. Daca ai ghinionulcu un functionar cam absent pe motive de boala, concediu etc, poate dura destul de mult corespondenta asta de completare a dosarului.
Ce fel de asigurare medicala le-ai aratat, una privata sau asigurarea EU pe care fiecare cetatean EU o are daca este inregistrat la casa nationala de asigurari de sanatate ?
Succes si asteptam noutati ! Astazi am mai invatat cite ceva din experienta ta.
Existenta unui contract de inchiriere propriu la prima mina ar trebui, dupa parerea mea, sa fie cel mai rapid mod de a confirma existenta unei locuinte/adrese de locuit.
Pasaportul biometric nu are nici o legatura cu obtinerea unui personnummer, se poate face lucrul asta chiar si cu cartea de identitate. Pasaportul biometric este singurul document acceptat pentru obtinerea cartii de identitate suedeze.
Cel mai rapid se obtine inscrierea dreptului de sedere la Migrationsverket prin metoda electronica.
Formularul asta electronic are o singura problema in cazul tau. Nu exista o rubrica unde sa bifezi "mijloace proprii" exista doar alternativa "lucrez!" sau "studiez". Din experienta mai multor compatrioti stiu ca este foarte important sa ai dosarul beton din prima la Migra, in caz contrar te incurci in corespondente si completari de dosar. Daca ai ghinionulcu un functionar cam absent pe motive de boala, concediu etc, poate dura destul de mult corespondenta asta de completare a dosarului.
Ce fel de asigurare medicala le-ai aratat, una privata sau asigurarea EU pe care fiecare cetatean EU o are daca este inregistrat la casa nationala de asigurari de sanatate ?
Succes si asteptam noutati ! Astazi am mai invatat cite ceva din experienta ta.
cocoshel- Admin
@dady3_0
dady3_0 a scris:Danaque vrei sa spui ca e nevoie sa astepti 2 luni pt a primii numarul personal de Suedia?
As vrea sa-ti spun ca dureaza doar 5" insa functionarul de acolo mi-a spus ca procesarea datelor din dosar poate dura si ca in max 8 saptamani voi primi raspunsul prin posta (la adresa declarata din S).
Chiar si eu am ramas oarecum mirata dar nu depinde de mine cand si daca cei de la Skatteverket imi vor elibera acest nr personal de identificare.
Daca voi ceilalti aveti o alta experienta (ex: v-au zis 1 luna dar confirmarea a venit in 1 saptamana) as vrea sa scrieti 2 cuvinte despre asta, sa ne incurajati pe noi ceilalti care am primit (verbal) un timp de asteptare mai mare.
danaque- membru
Danaque vrei sa spui ca e nevoie sa astepti 2 luni pt a primii numarul personal de Suedia?
dady3_0- membru veteran
- Numarul mesajelor : 51
Data de inscriere : 18/08/2010
M-am intors de la Skatteverket...
Tocmai m-am intors de la Skatteverket.
Functionarul de acolo s-a miscat "ceas" in comparatie cu ce stiam eu de acasa. Cum a decurs procedura:
Cam asta e tot. Personal mi se pare mult de asteptat, as fi interesata sa stiu cam in cate zile ati primit voi raspuns efectiv.
Mult succes celorlati si functie de cum evolueaza lucrurile o sa mai postez concluziile si pataniile mele.
PS: urmeaza sa trimit si la Migrationsverket actele (prin posta ca e mai rapid), ce e important este ca am reusit sa le depun la Skatteverket si sa nu fiu nevoita sa astept 3 luni un raspuns de la "migra" inainte de a ma putea duce si la Skatteverket. Uneori o minciuna nevinovata te poate ajuta in toata birocratia asta.Sper!
- m-a intrebat daca am fost la Migrationsverket; i-am raspuns ca am trimis prin posta formularul 141011 chiar "ieri"; asa ca povestea a continuat mai departe. Ce s-ar fi intamplat daca i-as fi spus ca inca nu am fost la "migra" ? - nu stiu sa raspund.
- mi-a cerut pasaportul (fiind electronic presupun ca le va fi mai usor sa verifice ce au ei de verificat)
- mi-a inmanat 2 formulare in care a trebuit sa completez datele de identificare, cand am venit, unde stau, pe ce perioada raman in Suedia, scopul sederii, date despre partener/sot/sambo/etc
- pentru ca am motivat ca ma voi intretine din surse proprii am anexat si niste copii dupa dovezi a "resurselor financiare" de care dispun, copie dupa contractul de inchiriere apartament
- in max 30' am terminat, la plecare mi-a spus ca dosarul va fi trimis la Malmo si ca va fi procesat si voi primi raspuns in max 8 saptamani (prin posta).
danaque- membru
Bine ai venit in Suedia Danaque!danaque a scris:Eu tocmai am ajuns de cateva zile in Suedia, ma pregatesc sa ma duc la Skatteverket pentru numerele personale.
Pana acum am reusit sa inchiriez la prima mana apartament, am si resurse financiare suficiente pentru intretinere, asigurare de sanatate, etc. Am venit inarmata si cu pasaport biometric, urati-mi succes!
Cu siguranta va fi foarte interesant si folositor pentru membrii forumului nostru experienta integrarii tale "birocratice" in sistemul suedez. Sunt foarte curios ce cerinte, hirtii si documente doveditoare vor solicita birocratii pentru categoria de cetateni UE care solicita inregistrarea dreptului de sedere cu motivatia "tillräckliga medel - mijloace suficiente". Rutinele si cerintele autoritatilor pot fi diferite in functie de zona sau functionar, ar fi interesant sa stim ce conditii sunt in sudul Suediei".
M-am uitat prin statistica lui 2008 si am constatat ca aproximativ 9% din romanii care si-au inregistrat dreptul de sedere in Suedia ca cetateni EU au avut ca motiv "mijloace suficiente". La categoria asta suntem peste medie intre europeni (5,5%). La categoria femei suntem chiar primii , daca nu ma insel, aproape 12% din romancele care si-au inregistrat dreptul de sedere in 2008 au avut "mijloace suficiente".
Succes si sa auzim numai de bine !
cocoshel- Admin
@dady3_0
dady3_0 a scris:Danaque, ai nevoie de un chirias? Eu ajung in Stockholm miercuri. Daca vrei imi poti lasa un nr de tel, ne vedem si vb.
Nu locuiesc in Stockholm, locuiesc foarte in sud. Oricum iti doresc mult succes cu venirea in Suedia, si eu sunt la fel de "la inceput" si ma chinuie aceleasi necunoscute ca si pe voi ceilalti
Dar sunt foarte optimista, numai cei ce nu vor (sau nu se agita destul) nu au cum sa nu reuseasca (oriunde, aici sau in Ro, sau chiar si in China).
Ultima editare efectuata de catre danaque in Mar Sept 07, 2010 4:49 am, editata de 1 ori (Motiv : Corectie minora text)
danaque- membru
Nu stiu sa-ti raspund, insa e cert ca in momentul de fata se elibereaza astfel de pasapoarte (http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/)dady3_0 a scris:De cand au aparut in Romania aceste pasapoarte biometrice?
Am gasit oferte (functie de zona si nr camere) intre 3xx EUR si 5xx EUR lunar (chirie+apa calda/rece+caldura+gunoi+cablu TV); mobilat doar bucataria, dar apartamentul dispune de mai multe dulapuri ingropate in perete, deci am mai scapat de niste "sifoniere".dady3_0 a scris:Cu cat ai inchiriat apartamentul?
Eu platesc in jur de 5200 SEK pentru 70mp.
danaque- membru
Succes danaque! De cand au aparut in Romania aceste pasapoarte biometrice? Cu cat ai inchiriat apartamentul?
dady3_0- membru veteran
- Numarul mesajelor : 51
Data de inscriere : 18/08/2010
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii
Eu tocmai am ajuns de cateva zile in Suedia, ma pregatesc sa ma duc la Skatteverket pentru numerele personale.
Pana acum am reusit sa inchiriez la prima mana apartament, am si resurse financiare suficiente pentru intretinere, asigurare de sanatate, etc. Am venit inarmata si cu pasaport biometric, urati-mi succes!
danaque- membru
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Persoana fizica autorizata in Suedia
» echivalarea diplomelor romanesti
» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
» In necunoscut
» Doresc niste sfaturi
» echivalarea diplomelor romanesti
» In necunoscut
» Doresc niste sfaturi
Pagina 2 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku
» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
Mier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel
» Numere personale in Suedia (personnummer)
Joi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox
» Şcolarizare/perfecţionare angajat
Sam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov
» Locuri de munca Suedia
Lun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip
» Caut chirie in Goteorg
Dum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex
» Infiintare firma.
Vin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc
Lun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit
» autoturism inmatriculat in Romania
Dum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X