Căutare
Ultimele subiecte
Cine este conectat?
În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici
Teste nationale la lb suedeza; studii academice in Suedia (si altele)
4 participanți
Pagina 1 din 1
Master in Suedia
Primul pas care ar trebui facut este sa trimiti diplomele la echivalat. Gasesti aici informatia unde si cum se trimit:Solstice a scris:
Vreau sa imi continui studiile academice la Universitatea Lund. Mai exact, vreau sa fac un masterat, dupa ce am terminat anul trecut o facultate de 3 ani la Universitatea Bucuresti.
https://suediainfo.forumgratuit.ro/t95-echivalarea-diplomelor-romanesti#1221
Vei primi o hartie de la HSV in care iti este recunoscuta faculatea plus diploma de licenta ("Utlåtande från HSV"). In caz ca vrei sa te inscrii direct la un master, se va face o evaluare a studiilor tale din cadrul facultatii pe care ai incheiat-o in Romania. Daca ei considera ca studiile tale nu sunt suficiente, deci nu corespund cu nivelul studiilor din Suedia pe ramura respectiva, va trebui sa te inscrii si sa faci anumite completari dupa care ti se acorda posibilitatea de a urma un master aici.
Universitatile din Romania sunt si nu sunt recunoscute integral in afara granitelor, indiferent cum suna tratatele europene (fiindca vorbim aici de doua tari din EU, resp Romania si Suedia). Sunt multi factori care se iau in calcul cand se pune problema de a recunoaste 100% o diploma care sa-ti acorde apoi posibilitatea directa de-a urma un master. Pe link-ul de mai jos se poate forma o idee cam pe ce locuri se claseaza universitatile romanesti in topuri internationale.Solstice a scris:
"Welcome to the special instructions page for students who have studied in Romania and will be submitting documentation of their studies there. Listed here are special instructions for you to follow
Students holding a three year Diploma de Absolvire do not satisfy the entry requirements for a Master's programme."
Are cineva idee cum vine asta? Din moment ce toate statele UE au aderat la Sistemul Bologna (3 + 2) de ce Suedia ar proceda altfel? De ce nu as putea sa fac un Master de 2 ani la ei dupa ce am terminat 3 ani si mi-am luat licenta in Bucuresti? E absurd. Francezii pot. Nemtii pot. De ce in cazul romanilor ar fi altfel? De ce nu satisfacem cerintele de admitere la ei?
Daca cineva poate sa ma lamureasca sau e cineva care poate spune sigur ca avem dreptul sa facem un masterat in Suedia, il rog sa imi spuna.
http://danieldavidubb.wordpress.com/2010/11/06/ubb-si-universitatile-romanesti-in-clasamentele-internationale-schimago-institutions-ranking/
Nici Romania la randul ei nu recunoaste anumite diplome din strainatate, deci nu acorda posibilitatea directa respectivului de-a se inscrie si de-a urma un masterat la noi in tara. Romania, la un moment dat, nu recunoaste nici diploma obtinuta in strainatate a unui student roman si care vrea sa revina in tara (...) http://www.campusnews.ro/stiri-intalniri_online-4515099-nu-sunt-recunoscute-diplomele-obtinute-strainatate.htm
Exista o liga a studentilor romani in Suedia, LSRS. Aici poti sa adresezi intrebari si cred ca vei primi un raspuns mai clar in ce priveste intentia ta de-a urma un master in Suedia in conditiile date. "Numele meu este Ana-Maria Dima sunt studenta la Universitatea din Lund si va stau la dispozitie pentru a va raspunde la intrebari despre desfasurarea studiilor universitare in Suedia. Ana-Maria Dima, Ambasador LSRS Romania". De aici: http://www.lsrs.ro/forum/forumdisplay.php?f=30
Aici se gasesc o varietate larga de informatii foarte utile, puse la dispozitie de LSRS celor care doresc sa urmeze studii superioare in Suedia:
http://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Suedia
Mult succes!
eliza- membru senior
- Numarul mesajelor : 82
Data de inscriere : 13/05/2009
Localizare : Sverige
Re: Teste nationale la lb suedeza; studii academice in Suedia (si altele)
Din acelasi motiv : esti ROMAN . e simplu nu ?
Florin (alias Vikingul)- membru
- Numarul mesajelor : 29
Data de inscriere : 01/11/2011
Intrebare Master in Suedia
Buna ziua,
Vreau sa imi continui studiile academice la Universitatea Lund. Mai exact, vreau sa fac un masterat, dupa ce am terminat anul trecut o facultate de 3 ani la Universitatea Bucuresti. Mi-am pregatit actele temeinic deja de cateva luni. Ieri seara insa, dupa experientele anterioare cu Suedia (am mai scris pe acest forum si la sectiunea persoane cu resurse proprii in care ma incadrez momentan), mi-am spus ca nu ar fi rau sa cercetez site-ul lor (www.antagning.se) din scoarta in scoarta. Si uitati ce am gasit: "Welcome to the special instructions page for students who have studied in Romania and will be submitting documentation of their studies there. Listed here are special instructions for you to follow
Students holding a three year Diploma de Absolvire do not satisfy the entry requirements for a Master's programme."
Are cineva idee cum vine asta? Din moment ce toate statele UE au aderat la Sistemul Bologna (3 + 2) de ce Suedia ar proceda altfel? De ce nu as putea sa fac un Master de 2 ani la ei dupa ce am terminat 3 ani si mi-am luat licenta in Bucuresti? E absurd. Francezii pot. Nemtii pot. De ce in cazul romanilor ar fi altfel? De ce nu satisfacem cerintele de admitere la ei?
Daca cineva poate sa ma lamureasca sau e cineva care poate spune sigur ca avem dreptul sa facem un masterat in Suedia, il rog sa imi spuna.
Multumesc!
Vreau sa imi continui studiile academice la Universitatea Lund. Mai exact, vreau sa fac un masterat, dupa ce am terminat anul trecut o facultate de 3 ani la Universitatea Bucuresti. Mi-am pregatit actele temeinic deja de cateva luni. Ieri seara insa, dupa experientele anterioare cu Suedia (am mai scris pe acest forum si la sectiunea persoane cu resurse proprii in care ma incadrez momentan), mi-am spus ca nu ar fi rau sa cercetez site-ul lor (www.antagning.se) din scoarta in scoarta. Si uitati ce am gasit: "Welcome to the special instructions page for students who have studied in Romania and will be submitting documentation of their studies there. Listed here are special instructions for you to follow
Multumesc!
Solstice- membru
- Numarul mesajelor : 13
Data de inscriere : 25/11/2011
Re: Teste nationale la lb suedeza; studii academice in Suedia (si altele)
Și așa uită omul: eu ți-am citit toate postarile acestea in vara, dar iata ca am uitat de ele. Am citit forumul acesta de la nord la sud și de la est la vest, dar asta e calitatea principala a memoriei: uitarea.
Cât despre link-urile externe, nu aveam cunoștințe...
Toate detaliile tale imi vor fi sigur de ajutor, dar cand spuneam ca ,,nu stiu cu ce se mananca” ma refeream la ritmul cursului, atasat ritmului meu (citesc aproape corect, inteleg gramatica, am invatat expresiile de baza ale comunicarii zilnice, dar mai am muuuult ) în speranța de a termina cat mai repede, pentru ca as dori sa ma angajez si fara limba nu prea cred ca am sanse...nu visez, stiu ca va fi greu, dar sper ca intr-un an/doi sa stapanesc limba suficient de bine incat sa ma pot exprima pe mine exact asa cum sunt, dar pana atunci tot imi doresc o slujba...pentru ca asta mi se pare cel mai crunt: ajungi la o maturitate profesionala si, pe langa faptul ca renunti la profesia ta, nici nu te poti demonstra in totalitate... asta e daca profesia ta nu mai valoreaza nimic in tara ta, trebuie sa iti alegi un alt drum, dar aceasta nu e o plangere ci doar o constatare.
Iti multumesc, draga Eliza. Îmi esti un real ajutor. Sa ne recitim cu bine.
Cât despre link-urile externe, nu aveam cunoștințe...
Toate detaliile tale imi vor fi sigur de ajutor, dar cand spuneam ca ,,nu stiu cu ce se mananca” ma refeream la ritmul cursului, atasat ritmului meu (citesc aproape corect, inteleg gramatica, am invatat expresiile de baza ale comunicarii zilnice, dar mai am muuuult ) în speranța de a termina cat mai repede, pentru ca as dori sa ma angajez si fara limba nu prea cred ca am sanse...nu visez, stiu ca va fi greu, dar sper ca intr-un an/doi sa stapanesc limba suficient de bine incat sa ma pot exprima pe mine exact asa cum sunt, dar pana atunci tot imi doresc o slujba...pentru ca asta mi se pare cel mai crunt: ajungi la o maturitate profesionala si, pe langa faptul ca renunti la profesia ta, nici nu te poti demonstra in totalitate... asta e daca profesia ta nu mai valoreaza nimic in tara ta, trebuie sa iti alegi un alt drum, dar aceasta nu e o plangere ci doar o constatare.
Iti multumesc, draga Eliza. Îmi esti un real ajutor. Sa ne recitim cu bine.
loredana- membru
- Numarul mesajelor : 9
Data de inscriere : 30/11/2010
Varsta : 42
Localizare : helsingborg
Teste nationale la lb suedeza; studii academice in Suedia (si altele)
eliza a scris:
Teste nationale la lb suedeza
Una din cerintele care se pretind la inscrierea la cursuri academice este SvenskaB. Se poate denumi in trei variante: TISUS sau Svenska2B sau Svenska som andra språk B. De aici: https://suediainfo.forumgratuit.ro/t3-intrebari-si-raspunsuri-la-subiectul-emigrare-in-suedia#1339
Aici gasesti mai multe informatii despre cum se desfasoara cursul Sfi. Cel putin iti poti forma cateva idei de baza... Cursul Sfi nu difera atat de mult de la o scoala la alta sau de la o comuna la alta. Exista si curs de Sfi intensiv, ceva de genul "Sfi för akademiska", adresat numai acelora care fac dovada ca invata intr-un ritm destul de rapid limba.loredana a scris:
Aaaaaaaaa! Pai mi-ai raspuns la multele intrebari pe care le aveam in legatura cu testarile acestea, deoarece noi abia acum urmeaza sa fim chemati la SFI si nu stiu cu ce se mananca inca, dar stiu ca trebuie sa ajung sa cunosc limba atat de bine incat in vreo doi ani cel mult incat sa ajung sa pot participa la aceste examene pentru a folosi cunostintele, experienta acumulata deja educational si profesional.
https://suediainfo.forumgratuit.ro/t41-limba-suedeza-comvux-sfi-folkuniversitetet-cursuri-programe#261
Pe link-ul de mai jos gasesti informatii despre cum este impartit sistemul Komvux pt noi strainii-adulti care vrem sa invatam "svenska".
https://suediainfo.forumgratuit.ro/t41-limba-suedeza-comvux-sfi-folkuniversitetet-cursuri-programe#781
Cursurile in cadrul Komvux sunt gratuite. In functie de scoala si comuna, la cursul Sfi se impart materiale didactice in ideea ca elevul sa nu fie supus la cheltuieli. Transportul si-l plateste fiecare din propriul buget. Dupa ce termina Sfi-ul, deci incepand cu nivelul Grundläggande, elevul poate primi ajutor financiar pt studii (daca indeplineste conditiile). Manualele care se pretind de catre scoala respectiva plus transportul plus cafeaua/sucul din pauze sunt pe cheltuiala elevului.loredana a scris:
As prefera sa imi permit sa studiez Komvux-ul cu toate etapele sale si pentru ca nu stiu cat dureaza in timp nu stiu daca si finantele ne vor surade. Vom vedea.
Chiar crezi ca vei primi de la profele cu care vei studia Sfi informatiile necesare spre o mai buna orientare pe mai departe? Gresit, daca asa consideri... N-au nicio legatura unele cu altele. Profele de la Sfi au raspundere si cunostinte numai pe felia lor din tot acest sistem imens de invatamant. In rest, sfatul meu din proprie experienta ar fi sa "nu le incurci" cu intrebari prea picante pt ca mai mult "le bagi in ceata... si ele pe tine apoi". Vei observa mai tarziu ca pt fiecare curs/program exista o persoana special desemnata pt a oferi informatii, studievägledare. De la persoana respectiva afli in general cele mai exacte informatii legate de un anumit curs.loredana a scris:
Am mai inteles, tot de pe net, ca exista si programul Svenska for pedagoger…poate ai cunostinte despre…oricum cred ca vom primi sprijin spre o buna orientare de la profesorii SFI.
Sunt o groaza de programe / cursuri de pedagoger / pedagogiska kurser sau lärare / lärare utbildning in multe orase si orasele din Suedia. Pt inscrierea la un curs sau program de acest gen, iti trebuie cel putin diploma de SvenskaB (förkunskapskrav - cerinte pt inscriere). Cateva exemple:
Lund Universitet - http://www.lundsuniversitet.se/o.o.i.s?id=320&lukas_id=PEDA12
Göteborgs Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik - http://www.ipd.gu.se/
Malmö Högskola - http://www.edu.mah.se/LALAK/syllabus/
Malmö Högskola - http://www.mah.se/ks/aspirantlarare (un program care, in principiu, te pregateste, pt a deveni profesor in Suedia; una din conditiile de inscriere la program este sa ai cel putin 2 ani de studii superioare la tine in tara echivalate ulterior in Suedia; cursul este adresat numai emigrantilor)
Cursurile de stat sunt gratuite, cel putin pt noi cei din EU. Costuri: transport, manuale (cu putin noroc le poti achizitiona si la mana a doua) plus alte rechizite, mancare, cafeaua sau sucul din pauza si altele in functie de necesitati. Poti solicita acel ajutor financiar pt studii de la CSN, dar sunt si acolo diverse conditii de indeplinit ca sa-l obtii. Informatii despre CSN se gasesc la rubrica corespunzatoare pe Forum.loredana a scris:
as avea si o intrebare, poate usor stupida, dar cu raspuns important pentru mine: cam cat valoreaza financiar un an de studiu universitar aici?
Cu placere ... Mult succes in "jungla de invatamant suedeza"!loredana a scris:
Iti multumim…doar de bine!
eliza- membru senior
- Numarul mesajelor : 82
Data de inscriere : 13/05/2009
Localizare : Sverige
Subiecte similare
» Limba suedeza - Comvux, SFI, Folkuniversitetet, cursuri, programe?
» Facultatea
» CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii
» cosmetica in Suedia
» Transport marfa Suedia-Romania-Suedia
» Facultatea
» CSN, Studiemedel - Ajutor financiar pt studii
» cosmetica in Suedia
» Transport marfa Suedia-Romania-Suedia
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|
Mar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku
» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
Mier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel
» Numere personale in Suedia (personnummer)
Joi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox
» Şcolarizare/perfecţionare angajat
Sam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov
» Locuri de munca Suedia
Lun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip
» Caut chirie in Goteorg
Dum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex
» Infiintare firma.
Vin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc
» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
Lun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit
» autoturism inmatriculat in Romania
Dum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X