Forum Suedia Info
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Flux RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Ultimele subiecte
» Impozitarea in Suedia
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyMar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku

» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyMier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel

» Numere personale in Suedia (personnummer)
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyJoi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox

» Şcolarizare/perfecţionare angajat
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptySam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov

» Locuri de munca Suedia
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyLun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip

» Caut chirie in Goteorg
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyDum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex

» Infiintare firma.
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyVin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc

» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyLun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit

» autoturism inmatriculat in Romania
cardul european de sanatate si formularul S1 EmptyDum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X

Cine este conectat?
În total sunt 6 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 6 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici

cardul european de sanatate si formularul S1

+10
cristina23
Veterinaru
dej
cicela
YourEurope
capracea
moment22
Draghici Cristina
cocoshel
slavic
14 participanți

In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Problema obtinere formular S1 de la CNAS - din pacate nerezolvata inca

Mesaj  Berbecut Vin Noi 27, 2015 6:29 am

Ingrid,
Multumesc pt. mesaj !

Pentru a obtine Person Nummer-ul, singura alternativa pentru mine este sa aplic pentru varianta Self sufficient adica sa demonstrez ca ma pot intretine singur 1 an.
Conform site-ului ..cei de la Skatteverket imi solicita in mod expres asigurare medicala publica sub forma formularului S1.

http://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/movingtosweden/citizenofeueeacountry/youareselfsufficient/youaremovingbyyourself.4.3810a01c150939e893f41fe.html#sjuk

Din pacate aici apare problema: CNAS din judetul in care locuiesc nu doreste sa imi elibereze formularul S1 (fostul E106) decat daca sunt detasat in Suedia cu contract de munca. Practic trebuie sa demostrez ca lucrez la o firma din Romania pentru un punct de lucru din Suedia ceea ce nu pot sa fac. Rationamentul celor de la CNAS ar fi ca nu au siguranta ca voi ramane angajat la firma din Romania si voi plati asigurarea la CNAS pe parcursul celor 12 luni cat este valabil formularul S1.
Mai mult decat atat, am sunat la CNAS din Bucuresti sa vad si care e punctul lor de vedere. Surpriza a fost ca acestia sa-mi spuna ca nu e nevoie de contract de detasare si ca e suficienta o declaratie pe propria raspundere precum ca sunt de acord sa mi se retraga formularul S1 daca plec din Romania si nu mai platesc aici asigurarea de sanatate. Am mers din nou la CNAS in judetul in care locuiesc, i-am confirmat reprezentantului CNAS din judet ca la Bucuresti se acorda S1 fara contract de detasare, iar consilierul juridic de la CNAS din judet a sunat la sediul central CNAS si a primit raspuns negativ: "Nu se poate". In plus, reprezentanta CNAS de la sediul central a spus ca cei de la CNAS din Bucuresti nu cunosc legea si comit o ilegalitate acordand S1 fara detasare..

Revin cu intrebarea pt. toti cei care au ajuns in Suedia pe cont propriu in ultimii 5 ani:
- Ati reusit sa obtineti formularul S1 (E106) de la CNAS din Romania fara sa vi se ceara un contract de detasare ?
- Daca da, cum ati facut ?

A-si aprecia enorm daca m-ati putea ajuta cu astfel de informatii...

Va multumesc la toti !
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Numarul mesajelor : 7
Data de inscriere : 16/11/2015

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Asigurare privata de sanatate pe 6 luni * pana primesti perssonnummer , odata primit persson nummer in Suedia , primesti si cardul international de sanatate care ii valabil 3 ani !

Mesaj  Neinteresant Lun Noi 23, 2015 4:58 pm

inha a scris:eu sint aici de 20 de ani, insa acum am vrut sa o inregistrez pe mama aici.
Tu nu trebuie sa ai S1, in cazul tau e altfel.
Uite ceva informatii : http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flytta/flyttatillsverige/tillhorenfamilj/tillensvenskmedborgare.4.5a85666214dbad743ff158c.html

Ingrid

Neinteresant
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 2
Data de inscriere : 23/11/2015

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Problema obtinere formular S1 de la CNAS

Mesaj  Berbecut Lun Noi 16, 2015 2:13 am

Buna ziua dragi romani !
Va multumesc pentru efortul, pasiunea si altruismul cu care postati aceste informatii, deosebit de folositoare pentru noi !
Intentionez sa emigrez in Suedia iar pentru a obtine person nummer-ul (ID card) din aceasta tara trebuie sa depun o serie de documente la Agentia de Taxe din Suedia (skatteverket).
Unul din aceste documente il reprezinta formularul S1 (fost E106) emis de Casa Nationala de Aigurari de Sanatate din Romania.
Astazi 16 Noiembrie am fost la CNAS si am solicitat acest formular.
In momentul de fata sunt angajat in cadrul unei companii multinationale din Romania de aproximativ 14 ani, cu toate taxele platite la zi.
Pentru a intra in posesia acestui document, functionara de la Dep. Juridic mi-a solicitat urmatoarele documente:
- Dovada de resedinta in Suedia (act notarial ca pot fi luat in spatiu de catre un cetatean al acestei tari)
- formular A1 de la Casa de Pensii (Atestat privind legislatia aplicabila)
- Contract de munca actual la compania din Romania
- adeverinta de la locul de munca actual precum voi fi detasat in Suedia 1 an de zile

Din pacate, adeverinta de detasare nu o pot obtine deoarece in momentul in care voi pleca in Suedia va trebui sa imi dau demisia de la compania la care lucrez. Practic cei de la CNAS nu doresc sa imi elibereze formularul S1 deoarece nu au siguranta faptului ca eu imi voi achita contributiile la sanatate in continuare si dupa data demisiei din compania din Romania.

Intrebarea mea este: pot plati in avans pe 1 an de zile contributia de la CNAS in Romania astfel incat acest lucru sa substituie lipsa adeverintei de detasare ?

Exista o alta solutie sa obtin fromularul S1 in conditiile in care acum sunt angajat dar este posibil ca peste cateva luni cand voi pleca in Suedia sa nu mai am loc de munca in Romania ?

Va multumesc mult !
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Numarul mesajelor : 7
Data de inscriere : 16/11/2015

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Re: cardul european de sanatate si formularul S1

Mesaj  inha Mar Sept 22, 2015 1:57 am

eu sint aici de 20 de ani, insa acum am vrut sa o inregistrez pe mama aici.
Tu nu trebuie sa ai S1, in cazul tau e altfel.
Uite ceva informatii : http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flytta/flyttatillsverige/tillhorenfamilj/tillensvenskmedborgare.4.5a85666214dbad743ff158c.html

Ingrid

inha
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 3
Data de inscriere : 09/06/2015

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Re: cardul european de sanatate si formularul S1

Mesaj  monica.andrada Mar Sept 22, 2015 1:01 am

inha a scris:Buna Monica,

eu am rezolvat in felul urmator:
- am registrat-o pe mama ca mama mea la Skatteverket dupa care am cerut un Utdrag om folkbokföringsuppgifter - engelsk text pe numele meu stampilat si semnat
- am registrat-o pe mama ca chiriasa in casa mea, la hyresgästföreningen. Hirtia pe cara a primit-o mama pe numele ei la adresa mea am tradus-o si legalizat-o.

Si a functionat.

Succes
Ingrid

Buna Ingrid,
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns.
eu incerc sa obtin s1 penru mine, care locuiesc permanent acolo de 2 luni impreuna cu viitorul meu sot -catatean suedez si, evident, am demisionat de aici din romania.
mi se spune la casmb ca s1 se poate da doar salariatilor, studentilor si pensionarilor.
Pare imposibil de realizat si oriunde merg aici in bucuresti imi cer tot felul de documente de la fostul angajator, de la itm, ca mai apoi sa uite de toate aceste cerinte si sa mi se spuna ca nu ma pot ajuta.
as vrea sa stiu cum pot rezolva cu skate in conditiile in care pare ca cerintele celor 2 institutii sudeza si romana sunt total diferite.
Imi poti spune tu cum ai procedat cand te.ai inregistrat acolo, te rog mult?

Multumesc mult.

Monica

monica.andrada
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 21/09/2015

Sus In jos

Mesaj  inha Lun Sept 21, 2015 9:59 pm

Buna Monica,

eu am rezolvat in felul urmator:
- am registrat-o pe mama ca mama mea la Skatteverket dupa care am cerut un Utdrag om folkbokföringsuppgifter - engelsk text pe numele meu stampilat si semnat
- am registrat-o pe mama ca chiriasa in casa mea, la hyresgästföreningen. Hirtia pe cara a primit-o mama pe numele ei la adresa mea am tradus-o si legalizat-o.

Si a functionat.

Succes
Ingrid

inha
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Ajutor model declaratie pentru obtinerea s1

Mesaj  monica.andrada Lun Sept 21, 2015 6:33 am

[quote="inha"][quote="cicela"]Iata ce am facut eu

Buna Cicela,

Imi poti da, te rog, mai multe detalii despre aceasta declaratie pe care ai facut-o in Suedia? Care ar fi formularea oficiala,ce trebuie sa contina, in cat timp ar fi gata?

Iti multumesc foarte mult pentru ajutor.

Monica

monica.andrada
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 21/09/2015

Sus In jos

Mesaj  inha Mar Iun 09, 2015 12:54 am

cicela a scris:Iata ce am facut eu pentru ca mama sa obtina asigurare completa de sanatate de la CAS din Romania, ceruta la Skatteverket in Suedia:

1. am fost la Notarius Publicus cu o delaratie facuta in prealabil, cu text paralel in suedeza si in romana (pe o singura pagina, A4). Am legalizat declaratia. Costa 250 SEK.

2. am mai scos de la Skatteverket un "Utdrag om folkbokföringsuppgifter - engelsk text", pe numele meu desigur (se ridica personal la Skatte, ceri sa fie stampilat si semnat)

3. am atasat si o copie dupa certificatul meu de nastere

Acestea toate le-am trimis in Romania, mama mea este inca acolo. La CAS mama (in alte cazuri poate fi si o alta persoana imputernicita) a depus o cerere si luni i se elibereaza aceasta controversata asigurare completa de sanatate S1 (anterior E121).

Daca cineva doreste detalii despre declaratia de la Notarius Publicus (titulatura, formularea textului etc.) le pot da cu placere.

Cu bine!

Buna Cicela,

Incerc sa obtin si eu formularul S1 pentru mama. Ceea nu e usor!!
am o intrebare legata de declaratia facuta la notar: ce anuma ai scris in ea? titulatura etc..
Inteleg ca ai primit stampila notarului. Cum ai legalizat-o?
Intreb pentru ca din cite am inteles in rominia nu accepa doar o declaratie cum ca mama sta la o anumita adrea si cu stampila notarului doar. Eu i-am sunat si au spus ca nu acceta doar asta pentru ca "notarul puna stampila pe ce il platesc eu sa puna". Chiar asa mi-au raspuns.
Multumesc anticipat!

inha
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty S1

Mesaj  moment22 Mier Mai 27, 2015 2:38 am

Scuze ca nu am mai intrat de mult pe forum.
Problema la mine s-a rezolvat de anul trecut, adeverinta cu pricina este de la bostadsrättsförening. Cred ca si scrisoarea de "bine ai venit la noi" pe care o primesti dupå ce ai devenit membru hsb functioneaza CJAS......sau a functionat anul trecut.
Cu respect
moment 22

moment22
membru
membru

Numarul mesajelor : 9
Data de inscriere : 23/06/2014

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mar Mai 26, 2015 11:52 pm

cristina23 a scris:

Hej!
Cei de la skat accepta si o asigurare medicala privata dar trebuie sa fie de 10 mil de coroane! Este o suma absurda, am sunat si am vorbit de n ori cu ei dar asta este suma.Eu o sa merg saptamana viitoare in Romania pentru formularul S1, pe care sincer nu cred ca o sa mi-l elibereze avand in vedere ca nu pot sa fac dovada resedintei aici.Eu am lucrat in Romania 10 ani, sunt de 2 luni in Suedia, casatorita de o luna cu cetatean suedez.Nu primesc numerele personale fara formularul S1 sau fara asigurarea de 10 mil de coroane.
Cea mai buna solutie pentru a primi numerele personale e sa-ti gasesti un loc de munca.

Problema cu asigurarea medicala privata este binecunoscuta si in atentia Solvit de multa vreme. Cerinta Skatteverket este ca asigurarea sa acopere orice tip de ingrijire medicala si in plus sa nu aiba clauze de exceptie (ex: automutilare sau ingrijire medicala cauzata de droguri, alcolism etc). Problema este ca nu prea ofera nimeni astfel de asigurari private. Prima de asigurare ar fi probabil foarte mare daca ne gindim ca pretul necompensat al unei simple vizite la doctor costa intre 1200 si 5000 de coroane. ca sa nu mai vorbim de pretul unei zile de spitalizare sau operatii complicate la care participa timp de 6 ore o echipa completa de chirurgi, anestezisti si asistente medicale. Suma valorii politei de asigurare ceruta de Skatteverket (10.000.000 sek) mi se pare rezonabila.

In afara cazului cind sotul tau are, din diverse motive, domiciliul in afara Suediei si nu are intentia sa se repatrieze, nu inteleg de ce iti trebuie formularul S1. Obtinera unui permis de sedere ca membru de familie al unui cetatean suedez rezolva toata problema ta.
cocoshel
cocoshel
Admin

Numarul mesajelor : 372
Data de inscriere : 29/04/2009
Localizare : Stockholm

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mar Mai 26, 2015 11:21 pm

Veterinaru a scris:Buna tuturor! O situatie mai delicata! Dupa terminarea studiilor in 2012 in Romania am plecat sa calatoresc/ muncesc in alta parte. Am 6 luni lucrate legal in UK, mi-am incheiat socotelile acolo luand taxele inapoi. Apoi am lucrat in Irlanda 9 luni, cerand taxele inapoi si terminand  si cu aceasta tara. Din 2012 pana acum am vizitat Romania maxim 2 ori pe an pe o perioada foarte scurta. Vreau sa imi fac PN in Suedia si sa ma stabilesc acolo. Intrebarea de unde iau un S1? In romania nu am fost niciodata asigurat decat pana la 26 ani fiind student. Cardul european e valabil 6 luni daca platesc pe 6 luni retroactiv aaigurare medicala. Si tax office in Suedia nu accepta decat S1 sau celelalte form E 106,109,121 pe un an. Ar accepta ei o asigurare medicala privata pe 1 an daca exista nu exista posibilitatea obtinerii S1? Multumesc

Formularul portabil european S1 este necesar doar in cazul intreprinzatorilor particulari, persoanelor cu venituri proprii (pensionari, avere suficienta pentru intretinere) si eventual studenti. Pentru cei cu angajator suedez nu este necesar S1. Asigurarea privata este acceptata dar depinde de ce acopera asigurarea respectiva. Conditia este ca asigurarea sa acopere orice tip ingrijire medicala (heltäckande). Formularul S1 este de fapt o asigurare completa de stat din tatra unde cetateanul EU este asigurat.
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty formularul s1

Mesaj  cristina23 Vin Mai 22, 2015 12:16 am

Hej!
Cei de la skat accepta si o asigurare medicala privata dar trebuie sa fie de 10 mil de coroane! Este o suma absurda, am sunat si am vorbit de n ori cu ei dar asta este suma.Eu o sa merg saptamana viitoare in Romania pentru formularul S1, pe care sincer nu cred ca o sa mi-l elibereze avand in vedere ca nu pot sa fac dovada resedintei aici.Eu am lucrat in Romania 10 ani, sunt de 2 luni in Suedia, casatorita de o luna cu cetatean suedez.Nu primesc numerele personale fara formularul S1 sau fara asigurarea de 10 mil de coroane.
Cea mai buna solutie pentru a primi numerele personale e sa-ti gasesti un loc de munca.

cristina23
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 1
Data de inscriere : 07/05/2015

Sus In jos

Mesaj  Veterinaru Mier Mai 20, 2015 10:04 am

Buna tuturor! O situatie mai delicata! Dupa terminarea studiilor in 2012 in Romania am plecat sa calatoresc/ muncesc in alta parte. Am 6 luni lucrate legal in UK, mi-am incheiat socotelile acolo luand taxele inapoi. Apoi am lucrat in Irlanda 9 luni, cerand taxele inapoi si terminand si cu aceasta tara. Din 2012 pana acum am vizitat Romania maxim 2 ori pe an pe o perioada foarte scurta. Vreau sa imi fac PN in Suedia si sa ma stabilesc acolo. Intrebarea de unde iau un S1? In romania nu am fost niciodata asigurat decat pana la 26 ani fiind student. Cardul european e valabil 6 luni daca platesc pe 6 luni retroactiv aaigurare medicala. Si tax office in Suedia nu accepta decat S1 sau celelalte form E 106,109,121 pe un an. Ar accepta ei o asigurare medicala privata pe 1 an daca exista nu exista posibilitatea obtinerii S1? Multumesc

Veterinaru
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 20/05/2015

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mar Oct 14, 2014 7:55 am

Multumim moment22 pentru raspuns, solutia ta va fi cu siguranta folositoare si altor compatrioti. Poti sa ne clarifici totusi inregistrarea ca membru al asociatiei de locatari? Te referi la un bostadsrättsförening ?

Toate cele bune!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty info

Mesaj  moment22 Lun Oct 13, 2014 9:10 am

Buna!

Pt cei care au urmarit povestea, am ajuns i final la Solvit. Adeverinta notariala in cazul mamei mele nu a fost acceptata de catre CJAS. Oricum Solvit nu a facut nici un demers pt ca problema s-a rezolvat in felul urmator.
1. Am inregistrat-o pe mama mea ca si min förälder la skatteverket, apoi am cerut( pe numarul meu personal) un fel de familjebevis, in limba engleza, pe care am trimis-o la CJAS.
1. Am inregsitrat-o pe mami ca si membru al asociatiei de locatari, iar bevisul l-am tradus si trimis in Romania.
Actele au fost acceptate, S1 eliberat.
Sper ca info sa va foloseasca.
Cu respect
moment 22

moment22
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Joi Oct 09, 2014 9:41 pm

Ar fi trebuit sa ceri formularul S1 inca de cind lucrai in Danemarca. Dupa doi ani de munca in Danemarca ai dreptul la ajutor de somaj si beneficii sociale acolo. Punctul cel mai important in acest caz nu sunt banii (ajutorul de somaj) ci faptul ca ca somer iti pastrezi dreptul la prestatii sociale (inclusiv dreptul la eliberarea formularui S1 sau cardul european de sanatate). Regulile sunt asemanatoare in toate tarile EU, trebuie sa fii angajat, intreprinzator particular, pensionar, elev/student sau somer pentru a-ti pastra dreptul la beneficii sociale si medicale.
In Romania exista posibilitatea de ati plati singur contributiile sociale daca nu faci parte din categoriile de mai sus.
S-ar parea ca esti intr-o situatie "no man`s land" din punct de vedere al asigurarilor sociale. Incearca totusi sa faci ceva prin Danemarca, unde ai fost asigurat ultima oara.
Toate cele bune !
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty EHIC/BLUECARD/S1

Mesaj  dej Mar Oct 07, 2014 6:06 am

Buna ziua,

Sunt cetatean roman cu resedinta actuala in Danemarca (pe foaie) insa fizic locuiesc in Suedia de putin timp.
Am dorit sa ma inregistrez ca si persoana care se poate intretine singura (nu platesc nici o cheltuiala iar persoana care ma tine este disponibile sa declare ca va plati tot + pot sa le arat un extras de cont bancar)

Danemarca mi-a refuzat eliberarea EHIC din motive ca,desi sunt rezident al tarii lor,nu mai muncesc acolo. (am muncit 2 ani, legal)
Romania ma va refuza cel mai probabil pentru aceleasi motive.

De asemenea am inteles ca EHIC este nefolositor in cazul meu fiindca skat-ul vrea s1.

Momentan se pare ca nu sunt asigurat de nimeni,deci sunt intr-o zona gri.

In care tara trebuie sa aplic pentru S1 in situatia mea,Danemarca ori Romania ?
Care este procedeul pentru aplicare de la distanta?
Ce pot face daca Romania poate sa ofere doar pe 6 luni asigurarea?

dej
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 07/10/2014

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty modaliate de obtinere a formularului S1 de la CAS

Mesaj  cicela Vin Aug 01, 2014 8:50 pm

Iata ce am facut eu pentru ca mama sa obtina asigurare completa de sanatate de la CAS din Romania, ceruta la Skatteverket in Suedia:

1. am fost la Notarius Publicus cu o delaratie facuta in prealabil, cu text paralel in suedeza si in romana (pe o singura pagina, A4). Am legalizat declaratia. Costa 250 SEK.

2. am mai scos de la Skatteverket un "Utdrag om folkbokföringsuppgifter - engelsk text", pe numele meu desigur (se ridica personal la Skatte, ceri sa fie stampilat si semnat)

3. am atasat si o copie dupa certificatul meu de nastere

Acestea toate le-am trimis in Romania, mama mea este inca acolo. La CAS mama (in alte cazuri poate fi si o alta persoana imputernicita) a depus o cerere si luni i se elibereaza aceasta controversata asigurare completa de sanatate S1 (anterior E121).

Daca cineva doreste detalii despre declaratia de la Notarius Publicus (titulatura, formularea textului etc.) le pot da cu placere.

Cu bine!

cicela
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 4
Data de inscriere : 25/06/2014

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty solvit

Mesaj  moment22 Dum Iun 29, 2014 3:45 am

Buna!
Multumesc de sugestie!
Am trimis deja cazul!
Va tin la curent, poate mai sunt si alti romani in situatia mea.
Cu respect

moment22
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Dum Iun 29, 2014 2:14 am

Acest moment 22 ar trebui sesizat Solvit, agentia europeana care se ocupa cu astfel de cazuri:

http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm

Se poate trimite sezizarea electronic prin rubrica "Trimiteți cazul dvs. către SOLVIT"
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  cicela Mier Iun 25, 2014 9:19 am

M-am gandit ca pot fi de folos si alte informatii adiacente subiectului nostru (respectiv formularul S1). Poate intereseaza si pe altii care doresc sa aduca un membru al familiei in Suedia.
Este vorba despre un raport despre asistenta sociala la care ar avea dreptul cetatenii EU (care doresc sa se stabileasca in Suedia, evident). Este o editie 2014 (tiparita in 2008) si are cel putin meritul de a oferi exemple pe cazuri concrete. De asemenea exista si o referire directa la cetatenii EU cu statut de pensionari (pp. 18-19).
Din pacate am gasit numai varianta in suedeza, nu am cunostinta de vreo alta varianta.
Se poate face descarca aici:
http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-6-16

(Probabil ar fi trebuit sa deschid un topic nou, dar nu am avut timp sa caut in forum tema respectiva)

Cu bine
/cicela

moment22 a scris:Am uitat sa scriu in mesajul anterior Cicela , dar poate stii deja ca nu mai aveti decit doua instante , migrationsverket a iesit din joc din mai 2014. Deci va ramine doar Skatteverket si apoi försäkringskassan.
salutari

cicela
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Mesaj  cicela Mier Iun 25, 2014 8:32 am

Multumesc pentru mesaje!

Da, stiam ca trebuie sa mergem numai la skatteverket si försäkringskassan.
Eu am scris email la CJAS Tulcea (acolo se afla mama) insa mi-au venit acum niste "Mail Delivery Subsystem", niciuna din cele 3 adrese de email de acolo nu functioneaza. Nu e mare mirare... Voi suna maine acolo. Intre timp am trimis email la CNAS, era un formular tipizat, zice ca mesajul meu s-a primit, sa vedem si raspunsul, cand va fi sa fie.

Am mai intrat pe avocatnet.ro, am gasit intamplator niste info despre S1 acolo, nimic relevant insa. Am trimis si acolo un mesaj, poate ma lamureste careva. Aici e länk-ul in caz ca vrei sa arunci o privire: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_418287/Obtinerea-Formularului-S1.html

Multumesc inca o data pentru mesaje.
Cu bine,
/cicela

moment22 a scris:Am uitat sa scriu in mesajul anterior Cicela , dar poate stii deja ca nu mai aveti decit doua instante , migrationsverket a iesit din joc din mai 2014. Deci va ramine doar Skatteverket si apoi försäkringskassan.
salutari

cicela
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Mesaj  moment22 Mier Iun 25, 2014 7:46 am

Am uitat sa scriu in mesajul anterior Cicela , dar poate stii deja ca nu mai aveti decit doua instante , migrationsverket a iesit din joc din mai 2014. Deci va ramine doar Skatteverket si apoi försäkringskassan.
salutari

moment22
membru
membru

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty buna

Mesaj  moment22 Mier Iun 25, 2014 7:41 am

Buna Cicela!
Promit ca anunt daca reusesc sa aflu cum putem rezolva problema!
Salutari!

moment22
membru
membru

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty certificat/adeverinta/formular S1

Mesaj  cicela Mier Iun 25, 2014 5:42 am

Buna ziua!

Ma confrunt cu aceeasi situatie (eliberarea certificatului/adeverintei/formularului S1, nici denumirea nu e foarte limpede, exact ca si cerinta in sine, complet ilogica...)
Mama inca nu a venit aici insa caut sa ma informez din vreme ce si cum trebuie facut.
Astazi am trimis un email la CNAS, deocamdata nu am primit raspuns. Maine voi suna in cazul in care nu primesc niciun email.
As fi foarte recunoscatoare daca, in cazul in care ai "noutati" in legatura cu aceasta problema, as putea sa aflu si eu. Daca voi sti ceva nou te voi anunta, la randul meu.
Este clar ca skatteverket nu elibereaza personbevis fara aceasta adeverinta S1.
Cum putem iesi din aceasta dilema?! Shocked 

Succes si multumiri anticipate!

/cicela

moment22 a scris:Merci mult pentru raspuns!
Site-ul e foarte updatat si foarte bun, dar momentul meu 22 continua. Mama are nevoie de formular E121 de la Casa de asigurari din Romania pentru a se putea inscrie la skatteverket ca si pensionar care se poate intretine singur si a putea avea o adresa si drept de resedinta/sedere . Migrationsverket prövar inte ansökningar om uppehållsrätt de la 1 mai 2014.
Pentru a primi formularul E121 casa de asigurari zice urmatoarele:

"Persoanele care solicită formularul E 121 vor depune la sediul caselor de asigurări o cerere însoţită de următoarele documente:

a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate;
b) copie de pe decizia de pensionare;
c) dovada reşedinţei pe teritoriul altui stat membru, pentru solicitantul de pensie şi membrii de familie."

Punctul C) este cel care ma omoara pe mine, pentru ca nu stiu ce dovada sa le duc din Suedia.
Merci incå o data
Cu respect
Moment22

cicela
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty merci pentru rasp

Mesaj  moment22 Mar Iun 24, 2014 7:45 am

Merci mult pentru raspuns!
Site-ul e foarte updatat si foarte bun, dar momentul meu 22 continua. Mama are nevoie de formular E121 de la Casa de asigurari din Romania pentru a se putea inscrie la skatteverket ca si pensionar care se poate intretine singur si a putea avea o adresa si drept de resedinta/sedere . Migrationsverket prövar inte ansökningar om uppehållsrätt de la 1 mai 2014.
Pentru a primi formularul E121 casa de asigurari zice urmatoarele:

"Persoanele care solicită formularul E 121 vor depune la sediul caselor de asigurări o cerere însoţită de următoarele documente:

a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate;
b) copie de pe decizia de pensionare;
c) dovada reşedinţei pe teritoriul altui stat membru, pentru solicitantul de pensie şi membrii de familie."

Punctul C) este cel care ma omoara pe mine, pentru ca nu stiu ce dovada sa le duc din Suedia.
Merci incå o data
Cu respect
Moment22

moment22
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  YourEurope Lun Iun 23, 2014 10:55 pm

Bună moment22,

Mai multe informaţii despre drepturile şi formalităţile de obţinere rezidenţei într-o altă ţară a Uniunii Europene puteţi găsi aici: http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/index_ro.htm
Tot aici sunt listate şi datele de contact ale autorităţilor locale sau Europene care va pot ajută în caz că informaţia căutată nu se află pe site.

Mult succes!
YourEurope
YourEurope
Membru nou
Membru nou

Localizare : Bruxelles

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Buna.

Mesaj  capracea Lun Iun 23, 2014 5:59 pm

moment22 a scris:Merci mult pentru raspuns!
E121 am nevoie pentru mama mea , pensionara, pentru ca sa se poate folkbokföra la skatteverket, deci pasul inainte de personbevis.
Eu pot sa iau personbevis pentru mine, dar CAS zice ca tre sa stea numele ei pe intyg.
Sau exista ceva personbevis pentru cei care nu sunt folkbokförd-ati??
Scuze ca intreb atita, dar incerc de 16 luni sa o inscriu aici si ma lovesc tot timpul de adeverinta asta de rezidenta pentru casa de asigurari
Iti multumesc mult pentru raspuns
sun maine din nou la skatteverket si ii intreb de "personbevis/intyg" pentru cei non folkbokförda.
Multe salutari
Deci pentru a putea cere Personbevis pentru mama ta de la Skatteverket aceasta trebuie sa aiba personnummer "Personbevis kan endast beställas av personer som har svenskt personnummer."
capracea
capracea
membru
membru

Numarul mesajelor : 5
Data de inscriere : 02/03/2014
Localizare : La dracu-n praznic

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty merci mult

Mesaj  moment22 Lun Iun 23, 2014 6:09 am

Merci mult pentru raspuns!
E121 am nevoie pentru mama mea , pensionara, pentru ca sa se poate folkbokföra la skatteverket, deci pasul inainte de personbevis.
Eu pot sa iau personbevis pentru mine, dar CAS zice ca tre sa stea numele ei pe intyg.
Sau exista ceva personbevis pentru cei care nu sunt folkbokförd-ati??
Scuze ca intreb atita, dar incerc de 16 luni sa o inscriu aici si ma lovesc tot timpul de adeverinta asta de rezidenta pentru casa de asigurari
Iti multumesc mult pentru raspuns
sun maine din nou la skatteverket si ii intreb de "personbevis/intyg" pentru cei non folkbokförda.
Multe salutari

moment22
membru
membru

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Buna.

Mesaj  capracea Lun Iun 23, 2014 3:06 am

moment22 a scris:Buna!
Sunt noua pe forum!
intimpin probleme cu E121/s1. Nu stiiu ce adeverinta de resedinta sa duc la casa de asigurari de sanatate din Romania! Toate ideile sunt binevenite!
Multumesc anticipat
Ai nevoie de Personbevis de la Skatteverket cu care poti face dovada adresei de domiciliu sau de resedinta .
capracea
capracea
membru
membru

Numarul mesajelor : 5
Data de inscriere : 02/03/2014
Localizare : La dracu-n praznic

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty nu esti singura

Mesaj  moment22 Lun Iun 23, 2014 12:51 am

Buna!
Stiu ca nu ajuta cu nimic, dar nu esti singura! Si eu sunt in acceasi situatie!
Salutari
moment22

moment22
membru
membru

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty formularul E121/S1

Mesaj  moment22 Lun Iun 23, 2014 12:48 am

Buna!
Sunt noua pe forum!
intimpin probleme cu E121/s1. Nu stiiu ce adeverinta de resedinta sa duc la casa de asigurari de sanatate din Romania! Toate ideile sunt binevenite!
Multumesc anticipat

moment22
membru
membru

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty Dovada de resedinta pentru formularul S1

Mesaj  Draghici Cristina Vin Iun 06, 2014 6:37 am

Buna ziua,
Ma numesc Cristina, am 39 de ani,
Am venit in Suedia la sora mea care este persoana cu handicap, este hipoacuzica si are rezidenta permanenta.
Ea locuieste aici de 6 ani.
Anul trecut a nascut 2 baieti gemeni, unul dintre baietei are acelas handicap ca sora mea, este hipoacuzic.
Nu locuieste cu tatal copiilor, sta la un prieten, cu forme legale.
Eu am venit aici sa o ajut cu copii deoarece nu reuseste sa se descurce singura, dar as vrea sa si muncesc.
Am depus actele pt nr. personal si mi-au cerut formularul S1, pe care il obtin din Romania, dar am nevoie de o dovada de resedinta in SUEDIA si nu stim de unde sa o obtinem.
Mi-au mai spus ca pt a obtine acel nr am nevoie de un contract de munca sau o suma de bani in cont.
Am incercat sa imi gasesc ceva de munca insa toti angajatorii imi cer nr personal.
Va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa fac in acest caz , de unde sa obtin dovada resedintei pentru a obtine in Romania formularul S1.
Si cum as putea sa imi gasesc un loc de munca fara acest nr. personal.
Va multumesc
Toate cele bune,
Cristina.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Draghici Cristina
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 04/06/2014

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Joi Sept 12, 2013 12:48 pm

Bine ai venit slavic pe forum!
Problema ta se datoreaza aplicarii diferite a dreptului comunitar in diferite tari din UE. Formularele S au fost create tocmai cu scopul de a standardiza procedura in toate tarile UE. Din pacate au uitat sa standardizeze si timpul de valabilitate al formularelor. Cardul european de sanatate suedez are o valabilitate de 3 ani de la data emiterii, cel romanesc doar 6 luni. In practica ai nevoie si de S1 si de cardul european de sanatate. In principiu, ca migrant european, esti asigurat medical din prima zi de angajare in Suedia, in practica doar dupa ce ai obtinut numerele personale si inscrierea in casa de asigurai suedeza ti-a fost aprobata. Adica in cel mai fericit caz 3 luni. In aceasta perioada cea mai buna alternativa este cardul european. Asigurarea "privata" de sanatate specificata intr-o postare mai veche pe aceiasi tema era de fapt o simpla asigurare turistica pentru cazuri de urgenta.
Te-as sfatui ca, in afara formularului S1 valabil pe 6 luni (maxim in Romania) sa vii cu o adeverinta suplimentara in care sa se specifice ca perioada maxima de acordare a formularului S1 este de maxim 6 luni in Romania. Fiind o problema transfrontaliera de aplicare a gresita a dreptului comunitar de catre o autoritate publica ai putea sa ceri sfatul celor de la Solvit Romania. Cu siguranta s-au mai lovit de aceasta problema si pot sa te indrume mult mai bine. Daca primesti un raspuns ar fi dragut din partea sa postezi pe forum, cu siguranta informatia va fi de folos si altor compatrioti.

Toate cele bune !
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  slavic Mier Sept 11, 2013 6:48 am

de pe situl official skatteverket. sa i dam un copy paste:

You also need to show that you have comprehensive health insurance valid for residency in Sweden for a full year. You can do this by providing one of the following certificates from a State authority or agency from another EEA country:
S1
E106
E109
E121
Please notice that the certificate must be valid for a year from the moving date to Sweden.
Si astfel vedem o contradictie de termeni.cardul de sanatate european e valabil doar 6 luni.formularul S1,la fel de hilar,este imposibil de optinut.poate totusi imi raspunde cineva avizat.

slavic
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 11/09/2013

Sus In jos

Mesaj  slavic Mier Sept 11, 2013 6:31 am

in concluzie,este un cerc vicios.legiuitorul cere asigurare completa de 1 an de zile valabila pe teritoriul Suediei,logic,doar o asigurare privata poate face chestia asta, un full insurance".din cate am citit aici,a fost respins om cu un full insurance privat cu o suma mare.ei cer in schimb rahatul de card european valabil 6 luni,tu neavand de unde sa iei hartie doveditoare ca "domle asta i legea in ROMANIA".cardul respectiv e bun numai 6 luni.parca te iau la misto.astept,ce asigurare de sanatate sa mi fac ca sa pot beneficia de dreptul meu de a mi face acte.

slavic
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

cardul european de sanatate si formularul S1 Empty cardul european de sanatate si formularul S1

Mesaj  slavic Mier Sept 11, 2013 6:23 am

buna ziua dragi cetateni si cetatence.am citit si rascitit forumul,sunt posturi bune si raspunsuri avizate.cazul meu este al unui cetatean care vrea sa se mute in Suedia,avand si ceva prieteni pe acolo.precizez ca ma inscriu la capitolul "persoana cu venituri personale",own funds.asha pana aici bine.indeplinesc toate conditiile,cont,adresa in Suedia,pasaport biometric.am ajuns la nenorocitul de card european de sanatate si la mirobolantul S1.am fost ;a casa de sanatate adresa precum ca ,cardul e valabil numai 6 luni ei nu ti dau,asa ceva nu exista si din cate am vazut din postarile voastre anterioare ei iti rad in nas si cu cea mai tare asigurare privata de sanatate valabila 1 an de zile pe teritoriul Suediei.respectivul prieten a sunat la ei iar functionareasa in cauza i a raspuns ca n glumele lu Caragiale.sa vina domle cu cardul european de sanatate,poate o sa i luam in calcul cerintele sau poate nu.sunt debusolat,astept oarece sfaturi.cu stima si respect.

slavic
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum