Forum Suedia Info
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Flux RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Ultimele subiecte
» Impozitarea in Suedia
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyMar Iul 10, 2018 9:03 am Scris de haiku

» Fanfare Ciocarlia in concert la Stockholm pe 15 iulie 2018
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyMier Iul 04, 2018 1:21 am Scris de cocoshel

» Numere personale in Suedia (personnummer)
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyJoi Noi 30, 2017 2:24 am Scris de Roxyrox

» Şcolarizare/perfecţionare angajat
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptySam Oct 14, 2017 7:16 am Scris de costel igorov

» Locuri de munca Suedia
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyLun Sept 11, 2017 5:34 am Scris de mihaelaiosip

» Caut chirie in Goteorg
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyDum Iul 23, 2017 4:10 am Scris de fratilaalex

» Infiintare firma.
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyVin Iul 07, 2017 6:00 pm Scris de marcellmc

» Emigrare in Suedia? Informatii si discutii pro si contra.
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyLun Apr 10, 2017 4:53 am Scris de 1parazit

» autoturism inmatriculat in Romania
Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii EmptyDum Mar 26, 2017 12:24 am Scris de megan6X

Cine este conectat?
În total sunt 4 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 4 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectați a fost de 160, Sam Oct 05, 2024 1:24 pm
Reclama ta aici

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii

+17
Florin (alias Vikingul)
eliza
Solstice
costel igorov
krism
panaia
david29
cristian_d
monicahnd
GeorgianaLaura
virgil
roxypoxy20
brigadir
arrall
cocoshel
dady3_0
danaque
21 participanți

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Am reusit in final sa obtin numere personale

Mesaj  Berbecut Sam Feb 11, 2017 10:20 pm

Dragilor,

Acum ca am reusit sa-mi obtin personnummer-ul, vreau sa impartasesc cu voi toti acesti pasi, poate astfel va pot fi de ajutor pe viitor.
Intrucat sunt inca in Romania si nu am un loc de munca pe perioada nedeterminata in Suedia, am aplicat la Skatterverket in varianta Fonduri proprii / Resurse suficiente.
Pentru a solicita numerele personale este nevoie sa va prezentati la biroul Skatterverket cu urmatoarele documente:
- cerere tip (se completeaza direct la ghiseu)
- pasaport biometric
- certificat de casatorie (in original)
- extras cont de la o banca din Romania (minim 15.000 euro/persoana). Pe langa original, recomand sa aveti si o traducere legalizata in limba suedeza.
- formular asigurare medicala S1 valabil 1 an (in original)
Asa cum am spus, toate aceste documente trebuie sa fie in original. Functionarul Skatterverket va face copii conform cu originalul si apoi vi le inapoiaza.
Perioada de asteptare oficiala este intre 1 saptamana si 12 saptamani. Eu am depus documentatia la sfarsitul lui noiembrie si am primit personnummer-ul la inceputul lunii februarie (a durat aprox. 10 saptamani). Trebuie sa recunosc ca este o perioada destul de aglomerata la Skatterverket si probabil si in urma insistentelor mele (am trimis peste 5-6 e-mail-uri numai anul acesta), am primit prin posta la adresa mea din Suedia confirmarea numerelor personale.

Vis a vis de documente, o sa incerc sa detaliez cate aspecte:
1. Pasaport biometric. Se poate si cu pasaport simplu, dar daca doriti sa evitati unele intrebari sau daca doriti sa obtineti ulterior cat mai repede ID-Kort-ul va recomand pasaportul biometric
2. Certificat de casatorie in original. Este important sa fiti casatoriti de cel putin 2 ani pentru a nu avea probleme la depunerea documentatiei
3. Extrasul de cont in original de la o banca din Romania (min 15.000 euro/persoana). Suma e confirmata de Skatterverket in urma corespondentelor avute cu ei in prealabil prin e-mail. Eu am atasat de asemenea la documentatie si traducerea autorizata in Suedeza.
4. Formular S1. Acesta ar trebui sa il obtineti de la CAS din judetul in care locuiti in Romania doar daca indepliniti urmatoarele criterii:
- sa aveti la momentul depunerii cererii pentru S1 un loc de munca stabil in Romania cu contract pe perioada nedeterminata (cu o perioada de minim 5 ani fara intreruperi, indiferent ca ati lucrat intr-o singura companie sau mai multe). Va trebui sa prezentati o adeverinta de la angajator precum ca ati platit la zi taxele catre CAS. O gasiti pe site-ul CAS dar posibil sa o detina si compania la care lucrati. Este foarte important sa declarati in fata reprezentantului CAS ca pe perioada de valabilitate a formularului S1 (1 an) o sa va pastrati locul de munca in Romania si veti continua sa platiti asigurarile sociale de sanatate, ceea ce se si intampla in cazul meu. In plus, o sa va ceara si copie conform cu originalul dupa contractul de munca pe perioada nedeterminata.
- de asemenea, pentru a va elibera formularul S1, CAS-ul o sa va solicite si o dovada a schimbului de resedinta. Este o declaratie notariala facuta in Suedia de proprietarul locuintei care intentioneaza sa va ia in spatiu. Este important sa aveti o cunostinta in Suedia care va poate ajuta cu o astfel de hartie. Declaratia se da in fata notarului suedez (notarius publicus) si costa aproximativ 400k. Acesta declaratie trebuie tradusa in limba romana de catre un traducator autorizat (nu este nevoie sa fie si legalizata). Acest lucru il puteti face oriunde in Romania sau Suedia.
- de la momentul depunerii cererii la CAS (cu toate actele in regula), vor trece aproximativ 30 zile pana cand veti primi formularul european S1 (fost E106). Cum am mai mentionat, este foarte important ca perioada de valabilitate sa fie de cel putin 1 an. Ridicarea formularului se va face prin prezentare directa si nu prin posta sau e-mail. Daca nu sunteti disponibili, poate merge altcineva dar trebuie sa aiba procura de la notar.

Problema mea cea mai mare a fost obtinerea acestui formular S1 (detalii in mesajele precedente din nov-dec 2015). Desi am incercat timp de cateva luni sa obtin acest formular in judetul in care locuiesc, din pacate nu am primit nici un suport dorit de la reprezentantii locali, raspunsul CAS fiind unul simplu: Nu sunteti eligibil pentru a obtine acest formular. Aveti nevoie de formularul A1 de la Casa de Pensii. Am intrebat: Cum pot obtine acest formular ? Raspuns: Doar daca sunteti detasat din Romania in Suedia (cu locul actual de munca de firma la care lucrati), ceea ce din pacate nu era cazul la mine.
Ce am facut in continuare ?
1. M-am interesat la CASMB (Casa de Sanatate a Municipiul Bucuresti) daca pot obtine formularul S1, iar raspunsul telefonic a fost unul surpriza: Da, puteti obtine formularul S1 pentru schimbul de resedinta, fara formularul A1 si fara contract de detasare, dar din pacate dumneavoastra trebuie sa solicitati formularul S1 la CAS din judetul in care locuiti. Ca atare, am ajuns iarasi in punctul din care plecasem initial acum 6 luni...(acel moment 22, sau cum spunea Cocoshel: Cuiul lui Pepelea).
2. Deci singura sansa pe care o aveam era sa devin asigurat la CASMB. Pentru a putea fi asigurat al CASMB a trebuit sa solicit companiei la care lucrez (norocul meu a fost ca are sediul central in Bucuresti !!) se ma inregistreze ca platitor de asigurare la CASMB. Ca atare, am renuntat la medicul de familie din orasul in care locuiesc, mi-am cautat medic de familie in Bucuresti, am asteptat aproape 2 luni sa apar in baza de date a CASMB si apoi am venit cu documentatia pentru obtinere formular S1. Toate aceste demersuri m-au costat cateva luni bune si implicit multe drumuri facute...(medic familie, vizita de informare, depunere documentatie, ridicare documentatie, etc).

Intr-un final, dupa multe luni de asteptare, important este ca am reusit si sunt in situatia in care pot impartasi cu voi aceasta experienta.
Dupa 1 an de zile am ajuns la concluzia ca este mai usor sa iti gasesti un loc de munca in Suedia si sa obtii imediat personnummer-ul decat sa aplici pentru varianta in care am aplicat eu: Fonduri personale si formular S1 din Romania.
In cazul meu (pentru ca nu ma grabeam) am mers pe varianta mentionata.
Sper ca informatiile mentionate va pot fi de folos pe viitor.
Lycka Till!
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Numarul mesajelor : 7
Data de inscriere : 16/11/2015

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Re: Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii

Mesaj  cocoshel Vin Dec 11, 2015 2:57 am

Cuiul lui Pepelea este in mod clar:
Cine suporta cheltuielile medicale, cele care nu sunt urgente. Pe baza formularului S1 Romania va deconta cheltuielile medicale la tariful suedez, un scenariu de groaza pentru bugetul sanatatii din Romania. Cu siguranta ar fi multi doritori de asistenta medicala la nivel de Europa occidentala in Romania. Daca ar fi usor probabil ca Romania nu ar mai ramane doar fara medici si asistente (educati pe banii Romaniei) ci si fara bolnavi. Europa occidentala doreste libera circulatie doar pentru europenii care aduc venituri, cei care produc cheltuieli nu sunt doriti.

Momentan Försäkringskassan analizeaza si reanalizeaza  apartenenta la sistemul de asigurari suedez pentru orice beneficiu solicitat de catre cetatenii europeni care au drept de sedere. Simpla omitere de a bifa o rubrica intr-o cerere destul de complicata poate creea cosmare birocratice si intirzieri mari la plata. Pentru o mama in concediu de maternitate care nu are rezerve materiale intirzierea de plata si neplata facturilor de chirie poate avea consecinte dramatice.

In cazul tau as incerca sa deschid o firma in Romania si sa ma detasej singur in Suedia unde poti sa deschizi un punct de lucru al firmei din Romania. O varianta care implica ceva cheltuieli dar nu vad alta solutie.

Succes!
cocoshel
cocoshel
Admin

Numarul mesajelor : 372
Data de inscriere : 29/04/2009
Localizare : Stockholm

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Sfat pt obtinere S1

Mesaj  Berbecut Mier Dec 09, 2015 2:29 am

Dragilor,

Au trecut aproape 2 saptamani de la postarea mesajului meu (27 nov) si din pacate nu am rezolvat problema.
Va multumesc si raman cu speranta ca totusi mai exista cineva care a trecut prin situatia mea, a obtinut formularul S1 de la CNAS si imi poate da un sfat..
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat ref la S1 (E106) - noutati

Mesaj  Berbecut Vin Noi 27, 2015 6:35 am

Dragilor,

A ramas ca revin cu noutati .. dar din pacate nu sunt deloc incurajatoare....

Pentru a obtine Person Nummer-ul, singura alternativa pentru mine este sa aplic pentru varianta Self sufficient adica sa demonstrez ca ma pot intretine singur 1 an.
Conform site-ului ..cei de la Skatteverket imi solicita in mod expres asigurare medicala publica sub forma formularului S1.

http://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/movingtosweden/citizenofeueeacountry/youareselfsufficient/youaremovingbyyourself.4.3810a01c150939e893f41fe.html#sjuk

Din pacate aici apare problema: CNAS din judetul in care locuiesc nu doreste sa imi elibereze formularul S1 (fostul E106) decat daca sunt detasat in Suedia cu contract de munca. Practic trebuie sa demostrez ca lucrez la o firma din Romania pentru un punct de lucru din Suedia ceea ce nu pot sa fac. Rationamentul celor de la CNAS ar fi ca nu au siguranta ca voi ramane angajat la firma din Romania si voi plati asigurarea la CNAS pe parcursul celor 12 luni cat este valabil formularul S1.
Mai mult decat atat, am sunat la CNAS din Bucuresti sa vad si care e punctul lor de vedere. Surpriza a fost ca acestia sa-mi spuna ca nu e nevoie de contract de detasare si ca e suficienta o declaratie pe propria raspundere precum ca sunt de acord sa mi se retraga formularul S1 daca plec din Romania si nu mai platesc aici asigurarea de sanatate. Am mers din nou la CNAS in judetul in care locuiesc, i-am confirmat reprezentantului CNAS din judet ca la Bucuresti se acorda S1 fara contract de detasare, iar consilierul juridic de la CNAS din judet a sunat la sediul central CNAS si a primit raspuns negativ: "Nu se poate". In plus, reprezentanta CNAS de la sediul central a spus ca cei de la CNAS din Bucuresti nu cunosc legea si comit o ilegalitate acordand S1 fara detasare..

Revin cu intrebarea pt. toti cei care au ajuns in Suedia pe cont propriu in ultimii 5 ani:
- Ati reusit sa obtineti formularul S1 (E106) de la CNAS din Romania fara sa vi se ceara un contract de detasare ?
- Daca da, cum ati facut ?

A-si aprecia enorm daca m-ati putea ajuta cu astfel de informatii...

Va multumesc la toti !
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Re: Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii

Mesaj  Berbecut Sam Noi 21, 2015 5:14 am

Multumesc Cocoshel pt mesaj !
Nu am rezolvat inca problema dar se pare ca ar fi o totusi solutie vis a vis de obtinerea formularului S1.
Pe langa posibilitatea de a pleca cu detasare (caz la care nu ma incadrez), am aflat (sunand la CNAS Bucuresti) ca exista si posibilitatea de a obtine S1 prin procedeul schimbarii de resedinta. Intrucat reprezentatii CNAS din judetul in care locuiesc nu cunosc detalii privind aceasta a doua speta, a ramas ca juristul CNAS din teritoriu sa se intereseze la CNAS "Centru" si sa-mi comunice "daca se poate sau nu"...Cert este ca daca CNAS Bucuresti a eliberat S1 pt schimbarea de resedinta atunci nu vad de ce nu ar face-o si cei din teritoriu..Ori au incalcat legea cei din Bucuresti, ori cei de la judet nu cunosc speta....
In momentul in care am vesti noi o sa vi le impartasesc.
Multumesc inca o data !
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mier Noi 18, 2015 2:16 am

Berbecut a scris:Va salut dragi romani si va multumesc pentru toate informatiile postate aici !

Intentionez sa emigrez in Suedia iar pentru a obtine person nummer-ul (ID card) din aceasta tara trebuie sa depun o serie de documente la Agentia de Taxe din Suedia (skatteverket).
Unul din aceste documente il reprezinta formularul S1 (fost E106) emis de Casa Nationala de Aigurari de Sanatate din Romania.
Astazi 16 Noiembrie am fost la CNAS si am solicitat acest formular.
In momentul de fata sunt angajat in cadrul unei companii multinationale din Romania de aproximativ 14 ani, cu toate taxele platite la zi.
Pentru a intra in posesia acestui document, functionara de la Dep. Juridic mi-a solicitat urmatoarele documente:
- Dovada de resedinta in Suedia (act notarial ca pot fi luat in spatiu de catre un cetatean al acestei tari)
- formular A1 de la Casa de Pensii (Atestat privind legislatia aplicabila)
- Contract de munca actual la compania din Romania
- adeverinta de la locul de munca actual precum voi fi detasat in Suedia 1 an de zile

Din pacate, adeverinta de detasare nu o pot obtine deoarece in momentul in care voi pleca in Suedia va trebui sa imi dau demisia de la compania la care lucrez. Practic cei de la CNAS nu doresc sa imi elibereze formularul S1 deoarece nu au siguranta faptului ca eu imi voi achita contributiile la sanatate in continuare si dupa data demisiei din compania din Romania.

Intrebarea mea este: pot plati in avans pe 1 an de zile contributia de la CNAS in Romania astfel incat acest lucru sa substituie lipsa adeverintei de detasare ?

Exista o alta solutie sa obtin fromularul S1 in conditiile in care acum sunt angajat dar este posibil ca peste cateva luni cand voi pleca in Suedia sa nu mai am loc de munca in Romania ?

Va multumesc mult !
Berbecut

Presupun ca vrei sa sa emigrezi in Suedia ca cetatean european cu resurse suficiente de intretinere. Formularul S1 este un fel de moment 22, autoritatile suedeze vor intii formularul S1 inainte de a te inregistra cu adresa in Suedia iar autoritatile romane vor intii adresa in Suedia si apoi elibereaza formularul S1. Acest formular S1 este mai usor de obtinut in special pentru pensionarii care vor sa se mute in alta tara europeana. Situatia este clara, statul care plateste pensia este cel care asigura social si medical cetateanul.
Dovada de resedinta in Suedia este una din dilemele tale. Daca ar cere doar un act notarial de luare in spatiu de catre un rezident din Suedia ar fi ideal. Este usor de obtinut, doar o declatie pe proprie raspundere, poate fi facuta la orice notar suedez inclusiv in limba romana si costa aproximativ 40 euro. Daca vor dovada de domiciliu de la oficiul de taxe suedez ar exista mai multe alternative de obtinere a unui act de domiciliu.

Daca vei rezolva situatia intr-un fel am fi recunoscatori daca ai posta modalitatea de rezolvare a situatiei. Ar fi folositor pentru compatriotii care se afla in situatia ta.

Toate cele bune!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat ref la S1 (E106)

Mesaj  Berbecut Lun Noi 16, 2015 2:05 am

Va salut dragi romani si va multumesc pentru toate informatiile postate aici !

Intentionez sa emigrez in Suedia iar pentru a obtine person nummer-ul (ID card) din aceasta tara trebuie sa depun o serie de documente la Agentia de Taxe din Suedia (skatteverket).
Unul din aceste documente il reprezinta formularul S1 (fost E106) emis de Casa Nationala de Aigurari de Sanatate din Romania.
Astazi 16 Noiembrie am fost la CNAS si am solicitat acest formular.
In momentul de fata sunt angajat in cadrul unei companii multinationale din Romania de aproximativ 14 ani, cu toate taxele platite la zi.
Pentru a intra in posesia acestui document, functionara de la Dep. Juridic mi-a solicitat urmatoarele documente:
- Dovada de resedinta in Suedia (act notarial ca pot fi luat in spatiu de catre un cetatean al acestei tari)
- formular A1 de la Casa de Pensii (Atestat privind legislatia aplicabila)
- Contract de munca actual la compania din Romania
- adeverinta de la locul de munca actual precum voi fi detasat in Suedia 1 an de zile

Din pacate, adeverinta de detasare nu o pot obtine deoarece in momentul in care voi pleca in Suedia va trebui sa imi dau demisia de la compania la care lucrez. Practic cei de la CNAS nu doresc sa imi elibereze formularul S1 deoarece nu au siguranta faptului ca eu imi voi achita contributiile la sanatate in continuare si dupa data demisiei din compania din Romania.

Intrebarea mea este: pot plati in avans pe 1 an de zile contributia de la CNAS in Romania astfel incat acest lucru sa substituie lipsa adeverintei de detasare ?

Exista o alta solutie sa obtin fromularul S1 in conditiile in care acum sunt angajat dar este posibil ca peste cateva luni cand voi pleca in Suedia sa nu mai am loc de munca in Romania ?

Va multumesc mult !
Berbecut

Berbecut
membru
membru

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty S1, rezolvat.

Mesaj  dorina Joi Apr 19, 2012 1:46 am

Tackar Cocoshel pentru lamuriri suplimentare!Asa e, ca te cam apuca stresul cu actele astea, din orice parte loveste el. Cine plateste, intrebarea cheie!? Platim din buzunar,in caz de vre-o problema, alta solutie nici c-ar fi. Dar s-a rezolvat.. Mama are doua asigurari de sanatate chiar.. Si aici as dori un sfat de la voi, cei care au cunostinta cit de cit in segmentul asta. Deci ea detine acum la ea un Carnet de asigurat din Romania de la Cnsas, judetean, de pe vremea cind a lucrat acolo, anii de munca din tara natala. E un carnet albastru,un model vechi fara stelele EU.., dar este totusi asigurata cu el. Are si S1 din It. adica un card de plastic albastrui.. de data asta cu stelele EU pe el. Cum o fi mai bine sa procedam cind "il deranjam" pe functionarul de la Skattevk. data viitoare.. casa evitam sa ne mai iritam in cercul asta? Sa arate ambele asigurari sau doar pe-asta ultima adica asigurarea S1?
Intre timp am scris si o garantibrev pentru Skattevk., ca sa vada citi bani i se transfera ei lunar pentru nevoi personale iar chiria, mincarea sunt asigurate de fiica si de sotul acesteia. Banii vor fi virati pe cont bancar din Romania, am rezolvat si cu asta.Pina va primi p.nr. suedez si asa va putea deschide un cont la obanca suedeza, cont unde se va continua transferul banilor.. Pina atunci,trebuieste obtinut p.nr. Poate de data asta sint citeva sanse.......

dorina
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 4
Data de inscriere : 12/04/2012

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Sam Apr 14, 2012 1:32 am

dorina a scris:Actele astea impiedica tot........
Functionara de la Skattevk. era cam stressata in ziua aia si de aici si felul in care ne-a vorbit.. nici macar la comanda nu reusea sa mai zimbeasca. Si eu eram asa de stresata..si tot incercam sa ii dau explicatii. Si doar vorbeam aceiasi limba dar in zadar, fiecare intelegea ce voia. Am multe pe cap acum ca tot omul cu munca, familie, facturi de platit si altele..
Functionarul nu este decit un paznic al sistemului care nu are puterea decit sa decida in limitele impuse de lege. In situatia asta chiar daca vorbeati aceiasi limba fiecare avea interese diferite. Cetateanul solicitant sa-si atinga scopul cit mai repede si fara bataie de cap iar functionarul sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Inteleg perfect ca fiecare intelegea ce vrea Smile

Uniunea europeana are un sistem complicat si birocratic.Si sistemul romanesc sau suedez este complicat si greu de inteles pentru cetateanul de rind indiferent de nationalitate. Fiecare avem o multime de probleme probleme personale:munca, familie, facturi de platit si mai vrem sa ne si realizam pe plan personal.Ideal ar fi ca totul sa fie simplu, sistemul sa stie totul despre situatia fiecaruia iar numeroasele sisteme birocratice de evidenta a populatiei, asigurari sociale, de sanatate etc sa interactioneze automat in asa fel incit totul sa fie simplu si fara bataie de cap. In Suedia, tara cu cel mai bine informatizat sistem din lume s-a ajuns partial la aceasta situatie. Oamenii au insa o problema cu asta :integritatea personala, de ce trebuie sa fii inregistrat in asa de multe registre si baza de date.
Si totusi...cind te muti dintr-o tara europeana in alta se naste intrebarea: de ce ar trebui Suedia sa plateasca nota de plata pentru cheltuieli cu ingrijirea medicala sau siguranta sociala pentru un cetatean care nu a cotizat la finantarea sistemului suedez. Aceiasi intrebare si-o pun toate statele europene. Pina nu incepi sa cotizezi la sistemul suedez, nota de plata pentru cheltuieli cu sanatatea o plateste statul in care esti asigurat si ai cotizat (Italia in cazul de fata). Formularul european S1 este de fapt o adeverinta care stabileste cel mai important aspect: cine plateste?
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Care oficiu, Skattevk. ori Migrationsvk.?

Mesaj  dorina Joi Apr 12, 2012 10:27 pm

Multumesc mult Brigadir pentru anumite lamuriri! O sa para-citesc acele linkuri sa rezolv in final cu actele pentru mama. Ea si-a luat niste zile de concediu din urma adunate si la inceputul lui iun. se sfirsesc.Deci va trebui sa revina in It atunci. A venit initiial cu scop de vizita si din cauza asta eu si sotul am cam fost luati prin surprindere cind am incercat sa-i facem si acte aici.Adevarul e ca nu prea ne-am informat din timp si nu am citit in paginile Skattevk. si Migrationsvk. ce, cum..Ma gindesc numai la binele ei, sa ii rezolv sederea si in Suedia, chiar daca ea nu este inca hotarita ca va ramine definitiv aici.Dupa ce s-a obisnuit cu toate cele in ani si ani in alta tara, e foarte greu acum pentru ea sa schimbe totul. Eu o inteleg dar vreau ca ea sa fie mai aproape de mine,sa ne ajutam una pe alta. Stie ital. si ceva eng. si aminceput sa o invat suedeza de baza, cifrele, salutul, cuvinte simple de zi cu zi.Am vorbit deja si pentru un loc de munca, cred in mare ca se rezolva si cu asta.
Actele astea impiedica tot si apoi ea trebuie sa se decida daca ramane sau nu in Suedia. Va reveni in It. sa isi inchida acolo socotelile,daca rezolvam cu actele aici. O sa vad cum o conving pina la urma, ca este mai bine in Suedia decat in It. Dar nu pot sa si decid pentru ea. Dar inteleg ca ii este nemaipomenit de greu sa rupa toate legaturile ei cu cealalta tara.
Functionara de la Skattevk. era cam stressata in ziua aia si de aici si felul in care ne-a vorbit.. nici macar la comanda nu reusea sa mai zimbeasca. Si eu eram asa de stresata..si tot incercam sa ii dau explicatii. Si doar vorbeam aceiasi limba dar in zadar, fiecare intelegea ce voia. Am multe pe cap acum ca tot omul cu munca, familie, facturi de platit si altele.. Am scris cam incilcit, poate nu s-a inteles asa de bine, scuze pentru.. Eu nu sunt cu scrisul ci cu cifrele, contabila de meserie. Mama are nevoie de cont nou bancar din Romania, cont in care eu si sotul sa-i putem vira banii si Skattevk. sa verifice apoi si sa socoteasca. In plus eu si sotul trebuieste sa aratam la Skattevk. hirtii cu veniturile pe ultimile sase luni. Asa vrea Skattevk. sa se convinga ca avem finante sa o intretinem.
Are niste asigurari de sanatate, o sa ma uit eu mai atent sa vad ce fel de.. iar asigurarea S1 o va obtine din It. Ca sa o obtina ii trebuie un act cu mutatia ei in Suedia si de asta am intrebat daca nu ar fi bine sa facem un drum la oficiul Migrationsvk. Se va gasi o solutie sper..pina la urma in avantajul nostru..

dorina
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Pentru cei interesati

Mesaj  brigadir Joi Apr 12, 2012 10:21 am

Pentru toti cei interesati.

"Vilket intyg behöver jag för att registrera mig för vård om jag bor i ett land men är försäkrad i ett annat (S1-intyg)?

Om du bor i ett EU-land, Island, Norge, Liechtenstein eller Schweiz men är försäkrad i något annat av dessa länder, måste du registrera dig för vård i bosättningslandet med hjälp av ett S1-intyg.

Det gäller främst pensionärer som bosätter sig utomlands, men rekommenderas även för de familjemedlemmar som en migrerande arbetare lämnar kvar i sitt ursprungsland och som omfattas av socialförsäkringen i arbetstagarens nya land.

S1-intyget ersätter E106-, E109-, E120- och E121-intygen."

Link>>>>>>>>>

Alte linkuri si documente:
https://docs.google.com/open?id=1KCnTm2bZZFK9PTwjQdJ7dq-l6JMJckprboGwQWOuJpwUBTip7VlyXlknYM-x

http://www.cnas.ro/cardul-european/modalitatile-de-eliberare-si-utilizare-a-cardului-european

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=563&langId=sv

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=sv&catId=559

Si vestitul document S1:

https://docs.google.com/open?id=1oUIBk747_pbr6feVw4RyCnYGodH9-_zFZGrYYQ_IO1GJJf4O_KuGvXbS5Ljc

Este bine de retinut ca legea presupune ca fiecare cetatean EU sa fie asigurat (social) in tara DE REZIDENTA si nu cum am inteles ca a explicat idioata de la SKV ca in tara in care aceasta are cetatenie.(un cetatean nu poate fi asigurat concomitent in doua tari numai in tara in care munceste sau de unde isi ia pensia)
In cazul tau, Dorina, mama ta lucrand in Italia "la alb" si venind de acolo rezulta ca a platit taxe sociale, deci exista in baza de date a asigurariolor sociale de acolo. Logic ar fi sa obtina din Italia acest document.

Succes.
brigadir
brigadir
Admin

Numarul mesajelor : 121
Data de inscriere : 28/05/2009

http://brigadir.suediainfo.se/

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Care oficiu, Skattevk. ori Migrationsvk.?

Mesaj  dorina Joi Apr 12, 2012 8:15 am

Salutari la toti pe suediainfo.se! Locuiesc impreuna cu sotul de citiva ani in Suedia.Mama mea se afla acum in vizita la noi, dar as vrea sa ii fac acte aici.Poate in viitor este folositor. A lucrat multi ani in It. si al negru si cu acte inregula si e rezidenta acolo.In jur de sase ani cu acte a muncit. Ce imi da batai de cap acum, este ca am fost cu ea zilele trecute la oficiul Skattevk. si o dna functionara in virsta si cam repezita pentru ca nici macar nu avea rabdare sa asculte ce aveam sa spun,a decis in final ca nu se poate acorda p.nr. mamei pentru ca nu respecta conditiile. Eu si sotul am explicat ca o vom intretine,deci finante sint. Dar si asa,degeaba, doamna a spus mai departe ca sunt o gramada de alte chestii care trebuiesc rezolvate, adica hartii la dosarul mamei precum: asigurare S1(aici blocaj.. nu stiam de asigurarea S1 pina nu am citit pe forum, de cind asigurare S1?) iar mama nu are nici o asigurare de sanat. cu ea de la vre-un loc de munca.
O alta problema este cardul bancar si nu orice fel de card, adica ea sa aiba cont si automat card din tara in care este cetatean,Romania si ea nu mai are cont acolo de ani buni. Cardul ii trebuie,din ce am priceput noi, pentru ca Skattevk. sa verifice ce sume de bani viram eu si sotul pentru ea lunar si se face calcul apoi. Era cel mai simplu cu un card suedez, dar fara p.nr. este imposibil sa faci cerere la banca.O sa faca si un drum in Romania ca sa isi deschida nou cont. Noi am spus la Skattevk. ca ne adresam si celor de la Migrationsvk., si poate acolo obtinem drept de sedere pentru parintele meu, daca demonstram ca o sustinem financiar. Dna cea putin.. scuze de limbaj, salbatica, de la Skattevk. a spus nu, sa nu ne ducem la Migrationsvk. ca nu are rost, pentru ca mai intii se cere p.nr suedez si dupa asta se solicita dreptul de sedere. Am citit pe forum cum ca alte persoane au procedat invers, adica mai intii la Migrationsvk. si apoi la Skattevk.. Drumul pina la urma care e, daca cineva are vre-o idee? Am intrebat si pe altii dar din pacate nu am primit lamuriri de nici o culoare. O sa sun totusi si la consulatul It. pentru acea asigurare S1 sa vad cum trebuieste rezolvat cu ea, daca cei de acolo stiu.. Multumesc anticipat....

dorina
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Doresc sa vin in suedia

Mesaj  mona abc Lun Dec 26, 2011 12:03 pm

Buna! suntem o familie cu doi copi care am vrea sa ne stabilim in Suedia vrea sa imi spunteti cei 250-000 kr sunt obligatori si pentru copi sau numai pt adulti?
Asigurarea medicala totala trebuie pt fiecare membru in parte?

Daca cineva stie si poate sami raspunda va multumesc!

mona abc
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 1
Data de inscriere : 26/12/2011

Sus In jos

Mesaj  Florin (alias Vikingul) Dum Dec 18, 2011 3:10 pm

Haiducule , esti curajos, neinfricat ?
atunci fratie pleaca din europa , ca ue e pe kakao de mult si va fi vai si amar curand .
Vrei sa te ingrasi ca mine la 110 kg de stress , cand o sa vezi ca iarna e lumina doar 5 ore loll ..........si tine 6 luni ?
crezi sau nu , eu pescuiam la sf lu aprilie , si in spatele meu era zapada 2 m , ha ha ha .
cauta frate o insula ceva , unde nu a pasit nici tiganu, nici talibanu , nici maimuta si nici femeile ninja , si nici cei halesc orez toata ziua ....fati o cabana si fii fericit cu familia . ce atata alergatura si cheltuiala , doar traiesti doar o viata .

Florin (alias Vikingul)
membru
membru

Numarul mesajelor : 29
Data de inscriere : 01/11/2011

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Multumiri

Mesaj  HaiducAlb Dum Dec 18, 2011 8:17 am

Multumesc frumos pentru cuivntele alese. In scurta perioada am apucat sa merg intr-un astfel de loc...cu pescuit...cu padure...e frumos chiar foarte....am stat putin..am si ajuns tarziu e adevarat si pe la 16:00 se intuneca....a nu se intelege gresit...e superb in Suedia...cred ca nu m-am mai simtit atat de bine de foarte demult...insa .conform topicului am discutat problemele la zi ca sa zic asa....si e adevarat aia cu tiganii care canta pe la metrou...primele 3 zile am stat la Stay At in Kista chiar la galerie....chiar la metrou erau cantaretii..apoi in Slussen la fel....si in orasul vechi...so I get familiar. Revenind la subiect.....putina ordine ce Dumnezeu....statutul asta de persoana cu venituri proprii efoarte discutabil si spinos...acum ca sa iau si partea suedezilor..oamenii zic asa: la ce-ti trebuie tie personnummer daca nu muncesti sau nu depui vreo activitate taxabila?eu zic asa..e corect dar atunci nu ma mai lasa sa cred ca pot aplica pt uppehallsrat si sa ma hranesc cu iluzii.....next time stim care e treaba...contract de munca pe minim 6 luni sau persoana care ofera servicii (aici mai e de sapat) sau iti faci firma...si atunci tovarasii nu mai au de ce sa nu-ti dea numarul pt ca trebuie sa platesti taxe....punctAsta cu pensionarii studentii si persoane cu venituri ramane subiect de controversa...pt ca iarasi daca iau partea suedezilor pot zice: vino viziteaza si cara-te....credeti-ma..nu sunt venit cu pluta nici eu...inteleg punctele de vedere ale ambelor parti..nici macar treaba care mi s-a spus ca suedezii sunt rasisti nu o cred...am fost tratat cu f mult respect si consideratie peste tot. Ma cam oftic ca exact cu 2 zile inainte sa aplic a venit circulara aia la Skatteverket..si oamenii nu au chef de interpretari sau alte alea.

HaiducAlb
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 21/09/2011

Sus In jos

Mesaj  Florin (alias Vikingul) Mier Dec 14, 2011 11:36 am

Haiduc alb emigrant ......
ne pare bine ca ne.ai vizitat , nu te ingrijora de cele cateva sute de euro date pe niste hartii ...data viitoare miluiestei pe fratii nostri cantareti de la metrou , daca mai ai bani de daruit Smile)
te asteptam din nou la anul in mai , te luam pe malul baltii cu cortul si iti vei petrece timpul in suedia intrun mod foarte placut , si plin de experiente ca turist.
sa traiti bine .

Florin (alias Vikingul)
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mar Dec 13, 2011 7:23 pm

In primul rand si m-as fi asteptat sa vad asa ceva pe forum...NU EXISTA FORMULAR EUROPEAN DE ASIGURARE DE SANATATE CARE SA ACOPERE CLASA DE PERSOANA CU VENITURI PROPRII...PERIOD
Problemele ridicate de tine, HaiducAlb, sunt complicate din punct de vedere juridic. Aici vorbim de implementarea unor directive europene in legislatiile si sistemele nationale. Acest lucru este complicat chiar pentru aparatul birocratic imens din UE si statele nationale. In plus sunt schimbari aparute de curind. Interpretarea unor cazuri particulare in raport cu legislatia in vigoare se face de catre functionarii publici. Daca un cetatean este nemultumit de interpretarea legii, acesta se adreseaza tribunalului administrativ care va interpreta legea iar hotarirea are valoare de precedent in aplicarea viitoare a legii de catre functionarii publici.
Hai sa fim realisti HaiducAlb. Nu suntem un forum de juristi specializati in probleme complicate de drept si birocratie UE. Dar informindu-ne reciproc putem scapa de multa bataie de cap.
.Trebuie bagat Skatteverket in corzi referitor la S1..E106,109,121 si anume..trebuie spus clar ca nici unul din aceste formulare nu acopera cazul PVP dar ca pe site la Migrationsverket exista acordarea rezidentei uppehallsrat pentru cetateni EU PVP...mai departe..daca eu am acest drept inseamna ca am dreptul sa ma inscriu si la evidenta populatiei (folkbokforing) care asta inseamna sa poti accesa numerele personale..sau sa intri in posesia lor..scuze sunt putin obosit acum dar cam asta e ideea..ma va corecta admin..cred)
Skatteverket poate fi bagat in corzi doar in tribunalul administrativ. Exista o interpretare diferita a legii privind dreptul de sedere al cetatenilor UE de catre doua autoritati: Skatteverket si Migrationsverket. Avem sub observatie si incercam sa sustinem cu ce putem un astfel de caz pe rol in instanta.
https://suediainfo.forumgratuit.ro/t98-probleme-obtinere-numere-personale
Cam atat..in rest e superb in Stockholm area..pacat ca prea multi asylum...admin va va explica ce si cum daca va avea timp
Curios.....ai stat trei saptamini in Suedia si ai aflat statutul unor cetateni. Cum ai reusit sa tragi concluzia asta, i-ai legitimat pe toti si ai aflat ca sunt...asylum....
MAI VENITI SI VOI CU IDEI..SOLUTII..STIU CA E GREU..TIMPUL E SCURT..ADMIN E BUSY
Momentan sunt in vacanta.....am sa intru mai rar pe forum

Toate cele bune
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty A doua interventie

Mesaj  HaiducAlb Mar Dec 13, 2011 12:18 pm

Mi-aduc aminte ca am scris o groaza de intrebari, admin le-a mutat pe buna dreptate la general..etc acu ceva vreme cand eram cu flight-ul already booked si cu o strangere de inima ca voi avea probleme intr-un singur punct: acea asigurare medicala obligatorie..si am avut dreptate sa o am......
Incerc sa fiu la obiect fara povestiri de genul am dormit pe strada si cat de greu e sa-ti gasesti chirie chiar si cu banii in buzunar.
Ma bucur de asemenea pentru update de pe acest thread relativ la S1 si alte forme europene.
Am fost in Stockholm perioada 12 nov-30nov 2011..adica nu am vrut sa fiu atat de tampit sa astept autoritatile suedeze sa se lamureasca..m-am miscat repede.
Hai sa va zic un secret..stiti cand a intrat in vigoare treaba cu s-urile? ha ha ha....undeva pe 15 nov (how ironic..eu am aplicat pe 17 la Imigrari si Skatte)...asta mi-a zis un consultant de la Skatte f. amabil dar legat de maini.
Deci baietilor le-a venit o "circulara" in care scrie clar S1 sau E106,109,121...PPPPEEERRRIIIOOOD....ca sa fie clar nici macar E120 care cade sub incidenta lui S1 conform directivelor europene...stiti de ce?cautati si veti intelege de ce.
Voi fi putin critic..Cocoshel scrie corect absolut tot..dar putine solutii...si apreciere..ai acoperit cazul meu ..fara munca in ultimii 5 ani..e adevarat nu-ti da CASMB nici un formular..dar daca te gandesti bine are si dreptate...stiti de ce?
In primul rand si m-as fi asteptat sa vad asa ceva pe forum...NU EXISTA FORMULAR EUROPEAN DE ASIGURARE DE SANATATE CARE SA ACOPERE CLASA DE PERSOANA CU VENITURI PROPRII...PERIOD.

De aici pleaca tot necazul dar tot aici trebuie insistat...
SOLUTIE(desi nu as fi vrut sa fiu atat de amabil..ca sa aflu m-au costat ceva sute de euro bune plata distractiei mele in Sverige plus nervii)
1.Documentare pe directive europene cazul asigurarilor medicale pentru clasa persoanelor cu venituri proprii (PVP)
2.Trebuie bagat Skatteverket in corzi referitor la S1..E106,109,121 si anume..trebuie spus clar ca nici unul din aceste formulare nu acopera cazul PVP dar ca pe site la Migrationsverket exista acordarea rezidentei uppehallsrat pentru cetateni EU PVP...mai departe..daca eu am acest drept inseamna ca am dreptul sa ma inscriu si la evidenta populatiei (folkbokforing) care asta inseamna sa poti accesa numerele personale..sau sa intri in posesia lor..scuze sunt putin obosit acum dar cam asta e ideea..ma va corecta admin..cred)
3.Exista E104..eu azi am vorbit cu consultantul de la Skatte si mi-a zis ca nu e bun (pt ca ei nu vad decat circulara care le-a venit)..voi insista sa-l conving ca e singura forma pertinenta pentru PVP (v-am dat un fir..restul ganditi si voi de ce)
Cateva REMARCI (pana nu-mi cade capul pe keyboard)
EU kort (adica cardul european de sanatate) nu-i bun clar prin definitie..6 luni..asta inseamna uppelstillstand..ceea ce nu te inscrie la personnumer deci adio SFI
E106,109,120,121 inlocuite de S1 nu-s bune..in ordine..(muncitori,persoane dependente de muncitori,pensionari care claim pensia-de aia au si exclus-o suedezii din directiva nu-s prosti, pensionari cu fonduri suficiente asa cum a expus admin)...DECI UNDE ESTI TU PVP PE AICI? ITI SPUN EU NICAIERI.....

MAI VENITI SI VOI CU IDEI..SOLUTII..STIU CA E GREU..TIMPUL E SCURT..ADMIN E BUSY
Cam atat..in rest e superb in Stockholm area..pacat ca prea multi asylum...admin va va explica ce si cum daca va avea timp

HaiducAlb
Membru nou
Membru nou

Data de inscriere : 21/09/2011

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty ho ho

Mesaj  Florin (alias Vikingul) Vin Dec 09, 2011 5:18 am

Sunt sigur ca mos craciunul suedez , iti va da mai repede permisul de sedere Smile)
Cei de la oficiu nu au cum sati dea informatii , pt ca ei nu au habar unde este romania , de aceea cand iti spune sa astepti putin si se dau dupa colt , ei de fapt se uita pe harta uniunii europene Smile)
Daca crezi ca mos craciun exista sigur vei crede ca o sati dea permisul cat mai repede .

Florin (alias Vikingul)
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  Solstice Vin Dec 09, 2011 12:53 am

eliza a scris:Buna Solstice si bine ai venit pe forum si totodata pe meleaguri suedeze!

Nu ai de ce sa te scuzi. Forumul este creat tocmai pt discutii, pornind de la intrebari, experiente, sfaturi utile si practice (ultimele, finnd in limita a cat se cunoaste). Se face tot posibilul pt o informare cat mai corecta. Inteleg la randu-mi frustrarea prin care treci si nervii care ti-i provoaca astfel de intamplari derulate intr-un cerc vicios. Intr-o situatie asemeni cat de cat situatiei tale actuale ma aflam si eu in 2008, cand eram disperata sa primesc/gasesc o informatie valabila, cand alergam de la o autoritate la alta, cand sunam la ei si eram pusa pe timp de asteptare, cand ei zambeau si ma informau corect dar uneori si gresit, cand asteptam ca pe ghimpi un raspuns, in final ca sa-mi rezolv actele. Postarile mele de pe forum fac dovada evenimentelor care s-au tot perindat. Desi am avut ganduri la un moment sa las totul balta, nu m-am descurajat, ci am mers mai departe ceea ce te sfatuiesc si pe tine.

Daca la Skatteverket nu ai reusit inca sa-ti obtii personnummer-ul, incearca la Migrationsverket sa obtii dreptul de sedere. Nu prea am ce sa te sfatuiesc, pe cale legala, ce si cum ai putea sa procedezi. Asta deoarece tu emigrezi cu fonduri proprii iar eu am emigrat avand o relatie cu un cetatean suedez. Total diferite caile noastre si la fel si legislatia in ce priveste fiecare dosar in parte. Pe mine "nu m-au intrebat de sanatate" nici la Skatte, nici la Migra. Chiar daca am scris in ghilimele, este adevarat ca nici nu s-a pus problema de vreo asigurare de sanatate cand am solicitat personnummer, ulterior uppehållstillstånd.

Am citit si eu despre formularele acestea noi, formularele europene S1, S2 si S3 (care le inlocuiesc pe cele cu E) si intr-adevar ca sa obtii formularul S1 din Romania de la CNAS trebuie sa anexezi o serie de documente la dosar, printre care si o hartie care face dovada resedintei tale intr-o alta tara, respectiv Suedia. Exista si varianta acceptabila se pare de catre autoritatile romane (nu sunt in totalitate sigura), anume - in caz ca nu poti face dovada imediata a resedintei tale in strainatate, sa anexezi orice alt document de importanta majora (de exp: contract de munca, hartie ca studiezi aici, eventual contract de chirie precum ca te-ai mutat aici etc) care sa te poata ajuta in acest sens si astfel sa obtii in final formularul S1 (presupunand ca restul de acte necesare le ai in regula). Nu garantez 100% ca varianta de mai sus este si acceptata de catre CNAS, dar merita incercat.

Succes la Migra! Sunt convinsa ca in final iti vei obtine actele, chiar daca este destul de ambigua (dupa cum bine zici) legislatia in cazul persoanelor cu venituri proprii.

Multumesc mult pentru incurajari, Eliza!
Am fost la Migrationsverket si am depus actele dar nu am nici cea mai mica idee daca totul e in regula si cat trebuie sa astept. Am intrebat la Informatii si conform absurditatii suedeze, numai informatii nu au stiut sa imi dea. In teorie, am nevoie doar de copie pasaport, card european de sanatate si dovada bancara ca am suficienti bani sa ma intretin acolo. Dar tot in teorie, cam de aceleasi lucruri aveam nevoie si la Skatteverrket si s-a dovedit ca era insuficient.
Nu pot decat sa sper ca totul va fi bine si ca voi primi curand dreptul de sedere. Spun sincer ca m-am cam demoralizat. Nu ma asteptam sa fie totul roz dar nici chiar atat de negru. Sper sa am putere sa rezist pana la capat si sper mai ales sa merite!

Multumiri!

Solstice
membru
membru

Numarul mesajelor : 13
Data de inscriere : 25/11/2011

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty o varianta

Mesaj  eliza Joi Dec 01, 2011 8:14 am

Buna Solstice si bine ai venit pe forum si totodata pe meleaguri suedeze!

Nu ai de ce sa te scuzi. Forumul este creat tocmai pt discutii, pornind de la intrebari, experiente, sfaturi utile si practice (ultimele, finnd in limita a cat se cunoaste). Se face tot posibilul pt o informare cat mai corecta. Inteleg la randu-mi frustrarea prin care treci si nervii care ti-i provoaca astfel de intamplari derulate intr-un cerc vicios. Intr-o situatie asemeni cat de cat situatiei tale actuale ma aflam si eu in 2008, cand eram disperata sa primesc/gasesc o informatie valabila, cand alergam de la o autoritate la alta, cand sunam la ei si eram pusa pe timp de asteptare, cand ei zambeau si ma informau corect dar uneori si gresit, cand asteptam ca pe ghimpi un raspuns, in final ca sa-mi rezolv actele. Postarile mele de pe forum fac dovada evenimentelor care s-au tot perindat. Desi am avut ganduri la un moment sa las totul balta, nu m-am descurajat, ci am mers mai departe ceea ce te sfatuiesc si pe tine.

Daca la Skatteverket nu ai reusit inca sa-ti obtii personnummer-ul, incearca la Migrationsverket sa obtii dreptul de sedere. Nu prea am ce sa te sfatuiesc, pe cale legala, ce si cum ai putea sa procedezi. Asta deoarece tu emigrezi cu fonduri proprii iar eu am emigrat avand o relatie cu un cetatean suedez. Total diferite caile noastre si la fel si legislatia in ce priveste fiecare dosar in parte. Pe mine "nu m-au intrebat de sanatate" nici la Skatte, nici la Migra. Chiar daca am scris in ghilimele, este adevarat ca nici nu s-a pus problema de vreo asigurare de sanatate cand am solicitat personnummer, ulterior uppehållstillstånd.

Am citit si eu despre formularele acestea noi, formularele europene S1, S2 si S3 (care le inlocuiesc pe cele cu E) si intr-adevar ca sa obtii formularul S1 din Romania de la CNAS trebuie sa anexezi o serie de documente la dosar, printre care si o hartie care face dovada resedintei tale intr-o alta tara, respectiv Suedia. Exista si varianta acceptabila se pare de catre autoritatile romane (nu sunt in totalitate sigura), anume - in caz ca nu poti face dovada imediata a resedintei tale in strainatate, sa anexezi orice alt document de importanta majora (de exp: contract de munca, hartie ca studiezi aici, eventual contract de chirie precum ca te-ai mutat aici etc) care sa te poata ajuta in acest sens si astfel sa obtii in final formularul S1 (presupunand ca restul de acte necesare le ai in regula). Nu garantez 100% ca varianta de mai sus este si acceptata de catre CNAS, dar merita incercat.

Succes la Migra! Sunt convinsa ca in final iti vei obtine actele, chiar daca este destul de ambigua (dupa cum bine zici) legislatia in cazul persoanelor cu venituri proprii.

eliza
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 82
Data de inscriere : 13/05/2009
Localizare : Sverige

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty lamuriri suplimentare

Mesaj  Solstice Joi Dec 01, 2011 6:23 am

1.Cont in banca suedeza nu am cum sa am din moment ce nu pot obtine personnumer. Extrasul e din banca romaneasca dar e cu antetul si stampila bancii. Deci un are cum sa fie un fals.

2. Asigurarea privata e la Allianz Tiriac iar din cate inteleg, ei au sediul central in Viena. Oricum, acopera orice mi s-ar putea intampla indiferent de gravitate (de la o raceala superficiala la ceva foarte grav).
Problema este ca se pare ca cei de la Skatte nu mai vor sa dea numere fara acel formular S1 iar acel formular nu se poate obtine din Romania decat daca ai resedinta.
Am sa merg maine la Migrationsverket si sper din tot sufletul ca va fi bine cu actele.
Ma enerveaza ambiguitatea asta – “asigurare completa de sanatate”. E interpretabila aceasta sintagma? Skatteverket intelege prin asta forumarul S1. Acum imi e clar. Dar Migrationsverketul intelege acelasi lucru? Daca si ei cer tot formularul S1 atunci e rau de tot… fiindca nu am cum sa il obtin fara resedinta.
Si mai am o intrebare. Cel ce se ocupa de dosarul meu mi-a spus ca nu mi se poate prelungi termenul (pana in 8 decembrie ar trebui sa le dau formularul S1). Iar eu nu am cum sa fac rost de resedinta si de formular (din Romania) intr-un timp asa de scurt. Ma sfatuiti sa las lucrurile asa, sa las sa imi fie analizat dosarul, sa primesc un refuz, dupa care sa depun din nou, sau sa merg la Skatteverket, sa imi anulez dosarul asta si sa ma intorc sa imi deschid altul cand voi avea acel nenorocit de formular?

Merci din nou si scuze de deranj!

Solstice
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mier Noi 30, 2011 6:29 am

De obicei cei de la Migrationsverket se misca destul de repede. Cred ca ar ajunge un extras de cont, asigurare privata completa si o declaratie scrisa de mina de catre proprietar ca locuesti gratis la el/ea sau un contrtact de subinchiriere cu o chirie simbolica . Cam asta cer ei in teorie. Diavolul sta insa in detalii in Suedia. Cont in banca suedeza sau straina? Ai o asigurare privata doar de calatorie sau acopera orice tip de ingrijire medicala inclusiv cea care nu este urgenta sau absolut necesara? Firma de asigurare este una suedeza sau una din strainatate? In Suedia esti in general crezut pe cuvint dar vor sa aiba si posibilitatea de a controla afirmatiile tale. Cum ar putea ei sa controleze citi bani ai tu in cont la o banca cu sediul in stainatate. Secretul bancar este o practica uzuala in orice tara din lume.

In practica, inscrierea in evidenta populatiei in Suedia de catre Skatteverket si obtinerea numerelor personale este mult mai importanta decit decizia Migrationsverket. Fara numere personale nu poti sa faci nimic in Suedia. Fiecare autoritate suedeza raspunde doar pentru sectorul ei de activitate. Iti inteleg frustrarea privind cercul asta vicios. Exista o propunere legislativa de schimbare a Legii evidentei populatiei in Suedia si mai dureaza pina va aparea o schimbare. Binenteles daca este votata de Parlamentul suedez dupa ce toate autoritatile suedeze si-au dat cu parerea asupra efectelor si costurilor schimbarii legii.

Succes!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty resurse proprii

Mesaj  Solstice Mar Noi 29, 2011 9:37 am

cocoshel a scris:Cardul european de asigurat este destinat in primul rind cetatenilor UE aflati temporar pe teritoriul altui stat european(turisti, oameni de afaceri, soferi profesionisti etc.) si care au nevoie de ingrijire medicala absolut necesara, gen urgenta. Formularele de tip S1, S2 si S3 sunt asanumitele formulare portabile cu aceleasi forma grafica si rubrici pentru toate tarile europene. Au inceput sa fie eliberate din octombrie 2010 si sunt destinate sa inlocuiasca formularele de tip E
In practica Skatteverket vrea sa stie daca ai avut calitatea de asigurat in in Sistemul de asigurari medicale din Romania. Daca te-ai incadrat in anumite categorii in RO esti asigurat. Daca ai fost persoana fara venit in Romania si nu ti-ai platit contributiile la Casa de asigurari de sanatate romaneasca in ultimii 5 ani nu poti obtine nici un formular sau card european de asigurat.

Pot aparea situatii imposibile gen: ai nevoie de un formular din Romania pentru rezidenta in Suedia si pentru a il obtine din Romania trebuie sa dovedesti intii dreptul de rezidenta in Suedia.

Poti incerca sa afirmi ca nu ai fost asigurat in Romania pentru ca nu ti-ai platit contributia la sistemul de stat si ti-ai rezolvat nevoile medicale prin sistemul privat de ingrijire a sanatatii. Nu garantez ca tine dar merita incercat. Daca le-ai aratat insa deja un card european de sanatate nu mai poti afirma lucrul asta.

Multumesc mult de raspuns.
Exact problema asta o am. Nu pot obtine niciunul din acele formulare din Romania pentru ca nu am resedinta in Suedia. De aceea vreau sa mai intreb... trebuie sa merg la Migrationsverket pentru a obtine resedinta? Si daca da, cat timp dureaza si de ce acte am nevoie? In afara de pasaport, extras de cont, card de sanatate + asigurare privata mai am nevoie si de contractul de apartament al celui la care stau (avand in vedere ca nu am facut contract de inchiriere si ca persoana respectiva vine cu mine)? Sau e de ajuns ca suedezul la care stau sa dea o declaratie cum ca domiciliez deocamdata la el?
Nu ma asteptam sa mearga totul ceas aici in Suedia dar nici nu ma asteptam la o jungla birocratica. E un cerc vicios si e extrem de frustrant sa primesti mereu scrisori ca nu ai ce iti trebuie cand ghiseistele iti zambesc serviabil si iti spun ca totul e perfect. Si toata aceasta economie de informatie... Puteau sa imi spuna de la inceput cei de la Skatteverket ca in primul si in primul rand trebuia sa merg la biroul de imigrari. Oare la Migrationsverket ar mai putea fi ceva in neregula daca ma prezint cu toate aceste acte?
Multumesc inca odata!

Solstice
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Lun Noi 28, 2011 5:54 am

Cardul european de asigurat este destinat in primul rind cetatenilor UE aflati temporar pe teritoriul altui stat european(turisti, oameni de afaceri, soferi profesionisti etc.) si care au nevoie de ingrijire medicala absolut necesara, gen urgenta. Formularele de tip S1, S2 si S3 sunt asanumitele formulare portabile cu aceleasi forma grafica si rubrici pentru toate tarile europene. Au inceput sa fie eliberate din octombrie 2010 si sunt destinate sa inlocuiasca formularele de tip E
In practica Skatteverket vrea sa stie daca ai avut calitatea de asigurat in in Sistemul de asigurari medicale din Romania. Daca te-ai incadrat in anumite categorii in RO esti asigurat. Daca ai fost persoana fara venit in Romania si nu ti-ai platit contributiile la Casa de asigurari de sanatate romaneasca in ultimii 5 ani nu poti obtine nici un formular sau card european de asigurat.

Pot aparea situatii imposibile gen: ai nevoie de un formular din Romania pentru rezidenta in Suedia si pentru a il obtine din Romania trebuie sa dovedesti intii dreptul de rezidenta in Suedia.

Poti incerca sa afirmi ca nu ai fost asigurat in Romania pentru ca nu ti-ai platit contributia la sistemul de stat si ti-ai rezolvat nevoile medicale prin sistemul privat de ingrijire a sanatatii. Nu garantez ca tine dar merita incercat. Daca le-ai aratat insa deja un card european de sanatate nu mai poti afirma lucrul asta.

cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty asigurare S1

Mesaj  Solstice Vin Noi 25, 2011 6:34 am

Buna seara,

Sunt in Suedia de doua saptamani cu gandul de a-mi obtine numarul personal suedez si de a ma inscrie la cursul de limba pentru imigranti SFI.

Ma inscriu la rubrica "persoane cu fonduri proprii", am prin urmare suficienti bani pentru a ma intretine aici cel putin un an, mi-am facut pasaport biometric si o asigurare privata de sanatate (pe langa cardul european care se pare ca nu e bun la nimic). Insa m-am confruntat, din momentul in care mi-am depus dosarul la Skatteverket, cu tot soiul de probleme si v-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde la o intrebare.

Dupa ce mi-au cerut ba cardul european, ba asigurarea privata, se pare ca nici unul nu e bun ci imi trebuie o asigurare S1 sau un E-certificate (de exemplu E106, E107 etc.) V-ati confruntat cu o asemenea problema? E vreo lege noua, pentru ca nu stiu pe nimeni care sa fi avut nevoie inainte de acesta?De unde pot sa obtin aceasta asigurare si trebuie sa ma intorc in Romania ca sa o obtin?

Va multumesc anticipat!

Solstice
membru
membru

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Björneborg

Mesaj  panaia Mier Oct 19, 2011 6:02 am

Björneborg .La sud de Kristinehamn (20 km de Kristinehamn), la vest de Degerfors . Intre Kristinehamn si Karlskoga dar mai la sud.Daca cunosteti zona si puteti sa dati mai multe informatii va multumesc anticipat. salutari tuturor

panaia
membru
membru

Numarul mesajelor : 8
Data de inscriere : 02/07/2011

Sus In jos

Mesaj  costel igorov Mar Oct 18, 2011 10:01 am

Am gasit ceva in Bjorneborg, ati auzit ceva de satucul asta? este populat? Vin si cu doi copii dupa mine si nu cred ca vreau sa mor de singuratate pe acolo
Esti sigura panaia ca ai scris corect numele localitatii? Am cautat pe www.hitta.se si nu exista localitatea asta in Suedia.
costel igorov
costel igorov
membru senior
membru senior

Numarul mesajelor : 93
Data de inscriere : 23/12/2009

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty caut chirie sa depun iar actele la skate

Mesaj  panaia Mar Oct 18, 2011 4:54 am

De la skate am primit reject. Nu am asigurare completa de sanatate si nu vor card european sau asig de calatorie, nu am contract de chirie in suedia, deci nu mi-au dat nr personale. In schimb am primit acum cateva saptamani de la migratie dovada ca sunt inregistrata ca cetaten Eu cu fonduri proprii. Acum caut chirie, pe blocket ca sa pot depune iar pt nr personale. Am gasit ceva in Bjorneborg, ati auzit ceva de satucul asta? este populat? Vin si cu doi copii dupa mine si nu cred ca vreau sa mor de singuratate pe acolo.

panaia
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  krism Mar Oct 18, 2011 1:35 am

cocoshel a scris:Presupun ca ai obtinut numerele personale aplicind la Skatteverket ca cetatean european cu "own fonds" - mijloace proprii.
...
In ultima perioada am vazut pe site-urile oficiale ca au scimbat formularea juridica in "asigurare completa" - "heltäckande försäkring".
...
Dupa ce primesti raspunsul te rugam sa postezi pe forum experienta ta, va fi cu siguranta de folos si altor compatrioti in aceiasi situatie
In ceea ce priveste uppehallsratt, revin cu un sumar:

• am depus cererea de nr personale la Skate in 2010 ca persoana cu venituri proprii cu : extrase de cont (Ro), adresa unde locuiesc in SE (si cam atat, sau am uitat eu); acolo m-au intrebat de Migra iar eu le-am spus ca "da,da, am trimis documentele; dar ca la Migra dureaza..., nu pot astepta..., imi trebuie nr personale pt a putea plati chiria/etc ieri!"
  • dupa 8 sapt. au venit nr personale, mi-am deschis cont la banca (pt a putea plati facil chirie, curent, etc)
  • in urma cu 2 luni am depus acte la Migra (nu stiu de ce n-am facut-o mai devreme, in fine...) ca cetatean EU/EES care se intretine din surse proprii (deci nu job, nu familie, nu scoala, nu altceva): extrase de cont (Ro+SE), adresa unde locuiesc in SE, copii dupa card european de sanatate (care deja a expirat la o luna dupa ce am trimis eu actele la Migra; deci cred ca nici nu se mai uita/nu le mai iau in considerare)
  • dupa aprox 2 luni mi-a venit prin posta un bevis/dovada cum ca m-am inregistrat cu uppehallsratt conf. 3 a kap 3 din legea imigratiei (2005:716).
Foarte important: Pt 2 persoane cu resurse proprii (bevis pt 400000 SEK) mi-a venit acasa o hartie prin care imi spuneau "tyvarr, det ar for lite" - adica prea putin. A trebuit sa fac dovada unor venituri constante si consistente ca sa primesc in final uppehallsratt. Deci 500000 SEK cred ca este cel mai probabil suma aproximativa functie de care se acorda uppehallsratten unei familii/2pers. cu venituri proprii. Asta aviz amatorilor de placeri scandinave!
PS : anul trecut cand mi-am facut socotelile de plecare se vehicula aici pe forum suma de 100000 SEK/pers, am citit postari ale unora care ziceau ca s-au inregistrat cu 100000 SEK ca familie; acum scorul este de 5x1 pentru suedezi.

Concluzie: greul de abia acum incepe (limba, job, integrare - nici nu stiu daca asta e ordinea fireasca sau doar una haotica).

Lycka till!

krism
membru
membru

Data de inscriere : 15/08/2011

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Sam Aug 20, 2011 2:19 am

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Ownfounds
Multumesc Panaia pentru trimiterea deciziei. Am publicat-o pentru o informare mai buna a compatriotilor nostri.

Deoarece angajatorul nu este suedez, cererea voastra se incadreaza la categoria persoane cu mijloace suficiente pentru intretinere / tillräckliga medel / own founds. Din decizia voastra pot trage mai multe concluzii.

1. Avem un indiciu asupra sumei de bani necesara pentru a fi considerat ca cetatean european cu mijloace suficiente de a se intretine. Aceasta suma este de 250.000 sek/persoana adica aprox. 21.000 sek/luna. Personal consider ca suma este prea mare si contravine directivelor europene in vigoare. Salariile minime coform contractelor colective de munca in multe domenii sunt sub aceasta suma. A pretinde o summa de 500.000 sek pentru intretinerea unei familii formata din doua persoane pe o perioada de un an este este o interpretare clar abuziva a Skatteverket. Sunt ferm convins ca o astfel de decizie nu rezista in Tribunalul administrativ in cazul unei contestatii.

2. Avem in sfirsit confirmarea faptului ca Cardul European de Asigurat nu mai este suficient, nici macar necesar, pentru a aplica ca cetatean european cu fonduri proprii. Cerinta este "asigurare completa" - "heltäckande försäkring". Dupa ani de zile in care refuzau asigurari private si complete sau trezit in sfirsit ca cardul european de asigurat este doar pentru turisti sau calatorii in alte scopuri. Am curaj sa pun pariu ca Skatteverket este intr-o ceata totala, nu am auzit sa aiba specialisti in asigurari internationale, nici macar nu are habar de cum arata o asigurare. La cite tipuri de polite de asigurari de sanatate si cite firme de asigurari exista in Europa le doresc din inima succes la sapaturi Laughing

3. Din decizie reiese clar ca inregistrarea dreptului de sedere ( Bevis om registrering av uppähållsrätt) la Migrationsverket, rezervat doar cetatenilor europeni, nu mai are nici o valoare pentru a obtine numerele personale. Alternativa de a obtine permis de sedere (uppehållstillstånd) este rezervata doar celor care aplica pentru reunificarea familiei pe motiv de casatorie, comcubinaj (sambo), copii minori sau rude de gradul I in relatie ascendenta sau descendenta aflati in situatia de dependenta economica fata de persoana care locuieste in Suedia.

In cazul tau particular trebuie sa le trimiti un extras de cont unde sotul tau a primit ultimile trei salarii alternativ adeverinta de plata daca a primit banii cash. In plus trebuie sa le trimiti contractul de muna cu armatorul. Ca complement trimitele un extras dupa depozitele bancare pe care le detineti. In principiu ajunge un venit lunar, prevederea cu cei 500.000 sek este doar pentru cei care nu au venituri lunare.
In loc de contract de inchiriere al locuintei poti sa le trimiti o declaratie pe propria raspundere a rudelor, semnata si cu un nr. de tel. de contact, precum ca locuiesti gratis in locuinta lor.
Daca sotul tau lucreaza pe un vas sub pavilion italian atunci este asigurat complet" - "heltäckande" de casa de asigurari de sanatate italiana. Este totusi posibil ca asigurarea de sanatate sa fie sub jurisdictia tarii in care armatorul isi are sediul juridic daca acesta este de alta nationalitate decit italiana. De obicei in spatele ingineriilor de impozitare cu vase sub un pavilion, muncitori de alta nationalitate angajati de un armator de o alta nationalita si sediul juridic prin paradisuri fiscale se ascunde tocmai intentia de a evita plata asigurarilor sociale si medicale pentru angajati.
In loc de asigurare trimite-le o intrebare cu ce fel de documente sa le justifici existenta asigurarii medicale daca sotul tau lucreaza pe o nava sub pavilion italian, ce asigurari private agreeaza ei, si o precizare a expresiei "heltäckande". Cu intrebarea asta cistigi timp (trebuie sa vii cu completarile pina pe 26 august) si arunci pisica in curtea lor. Nu au decit sa faca ei sapaturi privind asigurarea de sanatate in loc sa te scoata ei la tabla. Este evident ca nu poti sa te apuci sa inchei tot felul de polite de asigurare private doar ca sa vezi daca sunt pe gustul lor.

Toate cele bune si succes !

cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty own founds

Mesaj  panaia Vin Aug 19, 2011 5:12 am

dupa o luna a venit raspunsul de la skate si ne-au ceru:

1. contract de inchiriere in conditiile in care noi am declarat ca stam la rude
2.extras de cont pe ultimile trei luni din care sa reiasa ca avem venit in fiecare luna daca nu extras de cont de 500 000 coroane (pt 2 persoane)- "bankkountdrag" este extras de cont sau poate fi si depozit? (noi am depus depozite )
3. contractul de munca sau ?o dovada ca esti angajat?- "anställningsbevis" cum traduceti asta?
4. asigurare de sanatate "heltäckande" care nu stim ce inseamna: zic ei ca cea de calatorie si cardul european sunt pentru "tillfällig vistelse"

alternativ la toate astea putem sa aratam "uppehållstillstånd för minst ett år".

Deci trebuie sa ne reintoarcem cu toate actele la migra sa depunem pt permis de sedere pe cel putin un an? Noi la migra am depus pt drept de sedere formularul 140011. voi cei ce ati trecut de curand sau mai devreme prin furcile caudine suedeze ce sfat ne dati ?

va salutam si toate cele bune sa se adune

panaia
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  krism Joi Aug 18, 2011 3:00 am

cocoshel a scris:Presupun ca ai obtinut numerele personale aplicind la Skatteverket ca cetatean european cu "own fonds" - mijloace proprii.

Nu a fost prea greu, te intreaba daca ai fost la migra, dai si tu din cap ca da, si iti vezi de treaba mai departe Very Happy

krism
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  krism Mier Aug 17, 2011 10:45 pm

Am citit si celelalte (vechile) postari, dar am bagat de seama ca (din motive doar de tine cunoscute) esti "la zi" cu modificarile ce apar in procedurile skate/migra, asa ca mi-am zis: ca sa fiu "sigur" (backup la backup)!
Multumesc inca o data pt toate postarile/interventiile tale de pe forum de pana acum, in mare parte (in ceea ce ma priveste) am invatat despre "ce sa faci inainte/dupa ce ajungi in Suedia" in mare parte din postarile tale, inca de acum 2 ani.

Deci nici cu gandul nu gandesti ce rol joci in viata multora dintre noi/forum, fara ca sa ne/sa te cunosti/cunoastem.

cocoshel a scris:
Dupa ce primesti raspunsul te rugam sa postezi pe forum experienta ta, va fi cu siguranta de folos si altor compatrioti in aceiasi situatie.
Toate cele bune!

Tack så mycket, asa o sa fac Smile

krism
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mier Aug 17, 2011 9:32 am

Presupun ca ai obtinut numerele personale aplicind la Skatteverket ca cetatean european cu "own fonds" - mijloace proprii. In urma cu citeva luni Skatteverket solicita cardul european de sanatate romanesc ca dovada a existentei unei asigurari medicale. Problema este ca acest card european de asigurare acopera doar costul ingrijirii medicale "absolut necesare", termenul juridic suedez fiind "nödvändig vård". In practica este vorba doar de urgente medicale si nu poti folosi cardul european pentru plata unei operatii care nu este urgenta.

Am facut ceva sapaturi pe net acum citeva luni si am scris atunci pe forum ca este gresita cerinta Skatteverket de a solicita cardul european de sanatate ca dovada a existentei unei asigurari medicale. In plus acest card european este valabil atit timp cit esti la zi cu plata in Romania la Casa de asigurari de sanatate. Printre altele am gasit un caz in care Franta se judeca cu un cetatean european in Curtile europene de justitie exact in aceiasi problema, statul francez refuzind sa acepte doar cardul european de sanatate si solicita o asigurare completa de sanatate. Probleme apar cind se refuza la plata facturile intre diferite case de sanatate publice din diferite state europene, de obicei esti asigurat unde platesti impozitele.

Libera circulatie a cetatenilor europeni este trimbitata sus si tare de toate statele europene, dar cind este vorba de nota de plata la servicii medicale care sunt foarte scumpe, fiecare stat va cauta si cel mai mic motiv sa plateasca altcineva factura. Ar fi bine, pentru binele tau, sa fii in regula cu asigurarile medicale, indiferent de tara. O vizita medicala in Suedia la un medic generalist, daca nu esti asigurat, costa de la 1500 de sek in sus.in majoritatea cazurilor esti trimis mai departe la un medic specialist si acolo preturile sunt mai mari.

In ultima perioada am vazut pe site-urile oficiale ca au scimbat formularea juridica in "asigurare completa" - "heltäckande försäkring". Nu pot sa-ti dau un sfat concret corect si cred ca si Migrationsverket si Skatteverket umbla in ceata in privinta asta. Decizia depinde probabil de competenta functionarului care ia decizia. Incearca sa trimiti asigurarea pe care o ai, de obicei data expirarii trebuie sa o cauti cu lupa.

Dupa ce primesti raspunsul te rugam sa postezi pe forum experienta ta, va fi cu siguranta de folos si altor compatrioti in aceiasi situatie.

Toate cele bune!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  krism Mar Aug 16, 2011 10:50 pm

cocoshel a scris: daca este greu sa obtii numere personale cu venituri mici atunci sa vezi ce greu este sa ti le retraga daca ai venituri mari Very Happy Very Happy Very Happy
Very Happy

Multumesc mult si apreciez (sincer) faptul ca mi-ai raspuns.

Tot pt cererea la migra:
Din cate cunosti tu - din citite/auzite (lasand la o parte ipoteza de plecare "ma intretin, am fonduri suficiente") este suficient cardul european de sanatate sau este necesara o asigurare privata de sanatate?

Cardul CNAS imi expira la sfarstitul lui septembrie 2011, eu voi trimite documentele la CNAS pt reinnoire la finele lui august dar nu voi primicardul decat dupa ce expira acesta de acum (~ 30 sept 2011). Oare migra se uita si pe data expirarii? Mi-or respinge ei cererea din cauza asta? Mai pot eu solicita inca o data upperhållsrätt fiind deja "respins" pe motivul de mai de sus?

Astea-s intrebari care ma framanta...

Tak så mycke Wink

krism
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mar Aug 16, 2011 8:51 am

Poti sa soliciti inregistrarea dreptului de sedere linistit, nu am auzit sa existe sanctiuni sau sa ai probleme daca o faci cu intirziere.
1. Evident ca trebuie sa treci data intrarii in Suedia, eventual data pe care aui mentionat-o la Skatteverket cind ai solicitat personnummer daca o mai tii minte.
2. Nu ar fi indicat sa-i anunti ca pleci din 3 in trei luni in Romania. Ai putea fi incadrat la categoria de cetateni europeni "navetisti" si s-ar putea sa nu poti fi considerat ca domiciliat in Suedia. In unele cazuri statutul de cetatean european "navetist" poate fi avantajos din punctul de vedere al impozitarii, daca ai venituri mari sau foarte mari. Si atunci sa te tii..... daca este greu sa obtii numere personale cu venituri mici atunci sa vezi ce greu este sa ti le retraga daca ai venituri mari Very Happy Very Happy Very Happy
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Registering av upperhållsrätt

Mesaj  krism Lun Aug 15, 2011 5:34 am

Salut,

Am ajuns in Suedia anul trecut, in iarna mi-a venit personnummer-ul (dupa cca 2 luni de la solicitare).
Nu m-am inscris la Migra dar intentionez sa o fac acum.

Intrebare: cu ce data ar fi bine sa completez rubrica "Data sosirii in Suedia" ?

1. data primei intrari (ex: data pt solicitarea personnummer-ului)
  2. data ultimei intrari in tara (eu cam plec/vin din 3 in 3 luni in Suedia, nu stau in permanenta aici)

In cazul 1) nu ar fi cumva o problema dat fiind faptul ca cei de la Migra ar putea zice "pai trebuia sa soliciti dreptul de sedere in termen de 3 luni de la sosirea in Suedia!"
In cazul 2) nu ar fi cumva o alta problema dat fiind faptul ca ei pot sa zica "pai da dar tu ai solicitat personnummer-ul anul trecut deci ai intrat in tara mai devreme decat ai declarat".

M-ar interesa daca vreunii dintre voi ati depus cererea la Migra dupa mai mult de 3 luni, fiind intr-o situatie similara (adica ati aplicat si primit personnummer-ul cu cel putin 3 luni inainte de data trimiterii actelor la Migra).

Multumesc

krism
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  panaia Mier Aug 03, 2011 9:11 pm

multumim pentru raspuns. Despre impozite nu am citit nimic, o sa cautam ceva (daca stii pe unde am putea gasi ceva informatii ne-ar fi de ajutor.) Pavilionul navelor si armatorul sunt din Italia, naviga cu ei de peste 10 ani. sanatate si mult noroc tuturor

panaia
membru
membru

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mier Aug 03, 2011 10:06 am

Situatia voastra este mai speciala si probabil din aceasta cauza si raspunsul dureaza mai mult. Inainte de a aplica sper ca v-ati imformat bine in ce priveste impozitarea. Important nu este nationalitatea armatorului ci firma a firmei angajatoare si eventual pavilionul sub care este inregistrata nava.

Daca firma angajatoare este suedeza si plateste impozite in Suedia nu este nici o problema.

Daca firma angajatoare este inregistata in afara Suediei si nu exista tratat de dubla impozitare intre Suedia si tara respectiva s-ar putea sa aveti o surpriza foarte neplacuta cind vine declaratia de impozit anuala si sotul tau sa fie obligat sa plateasca impozit suedez pentru un venit avut in strainatate. Majoritatea armatorilor inregistreaza firmele si vapoarele in paradisuri fiscale gen Panama,Liberia sau chiar Danemarca tocmai pentru evitarea impozitarii. Daca nu anunti Skatteverket ca lucrezi in strainatate(exclus tarile scandinave, au anumite registre comune,pentru marinari exista reguli speciale) nu au de unde sa stie ce venituri ai tu acolo. Daca ai depus contract de munca cu angajatorul din afara Suediei, vor avea mincarimi in palma la incasat impozite, doar tu singur ai venit la ei.
Mai este o problema si cu pavilionul navei pe care lucreaza sotul. Poti fi considerat ca locuiesi in Suedia numai daca lucrezi pe o nava sub pavilion suedez chiar daca nava respectiva vine o data la o suta de ani intr-un port suedez. Daca sotul lucreaza pe o nava cu pavilion nesuedez esti considerat ca locuind in tara pavilionului navei. Conditia privind domiociliul in Suedia este indeplinita doar daca locuiesti aici peste 6 luni+1zi.

Precum am scris la inceput, s-ar putea sa dureze decizia, vor trebui sa trimita cererea voastra la o sectie specializata si restrinsa. Acum este perioada concediilor si la sfirsitul perioadei de concediu vor avea un munte de dosare sub nas.

Nu sunt un specialist in domeniu dar am lucrat o perioada pe vapoare si am mai auzit si eu cite ceva. Sfatul meu este sa va informati bine inainte de a face vriun pas.

Toate cele bune!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty in cat timp iti vine raspunsul de la skate?

Mesaj  panaia Mar Aug 02, 2011 1:07 am

Buna ziua la toata lumea, urmareasc de cateva luni acest forum , am citit despre problemele intampinate pt numerele personale. Am facut si noi acest pas, eu si sotul meu, am depus in mai actele la migratie, si acum in iulie la skate, fara sa avem inca raspunsul de la migratie ( la ghiseu dna ne-a spus ca nu este obligatoriu sa avem raspunsul de la migratie, important este sa fi depus deja actele acolo si sa facem dovada, ceea ce noi am si facut). Sotul meu este navigator si a depus contractul de munca cu armatorul ( care nu este suedez). De specificat este ca acest contract se reinoieste la fiecare voiaj la nava, deci noi am depus ultimul contract , urmatorul va fi in august-septemprie 2011, plus ceva depozite. Dar dupa 14 zile nu am primit nici un raspuns de la skate, pe forum am citit ca raspunsul lor nu intarzie . Sa sunam la skate si sa intrebam ce se intampla sau sa asteptam cu in continuare? sanatate si noroc la toata lumea

panaia
membru
membru

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Skatte sigur lucreaza cu directive interioare !!!

Mesaj  virgil Mar Iul 19, 2011 7:40 am

Salut si multumesc.
Dupa ce am contestat decizia skatte la curtea de apel din Gotenburg am plecat in Ro ca nu mai aveam stare sa stau ca pe ace pana se trezesc baietii din letargie.In timpul in care eram in Ro am primit negativ de la curtea de apel si am intentionat sa mergem mai departe dar persoana noastra de legatura de aici nu mi-a trimis plicul cu rezolutia in Ro asa ca am lasat-o moarta desi mor de oftica ca nu am putut primi satisfactie de la o curte superioara pt ca eram hotarati sa mergem pana la curtea europeana si sa le cer si despagubiri morale si materiale.In timp ce era pe rol dosarul am mai aplicat din nou la Skatte de data asta unde am resedinta , in Hässleholm.Aici au trimis dosarul tot la Malmö si am inceput din nou ping pong-ul cu functionarii care au inceput cu aceleasi pretexte.Intr-un final am primit rezolutia de la Migratie pe care am trimis-o lucratorului care se ocupa cu cazul nostru iar in doua zile am primit numerele iar cu numerele au mers toate ca pe roate ,ID card , cont bancar ,abonamente internet si telefon ,etc.Cam asa sau petrecut lucrurile pe scurt ca daca ma apuc sa va povestesc cu lux de amanunte va sperii.Singura certitudine pe care o am este ca Skatte refuza cu buna stiinta sa implementeze legislatia UE care ii obliga sa-i inregistreze pe toti cetatenii UE care au resedinta in Suedia.Daca familia de care spui are puterea si posibilitatea sa mearga mai departe cu judecata ,sa o faca si sa ceara si despagubiri.Ca si concluzie la Skatte trebuie sa te duci dupa ce ai rezolutia de la Migratie ,daca aplici cu fonduri suficiente sa ai minim extras pe 15000 euro de persoana si card de asigurare europeana.In cazul nostru ne-a ajutat mult ca am cumparat apartamentul in care locuim si am mai avut un atu in plus.Mult succes si rabdare familiei in cauza ,daca trec de hopul asta vor vedea ca merita stresul .
virgil
virgil
membru
membru

Numarul mesajelor : 11
Data de inscriere : 21/11/2010
Localizare : Hässleholm - din august STOCKHOLM

http://campeanu.eu

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Mar Iul 19, 2011 6:03 am

Felicitari Virgil in primul rind pentru CA AI AVUT RABDARE SI NU TE-AI DAT BATUT. Dupa cite imi amintesc ai aplicat ca cetatean EU cu mijloace proprii de intretinere, aveai un disponibil de 50.000 euro in cont + apartament proprietate cumparat cash si fara rate. Daca imi amintesc bine ai contestat decizia negativa la tribunalul administrativ. Intrebarea mea ar fi: ai obtinut schimbarea deciziei negative in instanta sau ai aplicat din nou ca angajat al unei firme suedeze?

Recent doi compatrioti, sot si sotie, au primit negativ de la Skatteverket. Cei doi aveau un contract de munca pe sezon , full time, cu un salariu de100 sek/ora intr-o firma care are contract colectiv de munca. Culmea este ca Migrationsverket le-a aprobat dreptul de sedere iar Skatteverket le-a dat negativ la inregistrarea in evidenta populatiei(numere personale). Motivatia deciziei negative este ca un contract de munca de 2 luni si jumatate nu este suficient. Am vorbit la telefon cu functionarul respectiv (sectia Uppsala) si am pus intrebarea de principiu: ce durata trebuie sa aiba un contract de munca ca sa poti fi luat in evidenta populatiei in Suedia si sa primesti numere personale? Raspunsul a fost minimum 6 luni. Mai ingrijorator este faptul ca un alt functionar (sectia Skatteverket Karlstad) a raspuns la aceiasi intrbare: Fast anställning( contract de munca pe durata nedeterminata).

Daca si ati compatrioti au primit decizii asemanatoare in ultimele luni concluzia nu poate fi decit una. Conditiile de obtinere a numerelor personale s-au inasprit foarte sever. Am facut ceva sapaturi pe la Skatteverket si nu am gasit nici o directiva noua privind numerele personale. Si refuz sa cred ca in Suedia se lucreaza cu directive secrete.

Decizia la care m-a refer va fi contestata saptamina asta in tribunalul administrativ in primul rind pentru ca are o valoare de principiu si precedent pentru toti compatriotiii care vor sa emigreze in Suedia. Sistemul juridic suedez functioneaza dupa principiile de drept anglo-saxone iar o hotarire judecatoreasca are valoare de precedent pentru cazuri asemanatoare. Rog compatriotii care au primit de curind decizii privind numerele personale sau au cunoscuti in aceasta situatie si citesc acest mesaj sa posteze pe forum amanunte in legatura cu tipul de contract de munca care a stat la baza deciziei de acordare a numerelor personale.
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Numere obtinute intr-un final

Mesaj  virgil Mier Iul 13, 2011 10:46 am

Pentru cine a urmarit patania mea cu Skatteverket vreau sa stiti ca am obtinut numerele + ID cardurile.
Toata ingineria a fost ca ,in cazul familiei mele ,trebuia sa asteptam inregistrarea dreptului de resedinta de la Migrationsverket.
Multumesc celor care m-au incurajat si multa bafta celorlalti aflati in situatii similare cu cea in care am fost.
virgil
virgil
membru
membru

Numarul mesajelor : 11
Data de inscriere : 21/11/2010
Localizare : Hässleholm - din august STOCKHOLM

http://campeanu.eu

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty risti si castigi

Mesaj  david29 Mar Iun 14, 2011 5:32 am

cam 1 an de zile cu totul ...pana o sa ajungi sa te duci la sfi ...apoi cauti de munca cateva luni ....si se duc banii ca la loterie Smile)
vreo 2-3 ani o sa treci prin stresu lu bunicu , banii se duc , mai vinzi si verighetele de la nunta ....si ghici ...tot la curatenie ajungi Smile))

david29
membru
membru

Numarul mesajelor : 15
Data de inscriere : 07/06/2011

Sus In jos

Mesaj  cristian_d Mar Iun 14, 2011 3:46 am

Multumesc pentru raspunsuri.
Apropo de ce spuneai david,incep sa inteleg acest sistem suedez mai bine, dureaza 2 luni pentru permis de sedere si asta in caz ca este pozitiv,inca doua luni sa incep SFI ,inca cateva luni la SFI ca sa invat sa zic cateva cuvinte in suedeza , inca cateva luni pana imi gasesc un job,poate vad ca trece un an..si intradevar parca totul este facut meticulos ca sa cheltui banii cu care vii.
Si legat de obtinerea unui job am auzit ca e al naibii de greu fie ca stii suedeza fie ca nu o stii, si uite asa incep sa inteleg faptul ca daca o tara este foarte civilizata si bine pusa la punct, nu ma avantajeaza cu nimic si ca n-are nimic in comun cu dorinta mea de a reusi acolo.

cristian_d
Membru nou
Membru nou

Numarul mesajelor : 3
Data de inscriere : 11/06/2011

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty sa traiti bine

Mesaj  david29 Lun Iun 13, 2011 7:36 pm

Don Christian , scuzane ca nu ti.am raspuns ....eram pe balta , dadeam la peste de plictiseala in suedia .
am vazut un caz aici , cand cineva a scris 180.000 kr de persoana .....
degeaba suni matale la domnisoara de la migration , unii de acolo nici nu stiu unde e romania si daca e in ue ...he he he
daca mai suni inca o data , si mai stai pe hold vreo juma de ora ...o sa mai aflii ca iti vor da nr personale ...provizorii doar pt 1 an de zile ......pt ca in timpul asta cand o sa papi matale suma aceea ....in caz ca nu ai gasit munca cu contract .....emigrarile o sati dea viza de turist ...3 luni si pleci acasa Smile))
asa ca iti raspund eu la intrebarile de la postul 1 :
nu poti sa te inscrii la apartament , fara sa ai nr personale si loc de munca cu contract de cel putin 6 luni in suedia .....asa ca o sa fii turist la motel sau hotel .....
cei de aici nu prea vor sa inchirieze fara sa ai munca , acte ....doar daca dai peste un roman cu o camera cat o debara si te primeste la el , pt vreo 250-300 euro pe luna .
nu te poti inscrie la sfi fara nr personale .
nu se invata limba suedeza intrun an de zile .
sfi.ul pt cunostinte de lb suedeza si sa te bage si cei de la fortele de munca in seama, dureaza 2 ani sau mai mult ca mine daca ramai repetent , he he he
pt ca tu esti roman , va trebui sa ai pasaport biometric , asigurare europeana de acasa , cont in banca in ro sau in alta tara cu banii acestia care iti trebuie sa va intretineti singuri .
cand vii aici cu actele astea , te duci la emigrari ...faci cerere pt permis de sedere , apoi daca ti se acorda te duci la skatteverket sa aplici pt nr personale -pana vor aproba permisu de sedere si nr personale , vor trece cateva luni .
apoi te poti inscrie la sfi , si acolo mai astepti 2-4 luni pana poti merge la sfi .
si cum ai spus la sfarsit ...mai bine mai faci vreun master pe aici in engleza .....si poate asa ca student vei primi acte mai repede , ca in rest ...te invit la balta mea la pescuit sa ne relaxam .
sa traiti bine

david29
membru
membru

Numarul mesajelor : 15
Data de inscriere : 07/06/2011

Sus In jos

Mesaj  cocoshel Lun Iun 13, 2011 12:33 pm

Bine ai venit pe acest forum cristian_d!
bounce bounce Generatia asta Mc Donalds,cit ai asteptat cristian_m, eu vad doar o diferenta de 27 de ore intre cele doua mesaje ale tale.Care ar fi timpul de reactie al romanului "saltaret" care te-ar multumi pe deplin ? In plus s-a mai scris pe tema asta si pot observa ca ai postat primul tau mesaj (la 10 dimineata) in aceiasi zi cind te-ai facut membru. Eu inteleg perfect de ce nu ai gasit informatia asta pe forum.
Oricum apreciez mult dorinta ta de ati ajuta compatriotii prin lucrul cel mai important: informatia. Deciziile in materie de migratie se iau individual de la caz la caz. Suma de 150.000 sek este doar un punct de referinta. Suma reprezinta valoarea unui venit anual dupa impozitare a unui muncitor mai slab calificat. In cazul unui cuplu suma este mai mica intrucit se plateste o singura chirie plus ca este mai ieftin sa traiesti in gospodarie de cuplu decit single. Daca spre exemplu o ruda sau un prieten i-ti ofera gratuit o camera in apartamentul lor ar fi in principiu suficienta o suma de 42.000 sek anual (limita de subzistenta conform normei de ajutor social). In acest caz chiar daca primesti negativ sunt ferm convins ca poti contesta decizia si avea cistig de cauza in Tribunalul pentru migrari (Migrationsdomstolen).
Precum am mai spus anterior decizile sunt individuale, de la caz la caz. Conteaza foarte mult ce declari pe propria raspundere si cit de bine ti-ai facut lectia inainte sa aplici.

Succes!
cocoshel
cocoshel
Admin

Sus In jos

Mesaj  cristian_d Lun Iun 13, 2011 12:24 am

Cu toate ca ma asteptam sa fie macar un roman saltaret prin Suedia care sa raspund la intebarile mele macar unu frate , revin tot eu cu informatii nu de alta dar poate ii sunt de folos altui roman care este in cautarea de solutii pentru a emigra in aceasta tara.
Deci, am sunat in Suedia la numarul de la Migrationsverket si dupa ce am stat pe on hold vre-o 25 min,mi-a raspuns o domnisoara careia i-am explicat situatia mea si la intebarea care ar fi suma de care tebuie sa dau dovada pentru extinderea dreptului de sedere de la 3 luni in sus, mi-a spus ca nu este o suma anume,dar ca se considera o suma care sa ajunga pentru aproximativ un an de zile si in multe cazuri tebuie sa fie cel putin 150.000 mii coroane.

cristian_d
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Emigrare in Suedia - Persoana cu resurse sau venituri proprii Empty Emigrare in Suedia - PERSON WITH OWN FUNDS

Mesaj  cristian_d Sam Iun 11, 2011 9:07 pm

Va salut,
ma numesc cristian si scriu aici in primul rand pentru a va felicita pe toti care intretineti acest forum cu informatii utile despre viata din Suedia cat si despre formalitatile necesare emigrarii in acesta tara. Citirea acestui forum trebuie sa fie primul pas pentru orice roman ce ia in consideratie varianta emigrarii in Suedia - daca acum cateva zile nu stiam absolut nimic despre formalitatile emigrarii in acesta tara ,acum dupa ce am citit de cateva ori forumul totul imi este destul de clar.
Al doilea motiv pentru care va scriu este ca sa va cer cateva informatii pe care nu am reusit sa le culeg de pe forum.Suntem un cuplu tanar si dorim sa ne facem o viata mai buna intr-o tara civilizata.Dupa doua mari..sa le numim esecuri,prima varianta a fost emigrarea in Olanda dar acolo de la 1 iulie 2011 nu se mai acorda work permit pentru romani,iar apoi Uk ,dar din motive personale am fost nevoiti sa abandonam si acesta varianta ,iata ca ne intoarcem la ceea ce a fost de altfel prima noastra varianta si anume Suedia Smile.
Din ce am citit pe forum, am avea posibilitatea sa emigram in Suedia drept "person with own funds", cu tot ce inseamna acest lucru si anume , inchirierea unui apartament, inscriere la Migrationsverket, obtinere personnummer, cursuri la SFI, si abia apoi cautarea unui job.Ambii avem studii superioare si vorbim bine engleza,dar intelegem ca pentru a ne intregra trebuie sa o luam de la 0 si suntem dispusi de sa facem asta.
Am nevoie de cateva informatii si v-as fi recunoscator daca mi le puteti oferi:
1.Stie cineva care este suma de care trebuie sa facem dovada ca o avem pentru a primi fara probleme prelungirea dreptului de sedere de la 3 luni?Stiu ca anul trecut era 100.000 sek dar din alte surse am inteles ca in 2011 ar fi de 150000 sek ceea ce ar fi o diferenta majora pentru noi.Mentionez ca nu am stat degeaba, am trimis un mail la cei de la migra dar nu mi s-a raspuns pana acum si cine stie cat mai poate dura.eventual daca cineva poate suna la numerele lor de telefon pentru informatie.
2.Este de ajuns un an de zile pentru integrare cu tot ce presupune asta si anume invatarea limbii, integrarea in societate si apoi gasirea unui job.cand spun job nu ma refer la ceva pentru care am terminat facultatea dar nici undeva unde sa fim tratati ca niste sclavi sau perosoane inferioare?
3.Exista cumva alta varianta pentru noi de a emigra daca cea in calitate de person with own funds?Eventual niste curusuri,fie master(asta ar dura prea mult si cred prea costisitor) fie calificare profesionala etc, sau orice alta varianta inafara de cursuri?
Va multumesc anticipat si sper ca veti avea rabdare sa cititi postul meu ce-i drept cam mare.
Toate cele bune!

cristian_d
Membru nou
Membru nou

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum