Forum Suedia Info
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Flux RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Ultimele subiecte
» Impozitarea in Suedia
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyMar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku

» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyMier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel

» Numere personale in Suedia (personnummer)
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyJoi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox

» Şcolarizare/perfecţionare angajat
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptySam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov

» Locuri de munca Suedia
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyLun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip

» Caut chirie in Goteorg
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyDum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex

» Infiintare firma.
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyVin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc

» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyLun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit

» autoturism inmatriculat in Romania
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii EmptyDum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X

Cine este conectat?
În total sunt 3 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 3 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii

+6
haiku
Emil
eliza
cocoshel
Oaki
Cristian
10 participanți

In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty curiozitate..

Mesaj  constantin Sam Apr 14, 2012 9:19 am

sasha smith 14 aprilie, la 11:56 am
....stiu in schimb ca pot participa (in sfarsit) la SFI dar daca vreau sa nu pierd din suma de bani alocata de Arbestförmedlingen, trebuia sa ma inscriu la seral..este posibil asa ceva?
Salut, stiu din auzite ca daca esti inscris si la progr asta si vrei sa mergi si la scoala la Sfi , nu mai primesti banii de la Arbetsförmedlingen. Am un amic dar el facea niste cursuri de scurta durata la Lund Universit. A vrut sa se inscrie in acest progr la Af special ptr cei sub 25 de ani.. si nu l-au primit din cauza ca mergea la studii.

constantin
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 4
Data de inscriere : 29/03/2012

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty curiozitate..

Mesaj  sasha smith Vin Apr 13, 2012 10:56 pm

am rasfoit putin topic.urile blog.ului si m.am cam pierdut..
nu stiu daca cazul meu se incadreaza aici dar sper sa ma puteti ajuta,din nou .
recent m.am incadrat in programul Arbetsförmedlingen pentru persoanele sub 25 de ani, care zice ceva de genul:
-programul dureaza 15 luni
-primesc 2500 sek lunar pentru prezenta la acivitatile la care sunt chemat
-fac practica la anumite companii pe care teoretic mi le aleg dintr.o lista(nu pot face practica mai mult de 3 luni la aceasi companie)
-daca ma angajez trebuie sa renunt la program,dar daca locul de munca este temporar sau din anumite motive renunt la acel loc de munca intru automat inapoi in program..
stiu ca exista cursuri de calificare, unde la sfarsit primesti o diploma, o calificare, o dovada cum ca esti capabil sa lucrezi in domeniul respectiv..insa nu am reusit sa primesc nici un raspuns de nicaieri ce trebuie sa fac sa pot participa la cele cursuri..
stiu in schimb ca pot participa (in sfarsit) la SFI dar daca vreau sa nu pierd din suma de bani alocata de Arbestförmedlingen, trebuia sa ma inscriu la seral..este posibil asa ceva?
va multumesc mult!.

sasha smith
membru
membru

Numarul mesajelor : 24
Data de inscriere : 28/02/2012

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty curs la högskola si csn

Mesaj  constantin Mar Apr 10, 2012 3:18 am

eliza a scris:
Scris de constantin la data de Sam Apr 07, 2012 6:08 pm
Studiez momentan un curs de 30 hp la högskola si intentia este sa continui cu inca 30 hp in toamna. (...) Daca eu am inteles bine, trebuie sa obtii nota de trecere pe toate 30 pct ca pe viitor sa poti primi csn din nou. Dar daca de ex "trag chiulul" de la un seminariu si pierd 2 pct? (...) Mai primesc sau nu bani de la csn apoi, adica la toamna ?

Salut C-tin!
Daca sunt primele termine la Högskola pe care studiezi acum, este suficient sa primesti G-betyg pe 18 hp, adica 62% / resp. 62,5% din 30 hp (20 veckor). Daca in schimb ai mai studiat inainte alte cursuri heltid sau deltid, in cazul acesta trebuie sa obtii G-betyg pe 22,5 hp, mai precis 75%. Nu ai de ce sa iti faci atatea probleme pt 2 hp cu U-betyg, la o adica. Bafta!

Multumesc mult, Eliza!! Da , se pare ca asa sunt regulile la csn. Scrie pe pag. lor, am gasite ceva acolo in cele din urma, dar primisem deja rasp destul de concret ..aici pe Forum! Spor la toti va doresc ..! Si-n..codata multumesc ..!!

constantin
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty Re: CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii

Mesaj  eliza Dum Apr 08, 2012 8:46 am

Scris de constantin la data de Sam Apr 07, 2012 6:08 pm
Studiez momentan un curs de 30 hp la högskola si intentia este sa continui cu inca 30 hp in toamna. (...) Daca eu am inteles bine, trebuie sa obtii nota de trecere pe toate 30 pct ca pe viitor sa poti primi csn din nou. Dar daca de ex "trag chiulul" de la un seminariu si pierd 2 pct? (...) Mai primesc sau nu bani de la csn apoi, adica la toamna ?

Salut C-tin!
Daca sunt primele termine la Högskola pe care studiezi acum, este suficient sa primesti G-betyg pe 18 hp, adica 62% / resp. 62,5% din 30 hp (20 veckor). Daca in schimb ai mai studiat inainte alte cursuri heltid sau deltid, in cazul acesta trebuie sa obtii G-betyg pe 22,5 hp, mai precis 75%. Nu ai de ce sa iti faci atatea probleme pt 2 hp cu U-betyg, la o adica. Bafta!

eliza
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 82
Data de inscriere : 13/05/2009
Localizare : Sverige

Sus In jos

Mesaj  constantin Sam Apr 07, 2012 9:55 pm

Cristian a scris:
Salutare Ctin si bun venit pe forum!
Da, ..poti sa primesti csn la toamna inclusiv.
2 pct cu U nu e asa de grav , dar normal ca era mai bine sa fi fost toate cu G! Nu crezi..? Wink Ai facut cerere pe ambele trimestre sau ..ai facut ansökan doar pt. cel actual?
Multumiri ptr raspuns Cris! Nu-s asa tocilar, mi-am uzat prea mult coatele prin Rom pe bancile scolilor de-acoloo.. In Suedia incerc sa ma specializez prin niste completari si la seminar. cu pricina de 2 pct nu am cum sa particip. Am altceva important de facut in acea data , in asa fel incat risc un U si asa cum zici, scopul este sa obtii G sau si mai bine ar fi VG mereu. Wink Dar uneori mai dai si gres,asa e in studentie. Cica cel care nu trece prin restante , nu se numeste student. Rolling Eyes Citii eu ceva pe pag. csn de niste % dar nu prea pricepui toata faza asta cu regulile csn in cazul asta. Am intrebat si colegii pe la scoala, fiecare isi da cu parerea diferit. Asa ca, cui sa mai dau crezare? Am facut cerere ptr trim actual , care se sfarseste in iunie. Sa-l termin pe asta s-apoi oi mai vedea ....

constantin
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty Re: CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii

Mesaj  Cristian Sam Apr 07, 2012 9:06 am

constantin a scris:Buna ziua tuturor si felicitari ptr acest forum !!

O intrebare as avea si eu, daca cineva aici pe forum este in masura si vrea sa imi raspunda? Question
Studiez momentan un curs de 30 hp la högskola si intentia este sa continui cu inca 30 hp in toamna. Am facut cerere la csn acum in trim de primavara. Daca eu am inteles bine, trebuie sa obtii nota de trecere pe toate 30 pct ca pe viitor sa poti primi csn din nou. Dar daca de ex "trag chiulul" de la un seminariu si pierd 2 pct? Deci am note de trecere pe 28 pct si 2 pct raman suspendate. Mai primesc sau nu bani de la csn apoi, adica la toamna ?
Multumesc!
Salutare Ctin si bun venit pe forum!
Da, ..poti sa primesti csn la toamna inclusiv.
2 pct cu U nu e asa de grav , dar normal ca era mai bine sa fi fost toate cu G! Nu crezi..? Wink Ai facut cerere pe ambele trimestre sau ..ai facut ansökan doar pt. cel actual?

Cristian
Cristian
membru veteran
membru veteran

Numarul mesajelor : 49
Data de inscriere : 18/07/2009
Varsta : 49

Sus In jos

Mesaj  constantin Sam Apr 07, 2012 5:08 am

Buna ziua tuturor si felicitari ptr acest forum !!

O intrebare as avea si eu, daca cineva aici pe forum este in masura si vrea sa imi raspunda? Question
Studiez momentan un curs de 30 hp la högskola si intentia este sa continui cu inca 30 hp in toamna. Am facut cerere la csn acum in trim de primavara. Daca eu am inteles bine, trebuie sa obtii nota de trecere pe toate 30 pct ca pe viitor sa poti primi csn din nou. Dar daca de ex "trag chiulul" de la un seminariu si pierd 2 pct? Deci am note de trecere pe 28 pct si 2 pct raman suspendate. Mai primesc sau nu bani de la csn apoi, adica la toamna ?
Multumesc!

constantin
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Mesaj  Emil Mar Apr 19, 2011 5:08 pm

adelia2010 a scris: BUNA ZIUA!!!
CUNOASTE CINEVA....CONDITIILE CE TREBUIESC INDEPLINITE PT AJUTORUL FINANCIAR IN TIMPUL STUDIILOR??....SE ACORDA ACEST AJUTOR SI IN TIMPUL STUDIULUI DE LIMBA SUEDEZA....????VA ROG...SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS ....VALID.
Citeste aici pe limba romana.

http://www.csn.se/en/2.135/2.638/1.2929

Emil
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 171
Data de inscriere : 10/07/2009

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty CSN....AJUTOR FINANCIAR PT STUDII

Mesaj  adelia2010 Mar Apr 19, 2011 6:33 am

BUNA ZIUA!!!
CUNOASTE CINEVA....CONDITIILE CE TREBUIESC INDEPLINITE PT AJUTORUL FINANCIAR IN TIMPUL STUDIILOR??....SE ACORDA ACEST AJUTOR SI IN TIMPUL STUDIULUI DE LIMBA SUEDEZA....????VA ROG...SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS ....VALID.

adelia2010
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 2
Data de inscriere : 19/04/2011

Sus In jos

Mesaj  Emil Lun Feb 28, 2011 4:55 am

florin2010 a scris:La ora actuala care sunt regulile pentru acordarea ajutorului financiar pentru studii?Pun aceasta intrebare deoarece din ce am citit pe acest topic legislatia suedeza se modifica in mod repetat,asa ca exista posbilitatea ca in prezent, ce s-a postat pe acest topic, sa nu mai fie valabil.
Este valabil ce s-a postat pe forum.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  florin2010 Lun Feb 28, 2011 4:05 am

La ora actuala care sunt regulile pentru acordarea ajutorului financiar pentru studii?Pun aceasta intrebare deoarece din ce am citit pe acest topic legislatia suedeza se modifica in mod repetat,asa ca exista posbilitatea ca in prezent, ce s-a postat pe acest topic, sa nu mai fie valabil.

florin2010
membru
membru

Numarul mesajelor : 14
Data de inscriere : 13/02/2011
Localizare : Romania

Sus In jos

Mesaj  Emil Dum Noi 07, 2010 4:26 pm

haiku a scris:Poate nu am avut suficienta rabdare sa citesc cu atentie topicul in intregime... nu specifica nimeni ca aceasta subventie pentru studii este rambursabila. Deci, daca te califici pentru suma de 8000 krn de exemplu - in functie de punctele obtinute - 6000 krn trebuie restituiti, diferenta de 2000 krn fiind suportata de Försäkringskassan din cate am inteles. Cum te angajezi, cum incep sa iti vina facturile de la CSN.. Very Happy
Chiar am discutat cu profesoara de la SFI pe tema asta. Am intrebat-o care este diferenta dintre CSN si o banca Very Happy Mi-a raspuns ca singura diferenta este ca CSN-ul practica dobanzi mai mici Laughing Laughing
Are cineva idee cum se obtine doar suma aceea nerambursabila? Very Happy
Cind faci cerere de studiestöd la CSN specifici ca vrei doar suma aia nerambursabila. Nu este suportata de FK ci de CSN. Ca sa poti beneficia de studiestöd trebuie sa indeplinesti niste conditii. Uita-te la ei pe site ca scrie acolo care sint conditiile.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty CSN - studiemedel

Mesaj  haiku Dum Noi 07, 2010 10:55 am

Poate nu am avut suficienta rabdare sa citesc cu atentie topicul in intregime... nu specifica nimeni ca aceasta subventie pentru studii este rambursabila. Deci, daca te califici pentru suma de 8000 krn de exemplu - in functie de punctele obtinute - 6000 krn trebuie restituiti, diferenta de 2000 krn fiind suportata de Försäkringskassan din cate am inteles. Cum te angajezi, cum incep sa iti vina facturile de la CSN.. Very Happy
Chiar am discutat cu profesoara de la SFI pe tema asta. Am intrebat-o care este diferenta dintre CSN si o banca Very Happy Mi-a raspuns ca singura diferenta este ca CSN-ul practica dobanzi mai mici Laughing Laughing
Are cineva idee cum se obtine doar suma aceea nerambursabila? Very Happy

haiku
membru
membru

Numarul mesajelor : 22
Data de inscriere : 05/08/2009

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty CSN - Noi reguli incepand cu 1 iulie 2010

Mesaj  eliza Joi Aug 12, 2010 5:31 am

"Regering och riksdag har ändrat reglerna för prövningen av studieresultat från och med den 1 juli 2010. Det krävs särskilda skäl för att få fortsatta studiemedel. Regeringen har skärpt kraven på vilka personliga skäl vi kan ta hänsyn till när vi prövar studieresultaten."

Incepand cu data de 1 iulie 2010, Guvernul a inasprit regulile in ceea ce priveste acordarea ajutorului financiar pentru studii = studiemedel, luandu-se in calcul noi considerente prin care se va acorda studiemedel. In consecinta, modalitatile de verificare a elevului / studentului s-au schimbat.

Aici gasiti informatii / reguli in detaliu, in functie de scoala la care studiati: Högskola, Komvux, Folkhögskola, Gymnasium, utomlands - pt cei care studiaza in strainatate etc. http://www.csn.se/2.174/1.5648

Studieresultat - För att få nya studiemedel måste du klara kraven på studieresultat.
http://www.csn.se/hogskola/krav/studieresultat

Studii si rezultate obtinute - Acum verificarile intocmite de catre CSN pun accent mai mare pe notele / punctele obtinute de catre elev / student in perioada recent anterioara solicitarii urmatoarei transe de bani. Prezenta la scoala este de asemenea o conditie care se avea in vedere si inainte. In functie de rezultatele / punctele anterioare, elevul, respectiv studentul, va primi in continuare sau nu va mai beneficia de studiemedel.

När prövar CSN studieresultaten? - Söker du studiemedel för första gången, behöver du inte redovisa några tidigare studieresultat. Vanligtvis prövar vi resultaten för den period du senast hade studiemedel. Ibland tittar vi på studieresultaten för hela utbildningstiden.

Cand verifica CSN rezultatele? - Cand soliciti pentru prima data studiemedel, nu se fac verificari anterioare. In mod obisnuit se verifica rezultatele din ultima perioada, dar uneori se pot face verificari la toata perioada de studii a elevului / studentului.

Sistemul functioneaza in asa fel incat, in general, scoala trimite trimestrial rezultatele elevului / studentului la CSN pt a fi ulterior verificate. Cand acest lucru nu se intocmeste de catre scoala, trebuie elevul / studentul sa trimita fisa cu notele la CSN, in cazul in care solicita sa mai primeasca studiemedel.

Den 1 juli 2010 ändras reglerna för studieresultat enligt riksdagens beslut. Om du har ansökt om studiemedel före den 1 juli 2010 gäller de tidigare reglerna.

Pt cei care au primit studiemedel inainte de 1 iulie 2010, sunt valabile regulile anterioare schimbarii. Noile reguli mentionate mai sus se adreseaza celor care au solicitat studiemedel sau o vor face dupa data de 1 iulie 2010. http://www.csn.se/hogskola/krav/studieresultat/1.5557

Cateva reguli care s-au schimbat, incepand cu 1 iulie 2010:
1. Elevul / studentul care nu a obtinut suficiente rezultate de trecere, din motive personale, trebuie sa demonstreze conform noilor reguli, de ce nu a reusit si in ce mod i-au fost influentate studiile. In urma dovezilor, va mai primi sau nu studiemedel.
2. Inainte se lua in consideratie daca un elev / student nu reusea sa obtina rezultatele de trecere pe motiv ca studentul a ales gresit studiile, ulterior elevul / studentul urmand sa schimbe studiile. Elevul, respectiv studentul, primea studiemedel pe toata perioada. Regula nu mai este valabila.
3. Inainte nu se luau in consideratie sau se putea face abstractie de la rezultatele scolare mai vechi de zece ani, cand un elev / student solicita studiemedel din nou. Regula nu mai este valabila.
4. Inainte se lua in consideratie situatia cand un elev / student avea sarcini organizatorice, acesta fiind inscris intr-o organizatie sindicala (ex. Corul Studentilor). Regula nu mai este valabila.
5. Se ia in consideratie acum, ceea ce inainte nu se lua, daca un elev / student nu a reusit sa obtina rezultatele de trecere la timpul potrivit, din motive serioase cum ar fi lipsuri in organizarea studiilor. CSN necesita dovezi scrise in acest sens, in vederea obtinerii in continuare de studiemedel.

Rezultatele / numarul de puncte care se pretind, cat si alte informatii de interes privind noile (sau vechile, dupa caz) reguli le gasiti detaliat explicate, cu exemple si tabele pe pagina de internet a CSN.

Ultima editare efectuata de catre eliza in Joi Aug 12, 2010 9:07 am, editata de 1 ori (Motiv : corectura text)

eliza
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Joi Iun 17, 2010 11:27 am

Acum am inteles,cetateanu tau suedez nu avea domiciliul in Suedia din cauza asta mi s-a parut ciudata toata treaba. Probabil ati venit amindoi odata aici. El s-a reintors in Suedia si nu avea un domiciliu stabil aici.
Stiam de regulile astea bineinteles dar la aceasta alternativa nu m-am gindit.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Emil Mar Iun 15, 2010 7:54 am

Hmmm...
Cam ciudat ce scri tu aici Eliza.Un contract "i andra hand" nu este valabil daca "hyresvärden" nu-si da acordul. Cu contractul ala te duci la Skatteverket si te inscri la noua adresa. Cel care ti-a inchiriat "i andra hand" cum zici tu aici nu are cum sa te opreasca sa te inscri la Skatteverket. Daca zici ca stai cu un cetatean suedez atunci el ar fi trebuit sa stie asta. Ce mi se pare iar ciudat este ca un cetatean suedez (banuiesc ca este unul naturalizat) nu a avut un domiciliu stabil atunci cind tu te-ai dus la el.
Cred ca ai scris gresit, se pare ca nu sti ce inseamna un contract "i andra hand". Probabil a fost un contract "i första hand" daca l-ai facut direct cu propietarul. Din moment ce aveai un contract de inchiriere scris si semnat de ambele parti, propietarul nu avea cum sa va opreasca sa va inscrieti la Skatteverket.

Emil
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Lun Ian 18, 2010 12:47 pm

Cred ca am reusit sa ne lamurim, este vorba de o nisa ingusta in regulile CSN si aici se incadreaza Oaki. Cei care sint membri de familie (inclusiv sambo) ai unui cetatean EU cu statut la Migrationsverket de "migrerande arbetstagare" primesc subventie de la CSN din prima zi. Cei care sunt membri de familie ai unui cetatean suedez trebuie sa astepte doi ani, motivatia fiind ca un cetatean suedez nu poate fi "forta de munca migratoare" in propria tara.

Totusi nu am inteles o alta precizare din regulile CSN referitoare la prima categorie: "Om du själv är EU-medborgare och migrerande arbetstagare eller egenföretagare, kan du normalt inte räknas som anhörig". Probabil trebuie sa fii trecut la Migrationsverket cu drept de sedere obtinut ca fiind membru de familie al unui cetatean EU considerat "forta de munca migratoare".

Daca ai statut propriu de "forta de munca migratoare" esti catalogat altfel si nu mai ai drept de subventie CSN. Deci nu trebuie sa fii angajat sub nici o forma in relatii de munca, ci doar sa fii membru de familie al unui lucrator migrator.
Mare-i gradina asta juridica.....
cocoshel
cocoshel
Admin

Numarul mesajelor : 372
Data de inscriere : 29/04/2009
Localizare : Stockholm

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty Am gasit pana la urma una din scrisorile de la CSN din 2008

Mesaj  Oaki Sam Ian 16, 2010 11:20 am

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Scan10001du
Oaki
Oaki
membru
membru

Numarul mesajelor : 19
Data de inscriere : 14/10/2009
Localizare : Göteborg

Sus In jos

Mesaj  Oaki Dum Dec 20, 2009 4:40 am

Nu mai am hartiile de la CSN.Probabil au schimbat legea intre timp de asta altora nu li se aproba cererea.
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mier Dec 16, 2009 11:03 am

Am comandat si eu formularul 4145. Daca Oaki ar dori sa posteze motivatia juridica a deciziei CSN in privinta ei (se ala undeva pe beslut) poate am reusi sa ne lamurim. Binenteles daca mai are hirtia respectiva sau nu este prea personala intrebarea.
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  Oaki Dum Dec 13, 2009 8:54 pm

Eliza,te-ai inscris la Migrationsverket?
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  eliza Dum Dec 13, 2009 9:30 am

Du ska därför fylla i ”Personuppgifter för dig som är utländsk medborgare” (CSN:s blankett 4145) samt en ansökan om studiemedel.
http://service.csn.se/CSNOrder/GemensammaFiler/Blanketter/4201A.pdf

Eu si alti colegi de-ai mei am primit de la Komvux sa completam blancheta 4145. Ma-ntreb daca este blancheta 4145 diferita de blancheta 4145M?
Nu prea as crede. Pe aceasta din urma o voi comanda de pe net data viitoare.
Mai precis in ian 2010, cand incep studiile de Svenska B la Högskola.
Oricum, sunt sceptica, la cum suna legea.

Kurskatalog för kommunal vuxenutbildning i Malmö, våren 2010
Utländska medborgare - Cetateni straini (in catalogul de la Komvux scrie):
Om du inte är svensk medborgare och söker studiestöd för första gången prövar CSN om du har rätt till svenskt studiestöd (blankett 4145).

Oaki a aplicat pt CSN dupa un an de la venirea ei in Suedia, respectiv in august 2008 si a primit CSN.
Eu am aplicat in oct 2009 la aproape doi ani (dupa inregistr la Skatteverket).
Incepusem intre timp svenska som andra språk grundläggande la Komvux si m-am gandit ca am vreo sansa sa primesc CSN.
Restul de conditii care le-a subliniat Oaki, le indeplinesc. Cu toate acestea, mi-a fost respinsa cererea.
Evident ca avem situatii diferite.

eliza
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Cristian Dum Dec 13, 2009 5:16 am

Mda.. incurcata situatie si legislatie. In princip cred ca indeplinesc majoritatea conditiilor. Voi face comanda la formularul respectiv
pe care l-a indicat Oaki si sa vedem ce surprize ma asteapta Exclamation

#eliza#
Si inca ceva: cel mai probabil, cei 2 ani se numara de cand te-ai inregistrat la Migrationsverket,
nu de cand te-ai inregistrat la Skatteverket.
Si eu imi pun intrebarea asta.. Poate situatiile sunt diferite si aici pt cei care detin Uppehållsrätt fata de cei cu Uppehållstillstånd.
Prin relatia sambo eu sunt inregistrat la Migra cu Uppehållstillstånd dar inca nu este PUT Very Happy
Cristian
Cristian
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  Oaki Dum Dec 13, 2009 3:54 am

Am aplicat in August 2008.Toti cetatenii UE au dreptul la banii de la CSN daca indeplinesc conditiile de mai jos:
sa fii inregistrat la Migrationsverket si sa fii inregistrat de cel putin 6 luni la Migrationsverket.
sa figurezi ca arbetssökande la AMS
si sa urmezi cursurile SAS sau cursuri gymnasie nivå la Komvux.

sa ai personnumer.

Ceea ce i+as sfatui pe toti care vor sa aplice pentru aces bani de la CSN,este sa completeze formularul 4145M si sa astepte raspuns de la CSN.
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Dum Dec 13, 2009 2:59 am

Am aplicat pentru CSN la 1 an dupa venirea in Suedia.M+am inscris la Arbetsförmedlingen si in acelasi timp am aplicat pentru svenska som andra språk.Trebuie sa fii inscris la Arbetsförmedlingen si sa figurezi ca arbetssökande.
Am incercat sa inteleg mai bine legislatia privind ajutorul de studii (studiestöd) si dupa sapaturi adinci prin legislatie am ajuns la urmatoarele concluzii:
Legea care regleaza ajutorul si imprumutul de studii este "Studiestödslag (1999:1395)". De la aparitia legii in 1999 aceasta a fost modificata de 25 de ori. Normele de aplicare a legii se regasesc in "Studiestödsförordning (2000:655)" iar CSN este institutia de stat care regleaza detaliile prin "Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2006:7) om utländska medborgares rätt till studiestöd":
http://www.csn.se/polopoly_fs/1.2284!2006-7.pdf

Dispozitiile privind dreptul strainilor (inclusiv cetatenii EU) s-au schimbat in trei etape respectiv 1 iulie 2006, 1 ianuarie 2007 si 1 iulie 2009. Dupa cite am inteles conditia de baza este doi ani de sedere in Suedia, cu exceptii gen copil cu un cetatean suedez sau sambo 3 ani inainte de a veni in Suedia.

Este posibil ca Oaki sa fi obtinut decizia pentru acordarea ajutorului de studii dupa prevederile in vigoare dinainte de 2007. Daca Oaki ne-ar putea informa in privinta datei deciziei care o priveste personal precum si suportul legal care este mentionat in decizie (beslut), cred ca am putea fi de folos membrilor si cititorilor acestui forum care cauta o informatie corecta. Legislatia asta CSN este foarte stufoasa si birocratica.
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  Oaki Sam Dec 12, 2009 9:25 pm

Am aplicat pentru CSN la 1 an dupa venirea in Suedia.M+am inscris la Arbetsförmedlingen si in acelasi timp am aplicat pentru svenska som andra språk.Trebuie sa fii inscris la Arbetsförmedlingen si sa figurezi ca arbetssökande.Am completat formularul (4145M),pe care l+am gasit la scoala si l+am trimis direct la CSN .Timp de o luna de zile am facut schimb de scrisori cu ei,pana am primit aporbarea.
Nu exista birouri regionale ale CSN+ului si toata lumea care aplica trimit cererile prin posta,deci ajung in acelasi loc.Ceea ce multi nu stiu este ca angajatii secretariatelor scolilor sunt dezinformati si habar nu au ca Romania este in UE.
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Sam Dec 12, 2009 12:39 pm

Inca o data repet ca nu sunt un specialist in ajutorul de studii CSN. Citind insa informatiile publice pe care le ofera CSN-ul am inceput sa-mi formez o imagine:
http://service.csn.se/CSNOrder/GemensammaFiler/Blanketter/4146A.pdf
Dupa cite am inteles ajutorul de studii pentru romani se poate obtine conform legislatiei nationale suedeze sau conform legislatiei UE.
1. Conform legislatiei suedeze au dreptul ajutor de studii cei care au permis de sedere permanent (permanent uppehållstillstånd, PUT). Cei care au doar permis de sedere (uppehålstillstånd, UT), sint casatoriti sau sambo de un an cu un cetatean suedez si au un copil impreuna au dreptul la ajutor de studii. Cetatenii EU care au drept de sedere (uppehålsrätt, UR) si care sint integrati (varaktig anknytning) adica doi ani de sedere in care au lucrat, studiat la Sfi sau alta forma de invatamint, au fost inregistrati la oficiul fortelor de munca (Arbetsförmedlingen) ca someri, au fost inregistrati ca intreprinzatori particulari sau au avut concediu medical sau maternitate/paternitate au au si ei drept de ajutor de studii. Pentu cei care sint casatoriti sau sambo cu un cetatean suedez, se accepta o combinatie gen 1 an in Suedia + 3 ani concubinaj in alta tara sau 1 an cind respectivii au un copil impreuna.

2. Conform legislatiei europene au dreptul la ajutor de studii cetatenii EU si rudele acestora, care pot fi considerati forta de munca migratoare, ca angajat sau intreprinzator particular si sint inregistrati cu uppehållsrätt (UR). Trebuie sa existe un anumit nr de zile lucrate precum si o legatura intre ocupatia actuala si studiile alese. Cei care au fost concediati dintr-o angajare pe durata nelimitata pot alege si alte studii cu conditia sa fie orientate spre o profesie/meserie.
Cei care au permanent uppehållsrätt (PUR) au drept neconditionat la ajutor de studii inclusiv pentru studii in Romania sau Tailanda. De asemenea au acelasi drept cei care au statut de integrat (varaktigt bosatt), de exemplu romanii care au locuit in Spania sau Italia o perioada lunga.

In posturile anterioare apar informatii contradictorii:
Din cate stiu eu,care beneficiez de CSN,trebuie sa ai uppehållsrätt pe care il obtii de la migrationsverket in baza faptului ca esti sambo al unui cetatean suedez sau al unui cetatean care are uppehållsrätt.
Tine minte:
Ajutor de la CSN iei cand :
+incepi svenska som andra språk, sasA, sasB sau studiezi materii gymnasie nivå
+ai personnummer
+ai uppehållsrätt,pe care il obtii automat de la Migrationsverket pentru ca Romania este tara membra EU
+ai cel putin 6 luni de zile in Suedia.
Ar fi interesant daca Oaki ne-ar putea spune cit timp de sedere avea in Suedia cind a obtinut ajutorul de studii CSN. Este posibil si ca cererile de ajutor de studii sa fie aprobate diferentiat, in functie de zona unde solicitantul locuieste in Suedia sau de competenta functionarului care studiaza cererea. Legislatia CSN nu este simpla nici pentru cei care lucreaza in sistem.
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  eliza Sam Dec 12, 2009 11:20 am

Deciziile care le-am insirat mai sus, inclusiv decizia mea primita de la CSN, sunt luate in luna oct 2009 si sunt conforme cu legislatia privitoare la CSN.
N-am atatea informatii despre cum, cat, de unde primesc banii persoanele care au cerut azil in Suedia, dar completarile lui Oaki din surse sigure ne ajuta sa intelegem si mai bine cum cum se aplica legile in Suedia pt diferite categorii de cetateni.
Am dat exemplu acel caz, pt ca dupa cum se stie ei primesc tot felul de ajutoare... Cred ca este si normal in situatia lor. Alte persoane din afara UE primesc de asemenea ajutoare financiare, prin respectarea anumitor conditii impuse si asa mai departe. Dar nu ei fac interesul subiectului de fata. Oricum, sunt incomparabile situatiile cu cele ale noastre, daca ne gandim la mai multe criterii si daca analizam din mai multe unghiuri.

Vanliga frågar - Intrebari obisnuite
Jag är EU-medborgare. Räcker det för att jag ska få svenskt studiestöd?
Sunt cetatean EU. Este suficient ca sa primesc ajutor financiar (suedez) pt studii?
Raspuns: Nu, trebuiesc indeplinite anumite conditii...
Svar: Nej, att du är EU-medborgare innebär inte att du automatiskt har rätt till studiestöd från CSN. Du kan få svenskt studiestöd om du uppfyller villkoren för grundläggande rätt till studiestöd och övriga villkor för studiestöd. (Senast uppdaterad: 2008-06-02)

Vem har rätt till svenskt studiestöd? - Cine are drept sa primeasca studiestöd?
* Du som fått permanent uppehållstillstånd (PUT) av Migrationsverket har normalt rätt till svenskt studiestöd. Cine detine Permis Permanent de Sedere.
* Om du inte fått permanent uppehållstillstånd, är det olika regler som gäller beroende på om du är EU-medborgare eller medborgare i något annat land.
Daca nu detii Permis Permanent de Sedere, sunt reguli diferite depinzand daca esti cetatean UE sau cetatean din alte tari decat EU.

Anhörig till EU-medborgare (ruda a unui cetatean EU)
Om du är gift eller sambo med en EU-medborgare (inte svensk) som arbetar i Sverige, kan du få grundläggande rätt till studiestöd.
Daca este casatorit sau sambo cu un cetatean EU care lucreaza in Suedia, poti primi studiestöd.

Villkor för att få studiestöd - Cerintele pt a primi studiestöd
Du som är EU-medborgare kan få grundläggande rätt till studiestöd - Cerinte pt cetatenii EU:
* om du har permanent uppehållsrätt (PUR) - daca detii Drept Permanent de Sedere
* om du ska vidareutbilda dig i ditt yrke eller - daca studiezi pt meseria in care ai deja calificare
* om du har arbete eller familjeanknytning i Sverige - daca ai munca sau daca te afli in Suedia pt reintregirea familiei.
http://www.csn.se/hogskola/utlandsk-medborgare/villkor/eu-medborgare

Permanent uppehållsrätt - Dreptul Permanent de Sedere
- Om du har permanent uppehållsrätt (PUR) i Sverige, kan du få grundläggande rätt till studiestöd.
Daca ai Drept Permanent de Sedere in Suedia, poti primi studiestöd.

- Permanent uppehållsrätt har du normalt om du vistats lagligt i Sverige i fem år utan uppehåll och om du varit EU-medborgare under de senaste fem åren.
PUR primesti, daca ai locuit temporar si legal in Suedia 5 ani de zile, fara intrerupere, sau daca ai fost cetatean UE in ultimii 5 ani.

- Du kan ansöka om ett intyg hos Migrationsverket om du vill ha ett bevis på din permanenta uppehållsrätt.
Poti cere o adeverinta la Migrationsverket daca vrei sa ai o dovada a Dreptului tau de Sedere.
http://www.csn.se/hogskola/utlandsk-medborgare/villkor/eu-medborgare/arbete-familjeanknytning

Arbete eller familjeanknytning - Munca sau reintregirea familiei
- Du som är EU-medborgare har grundläggande rätt till studiestöd, om du har en särskild koppling till Sverige. Det kallar vi att du har varaktig anknytning.
Daca ai in mod deosebit o legatura cu Suedia. (Munca sau reintregirea familiei) consideram noi ca inseamna o legatura de durata in Suedia.

- Du bedöms ha varaktig anknytning till Sverige om - Esti evaluat/calificat ca avand o legatura stabila/de durata in Suedia daca:
* du arbetat här under minst två år - ai muncit aici cel putin 2 ani
* du är gift eller sambo i Sverige sedan minst två år - esti casatorit sau sambo in Suedia de cel putin 2 ani
* du kom till Sverige när du var under 20 år och dina föräldrar bor och arbetar här - ai venit in Suedia cand aveai sub 20 de ani iar parintii tau au locuit si
muncit in Suedia.
- Dessutom ska du ha uppehållsrätt, vilket du normalt har om du vistas i Sverige. Du ska också vara folkbokförd i Sverige.
In plus, poti sa primesti Dreptul de Sedere daca locuiesti temporar in Suedia, drept pe care tu, in mod normal il ai (ca cetatean UE), daca locuiesti temporar in Suedia. Sa fii de asemenea inregistrat in Suedia.

Gift eller sambo - Casatorit sau sambo
Du får normalt rätt till studiestöd om du uppfyller något av följande villkor: - Primesti studiestöd daca indeplinesti una din cerintele:
* Du är gift eller sambo med en svensk medborgare och ni har bott tillsammans i Sverige i minst två år.
* Du är gift eller sambo med en svensk medborgare och ni har bott tillsammans i Sverige i minst ett år och utomlands i minst tre år.
* Du är gift eller sambo med en svensk medborgare som du har ett gemensamt barn med och ni bor tillsammans i Sverige. (apasa pe link pt mai multe inf)

Hur mycket kan du få? - Cati bani poti sa primesti?
http://www.csn.se/hogskola/hur-mycket-kan-du-fa

eliza
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  Oaki Vin Dec 11, 2009 10:22 pm

[quote="eliza"]

- Colegi din Irak, Iran, Afghanistan etc sau altii din afara UE, primesc banii pentru studii, inclusiv cand studiaza sfi, dar si aici depinde daca indeplinesc anumite conditii. Cunosc un caz din Irak care primea, inca de pe vremea cand studia sfi, in jur de 8000 de coroane lunar nerambursabili, asta pt ca are 4 sau 5 copii, iar sotul nu lucreaza. Deci toata familia traia din ajutoare (scoala, chirie, mancare etc) financiare si tin minte ca tipa se plangea ca banii care-i primeste familia ei sunt putini si ca le este greu sa se descurce....
In general, pe cei care au primit azil in Suedia, ii vezi destul de des in gasti mari si-i auzi pe holurile scolii vorbind despre CSN, nu neaparat despre studii.

Celegii tai din Irak, Iran, Afghanistan etc sau altii din afara UE, primesc bani din 2 parti.

O familie normala: tata,mama si 2 copii.
Mama primeste 8000 sek de la komun pentru 2 ani maxim.
Tatal primeste aprox 3000 sek de a CSN plus 5000 sek imprumut plus alocatiile pentru copii. As mai adauga ca imprumutul pe care il acorda CSN are si 4% -5% dobanda iar banii trebuie inapoiati din momentul in care cel care a luat imprumutul incepe sa lucreze.
Banii de la CSN se aloca pentru diferite perioade determinate. Nu poti lua ajutor pentru foarte mult timp.
Exemplu de planificare.
CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii 34192827.th
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  Oaki Vin Dec 11, 2009 10:03 pm

Ca sa va lamuresc pe toti.
In Komvux sunt foarte multi elevi straini.Fiecare are o sursa de intretinere fie de la CSN,komun sau alta organizatie.
Pentru cetatenii din EU si inclusiv pentru cetatenii romani,exista doar o optiune:CSN.
Suma de bani pe care CSN o plateste pentru fiecare student roman variaza in functie de numarul de puncte pe care fiecare student le acumuleaza pe durata studiilor.Asa ca cei care vor studia heltid,100% sau 400-450 puncte...vor lua suma maxima.Daca imi aduc bine aminte este 2700 sek.75% este 2000 sek si asa mai departe.

Pentru a beneficia de ajutor trebuie:
Sa aveti personnummer
sa fiti inregistrati la Migrationsverket
Sa urmati cursurile gymnasie nivå la Komvux
Sa treceti cursurile pe care le urmati la Komvux ca sa beneficiati de ajutorul de la CSN pentru cursurile viitoare.

Ultima editare efectuata de catre Oaki in Vin Dec 11, 2009 10:25 pm, editata de 1 ori
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  Oaki Vin Dec 11, 2009 9:53 pm

Cristian,ajutor de la CSN poti sa iei daca ai terminat cursurile SFI...asta inseamna ca poti aplica pentru CSN din moment ce incepi cursul svenska som andra språk la KOMVUX sau urmezi alte cursuri gymnasie nivå la aceiasi scoala.
Cerinte pentru acordarea ajutorului de la CSN
http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/utlandsk-medborgare/villkor

Cum aplici http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/utlandsk-medborgare/ansokan#ansokOmStudiemedel
Formularul pe care trebuie sa il completezi http://www.csn.se/2.140/2.280?markeranr=4145M
Avand in vedere ca te incadrezi la categoria: utländsk medborgare, över 20 år trebuie sa completezi formularul (4145M). Nu poate fi downloadat,de aceea introdu datele tale personale ca sa iti fie trimis formularul prin posta. http://www.csn.se/2.140/2.280

Tine minte:
Ajutor de la CSN iei cand :
+incepi svenska som andra språk, sasA, sasB sau studiezi materii gymnasie nivå
+ai personnummer
+ai uppehållsrätt,pe care il obtii automat de la Migrationsverket pentru ca Romania este tara membra EU
+ai cel putin 6 luni de zile in Suedia.
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  Cristian Vin Dec 11, 2009 11:15 am

Merci frumos pt raspunsuri tuturor. Cu siguranta o sa sun inainte de-a face cererea ca sa intreb cateva detalii.
O idee buna cred ca ar fi sa ma documentez putin inainte, nu de alta dar este bine sa faci asta in anumite cazuri Very Happy

Esti cetatean al UE,asa ca poti beneficia de bidrag de la CSN daca ai cel putin 6 luni de zile in Suedia.
Oaki , ma faci sa regret amarnic .. ca nu am incercat pana acum sa fac cererea pt acesti bani .. daca scrii ca doar 6 luni
sunt suficiente ca cetatean UE ca sa primesti acest ajutor de studii pale

E foarte bine ca am aflat din informatia ta. Inseamna ca as avea o portita deschisa.. Totusi Oaki, unde caut portita in legile lor interminabile si incalcite..?
Scrie asta undeva, m-ai putea ajuta cu un link sau cu o idee mai detaliata? Banuiesc ca tu cunosti destul de bine cum sta treaba cu CNS ul asta.

Mi-au refuzat cererea din acelasi motiv, nu am 2 ani in Suedia sau daca am 2 ani sau mai mult de cand sunt impreuna cu un cetatean suedez, sa fac dovada cu hartii.
Parca ma vad si eu in situatia ta Eliza , si a colegelor tale .. pt ca nici eu nu am acesti 2 ani impliniti .. Dar nici mult nu mai am.
Si prin jurul meu se invart grupuri de extra-europ si majoritatea au de mult acesti bani de studii in buzunar.
Unii studiaza ani si ani si iarasi ani .......de dragul acestor bani, cica. Cine stie..

Cocoshel , relatia mea a inceput in Suedia. Hartii care sa dovedeasca un timp mai indelungat nu exista din pacate. Sunt nedumerit oricum
cu treaba asta
Am mai auzit prin scoala tot felul de variante, cum ca ai dreptul la ajutorul financiar pt studii daca esti cetatean UE. Daca nu ai dreptul la toata suma, macar o parte din suma ai avea dreptul sa o primesti, ca cetatean UE, chiar daca nu ai 2 ani de sedere in Suedia.
despre care scrie si Eliza..
Care-o fi adevarul pana la urma?! drunken
Cristian
Cristian
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii

Mesaj  eliza Vin Dec 11, 2009 4:58 am

Dupa cum se stie, situatiile difera destul de mult din pct de vedere legal de la o persoana la alta. Voi scrie despre cateva dintre acestea in cunostinta de cauza:

- Romanca, sambo cu cetatean roman care munceste in Suedia. Au venit in Suedia acum 9 luni aprox. Dupa ce ea a terminat sfi a facut cerere la CSN, inclusiv studielån (imprumut). I-au aprobat, dar imediat dupa ce a primit decizia, ea s-a razgandit si a refuzat imprumutul.
Auzisem ca se plateste o amenda daca te razgandesti pe parcurs, dar nu este adevarat. Cel putin persoanei in cauza i-au recalculat sumele de bani si in momentul de fata primeste doar ajutorul financiar nerambursabil, fara plata vreunei amenzi. (apropo de ID-kort, niciunul din cei doi nu detine ID-kort, nu au dorit sa le faca)

- Cetatean german sambo cu o suedeza, a facut cerere la CSN, dupa ce a incheiat studiile sfi. A fost refuzat, pe motiv ca inca nu are 2 ani de sedere in Suedia, chiar daca este destul de aproape de implinirea celor doi ani.

- Romanca, sambo cu roman, cetatean danez, care locuiesc in Suedia. I-a fost refuzata cererea de catre CSN, din doua motive: este sambo cu cetatean danez, care nu a muncit niciodata in Suedia (el a muncit si munceste in Dk) si ea nu are inca cei 2 ani de sedere in Suedia, avand doi ani fara 2 luni la momentul actual. Din cate am inteles, oricum nu va primi ajutorul pt studii, nici dupa trecerea celor 2 ani, dar ea este decisa sa faca cerere din nou in speranta ca poate va primi banii. In situatia ei se afla si alte persoane de diferite nationalitati, sambo cu cetateni danezi (locuiesc in Suedia) si care nu primesc ajutor financiar pt studii.

- O colega din Mexic, sambo cu cetatean danez. El lucreaza in Dk, ea studiaza. Ea a facut cerere la CSN dupa ce a terminat sfi. Cuplul locuieste de aprox 5 ani in Suedia si au un copil impreuna si alti doi din alte casnicii. I-a fost aprobata cererea si primeste o suma de bani relativ mai mare datorita faptului ca are copii.

- Colegi din Irak, Iran, Afghanistan etc sau altii din afara UE, primesc banii pentru studii, inclusiv cand studiaza sfi, dar si aici depinde daca indeplinesc anumite conditii. Cunosc un caz din Irak care primea, inca de pe vremea cand studia sfi, in jur de 8000 de coroane lunar nerambursabili, asta pt ca are 4 sau 5 copii, iar sotul nu lucreaza. Deci toata familia traia din ajutoare (scoala, chirie, mancare etc) financiare si tin minte ca tipa se plangea ca banii care-i primeste familia ei sunt putini si ca le este greu sa se descurce....
In general, pe cei care au primit azil in Suedia, ii vezi destul de des in gasti mari si-i auzi pe holurile scolii vorbind despre CSN, nu neaparat despre studii.

- Romanca, sambo cu cetatean roman, care locuiesc in Suedia de 4 ani si ceva. Ea studiaza, el munceste. Ea a cerut CSN plus studielån (imprumut), dupa ce a terminat sfi. I-a fost acceptata cererea, iar suma se ridica la aprox 8400 coroane pe luna. O parte din bani sunt aceia care-i primeste lunar, in plus, pt ca are un copil mic.

eliza
membru senior
membru senior

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Joi Dec 10, 2009 11:42 am

Nu cunosc prea bine regulile CSN dar dupa ce am frunzarit site-ul CSN presupun ca ai ceva sanse. Ca sambo cu un cetatean suedez poti solicita ajutor de studii dupa doi ani. Daca esti sambo de cel putin un an in Suedia si trei inainte in Romania ai drept de ajutor. Suna la serviciul lor cu publicul si incearca sa afli ce hirtii ai nevoie pentru a dovedi ca ai fost sambo si in Romania. In principiu poti fi sambo inca de la gradinita daca este suficienta o declaratie pe propria raspundere.... Very Happy. In plus poti primi drept de ajutor de studii chiar inainte de implinirea a doi ani daca esti cetatean UE ( pe site-ul CSN folosesc expresia "ibland-citeodata") In plus daca faci sau ai facut studii de suedeza gen SFI etc se considera ca munca si ai un avantaj in plus. O combinatie gen 1,5 ani sambo in Suedia plus 1,5 ani in Romania si studii SFI un an cred ca ar fi suficiente. Fa cererea de jutor de studii, cred ca ai sanse!
Succes!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  Oaki Joi Dec 10, 2009 11:13 am

Ar fi bine sa suni la CSN si sa intrebi.
Din cate stiu eu,care beneficiez de CSN,trebuie sa ai uppehållsrätt pe care il obtii de la migrationsverket in baza faptului ca esti sambo al unui cetatean suedez sau al unui cetatean care are uppehållsrätt.Esti cetatean al UE,asa ca poti beneficia de bidrag de la CSN daca ai cel putin 6 luni de zile in Suedia.
Oaki
Oaki
membru
membru

Sus In jos

CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii Empty CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii

Mesaj  Cristian Mier Dec 09, 2009 7:28 am

Salutare din nou,

Studiez in mom de fata in Suedia, dar nu am implinit inca 2 ani de cand sunt aici, adica nu am primit actul de sedere Permanent U. In schimb sunt sambo de o buna perioada cu persoana care detine cetatenia suedeza. Nu cunosc atat de multe detalii despre CSN, de aceea intrebarea mea ar fi daca am vreo sansa in conditiile de fata sa primesc ajutorul de studii, studiemedel. Ma refer la cei aprox 2000 de coroane, parca pe-aici se invarte suma care nu trebuie returnata.

Studielån, imprumutul de studii acela care se ridica pana la 5000-6000 de coroane lunar, dar pe care trebuie sa-i returnezi la un mom dat, nu-l iau in calcul. Cel putin nu acum. Stiu ceva de genul ca studiile mele trebuie sa se incadreze intr-un anumit nr de puncte dupa care CSN-ul calculeaza suma de bani. Apoi nr de ore heltid sau deltid trebuie calculat. Este corect? Apoi daca ai copii si studiezi, dar eu nu am... suma poate creste putin sau mai mult depinzand de cati copii ai, ceva de genul asta. Dar nu e cazul meu oricum.

Va multumesc Smile
Cristian
Cristian
membru veteran
membru veteran

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum